organizacja komunii

O czym pamiętać przy organizacji komunii w restauracji?

Przyjęcie pierwszej komunii świętej to bardzo ważne wydarzenie dla całej rodziny, a zwłaszcza dla dziecka. To jego pierwsza wielka uroczystość rodzinna. Dlatego rodzice dwoją się i troją, aby wszyscy wspominali ją z uśmiechem. Coraz częściej te imprezy przenoszą się z domów do lokali. O czym trzeba pamiętać, organizując przyjęcie komunijne w restauracji?

Wygląd ma znaczenie

Dobra atmosfera to zasługa nie tylko zaproszonych gości. Ważne jest to, jak wygląda sala, w której odbywa się przyjęcie. Musi ona być okolicznościowo przystrojona. Klasyczna dla komunii jest, oczywiście, biel, choć kolorowe akcenty z pewnością rozweselą towarzystwo. To w końcu czas dziecka i o nim oraz jego rówieśnikach należy pamiętać. Sala restauracyjna wyglądająca tak samo jak każdego innego dnia nie podkreśli wyjątkowego i uroczystego charakteru wydarzenia.

Komunia w restauracji, choć jest elegancka i zdejmuje z rodziców wiele obowiązków, wiąże się z pewnymi niedogodnościami. W domu zawsze można znaleźć cichy kąt, w którym da się przewinąć dziecko lub położyć je spać. Jeżeli wśród zaproszonych gości są młodzi rodzice, dobrze jest wziąć ich potrzeby pod uwagę. Podobnie z osobami starszymi. Aby wyjść naprzeciw potrzebom naszych bliskich, warto dowiedzieć się, czy sala, której potrzebujemy, wyposażona jest w udogodnienia dla osób starszych, niepełnosprawnych oraz rodziców małych dzieci. Restauracja organizująca komunie powinna być otwarta na potrzeby wszystkich pokoleń.

Dla podniebienia, dla uszu, dla każdego

Oczywiście, ważny jest nie tylko wygląd! W dużej mierze będziemy przecież siedzieć, jeść i rozmawiać. Dlatego to, co znajdzie się na stole, jest bardzo istotne. Przyjmuje się, że obiad jest dwudaniowy. Pierwsze danie to zupa (na przykład rosół), zaś drugie – danie mięsne (warto pamiętać o alternatywie dla jaroszy) z dodatkami. Menu ustalane jest wcześniej z szefem kuchni. Bo obiedzie następuje czas na tort – jest to jednocześnie deser i podkreślenie uroczystości chwili. Tort można zamówić w restauracji lub indywidualnie.

Po torcie czas na chwilę wytchnienia od jedzenia. To dobry moment na rozmowy przy kawie i herbacie. Jako dodatek pojawiają się zimne przekąski oraz ciastka i owoce. Warto wziąć pod uwagę dzieci i sprawić im kącik z łakociami. Ciastka, cukierki i owoce w kąciku tylko dla dzieci, to miły akcent zarówno wobec maluchów, jak i ich rodziców.

O tym wszystkim powinni pamiętać rodzice dziecka przystępującego do komunii, ale warto też poszukać restauracji, która ma doświadczenie w organizowaniu tego typu imprez i wychodzi z inicjatywą. Do takich miejsc należy restauracja „Rodzinka”.

śr. ocena 5 / głosów 3