O czym pamiętać przy organizacji komunii w restauracji?
Przyjęcie pierwszej komunii świętej to bardzo ważne wydarzenie dla całej rodziny, a zwłaszcza dla dziecka. To jego pierwsza wielka uroczystość rodzinna. Dlatego rodzice dwoją się i troją, aby wszyscy wspominali ją z uśmiechem. Coraz częściej te imprezy przenoszą się z domów do lokali. O czym trzeba pamiętać, organizując przyjęcie komunijne w restauracji?
Wygląd ma znaczenie
Dobra atmosfera to zasługa nie tylko zaproszonych gości. Ważne jest to, jak wygląda sala, w której odbywa się przyjęcie. Musi ona być okolicznościowo przystrojona. Klasyczna dla komunii jest, oczywiście, biel, choć kolorowe akcenty z pewnością rozweselą towarzystwo. To w końcu czas dziecka i o nim oraz jego rówieśnikach należy pamiętać. Sala restauracyjna wyglądająca tak samo jak każdego innego dnia nie podkreśli wyjątkowego i uroczystego charakteru wydarzenia. Komunia w restauracji, choć jest elegancka i zdejmuje z rodziców wiele obowiązków, wiąże się z pewnymi niedogodnościami. W domu zawsze można znaleźć cichy kąt, w którym da się przewinąć dziecko lub położyć je spać. Jeżeli wśród zaproszonych gości są młodzi rodzice, dobrze jest wziąć ich potrzeby pod uwagę. Podobnie z osobami starszymi. Aby wyjść naprzeciw potrzebom naszych bliskich, warto dowiedzieć się, czy sala, której potrzebujemy, wyposażona jest w udogodnienia dla osób starszych, niepełnosprawnych oraz rodziców małych dzieci. Restauracja organizująca komunie powinna być otwarta na potrzeby wszystkich pokoleń.Dla podniebienia, dla uszu, dla każdego
Oczywiście, ważny jest nie tylko wygląd! W dużej mierze będziemy przecież siedzieć, jeść i rozmawiać. Dlatego to, co znajdzie się na stole, jest bardzo istotne. Przyjmuje się, że obiad jest dwudaniowy. Pierwsze danie to zupa (na przykład rosół), zaś drugie – danie mięsne (warto pamiętać o alternatywie dla jaroszy) z dodatkami. Menu ustalane jest wcześniej z szefem kuchni. Bo obiedzie następuje czas na tort – jest to jednocześnie deser i podkreślenie uroczystości chwili. Tort można zamówić w restauracji lub indywidualnie. Po torcie czas na chwilę wytchnienia od jedzenia. To dobry moment na rozmowy przy kawie i herbacie. Jako dodatek pojawiają się zimne przekąski oraz ciastka i owoce. Warto wziąć pod uwagę dzieci i sprawić im kącik z łakociami. Ciastka, cukierki i owoce w kąciku tylko dla dzieci, to miły akcent zarówno wobec maluchów, jak i ich rodziców. O tym wszystkim powinni pamiętać rodzice dziecka przystępującego do komunii, ale warto też poszukać restauracji, która ma doświadczenie w organizowaniu tego typu imprez i wychodzi z inicjatywą. Do takich miejsc należy restauracja „Rodzinka”.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana