Jak zorganizować wyżywienie na bankiecie?
Catering bankietowy to bardzo wymagająca usługa, a jego organizacja wymaga sporego doświadczenia. Zajmujesz się przygotowaniem eleganckiego wydarzenia towarzysko-biznesowego i poszukujesz dobrych rozwiązań? Chcesz, by goście na długo zapamiętali pyszne i pięknie zaserwowane posiłki? Sprawdź, czym kierować się przy wyborze firmy cateringowej na bankiet.
Dopytaj o szczegóły usługi
Czy jako organizator bankietu musisz zadbać o określone naczynia i sprzęty AGD? Czy firma oferuje opcję zapakowania jedzenia na wynos? Ilu kelnerów będzie obsługiwało gości? Czy w ofercie zawarto także usługę sprzątania po zakończonym bankiecie?
O to wszystko dopytaj już na etapie podpisywania umowy z firmą cateringową. Dzięki temu unikniesz niespodzianek i przyczynisz się do tego, że dane wydarzenie odbędzie się zgodnie z planem.
Ważny jest czas
Upewnij się, czy firma cateringowa rzeczywiście pamięta o zobowiązaniu. Oczywiście najlepiej wybierać wyłącznie rekomendowane przedsiębiorstwa, które nie zaniedbują zlecanych usług, ale nic nie szkodzi przypomnieć o sobie przynajmniej na tydzień, a najlepiej na dwa tygodnie przed bankietem. W ten sposób upewnisz się, że wszystko się zgadza, a sala i posiłki będą gotowe na czas.
Zdrowe i świeże posiłki
Upewnij się, że wybrana przez Ciebie firma cateringowa przygotowuje potrawy ze świeżych i naturalnych składników. Idealnie, jeśli posiłki są przygotowywane zgodnie z zaleceniami dietetyka, który opracuje menu zgodnie z odpowiednim indeksem kalorycznym. Przykładem takiej firmy jest warszawskie Jajko, które od wielu lat specjalizuje się w dostarczaniu najwyższej jakości posiłków na bankiety, i to niezależnie od miejsca wydarzenia.
Przetestuj jedzenie
Dobre towarzystwo i wspaniała atmosfera to jedno, ale równie istotne jest smaczne jedzenie. Nie bez powodu mówi się o tym, że to właśnie serwowane dania oraz forma ich podania najbardziej zapadają w pamięć uczestnikom każdego eleganckiego wydarzenia.
Catering na bankiet to wymagające przedsięwzięcie. Najlepiej wybierać więc przetestowane rozwiązania. Jeśli o bankiecie wiesz z dużym wyprzedzeniem, zaplanuj małe wydarzenie (np. rodzinne) przed właściwą uroczystością i skorzystaj z usług wybranej firmy cateringowej. Będzie to małe „pole doświadczalne”, na którym będzie można przetestować zarówno smak oraz typ potraw, jak i poziom obsługi.
Ustal liczbę gości
Najgorszą i najbardziej krępującą sytuacją dla organizatorów bankietu jest to, gdy zabraknie jedzenia. Lepiej, by posiłków było za dużo niż za mało – ta popularna zasada, obowiązująca przede wszystkim na weselach, dotyczy także bankietów. Jeśli coś pozostanie – wystarczy zapakować dania na wynos.
By uniknąć mało komfortowej „wpadki” warto zawczasu upewnić się co do liczby gości. Inaczej wygląda poczęstunek na 50 osób, a inaczej wyżywienie 300-osobowego tłumu. Pamiętaj, że zaproszenia są tylko orientacyjnym wyznacznikiem ilości, ale lepiej podać firmie cateringowej zawyżoną liczbę gości niż tę „oczekiwaną”.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana