Kawa w ziarnach a kawa mielona. Porównanie
Wybór pomiędzy kawą w ziarnach a kawą mieloną powinien uwzględniać osobiste preferencje, jak również sprzęt potrzebny do jej przyrządzania. Dużo bardziej aromatyczna jest kawa zaparzona ze świeżo mielonych ziaren, jednak ten rodzaj wymaga posiadania młynka. Natomiast kawa mielona nie wymaga specjalnego przygotowania. Wystarczy ją zalać wodą o odpowiedniej temperaturze.
Kawa w ziarnach
Odpowiednio przechowywana kawa ziarnista potrafi na długo zachować smak i aromat. Jeśli została zmielona tuż przed zaparzaniem, z ziaren będą się wydobywać olejki eteryczne, które odpowiadają za smak i aromat danej odmiany. Jednak aby uzyskać taki efekt, niezbędny jest młynek albo ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem. Świeżo zmielona kawa ma także silne właściwości pobudzające, poprawia koncentrację i pamięć, jest lekiem na depresję, a także korzystnie wpływa na nastrój. Kawa ziarnista może mieć nawet o połowę więcej aromatu od kawy mielonej tego samego rodzaju. Ważne jest także zaparzanie w temperaturze około 90 stopni, dzięki czemu kawa nie straci swego aromatu.Kawa mielona
Kawa, która w sprzedaży dostępna jest w wersji mielonej, cieszy się znacznie większą popularnością. Powodem tego jest fakt, że nie wymaga dodatkowych urządzeń do rozdrabniania ziaren przed zaparzaniem. Kawa mielona jest dużo bardziej uniwersalna. Nie potrzebuje młynka, dlatego można ją zabrać na każdy wyjazd. Samo przyrządzanie trwa krócej niż w przypadku kawy ziarnistej. Dużą zaletą jest także to, że producenci proponują różne stopnie mielenia, które można dopasować pod ekspres ciśnieniowy, przelewowy czy kawiarkę. Ze względu na to, że została przygotowana do zaparzania, można ją przygotować bezpośrednio w kubku lub filiżance. Kawa mielona szybko chłonie zapachy, które wpływają na jej smak, dlatego należy ją trzymać zamkniętą w pojemniku.Kawa odpowiednia do ekspresu i kawiarki
Wybór kawy do ekspresu powinien zależeć od tego, czy posiada on funkcję mielenia ziaren. Jeśli nasz sprzęt nie zawiera młynka, dużo prościej będzie przygotowywać napój z kawy mielonej. Osoby, które cenią kawę przygotowaną w kawiarce także wybiorą kawę mieloną jeśli nie przeszkadza im słabszy aromat. Wybór kawy ziarnistej także w tym przypadku wymaga rozdrobnienia ziaren.Specjalista ze sklepu Bella-Bis w Koziegłowach obok Częstochowy mówi: Warto także dodać, że mielenie ziarnistej kawy „na później” nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, bowiem wtedy traci ona swój aromat.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana