restauracja w hotelu

Cechy dobrej hotelowej restauracji

Wybierając hotel klienci kierują się różnymi kryteriami. Oferta hotelowej restauracji będzie dla wielu osób czynnikiem decydującym o wyborze obiektu lub o kolejnych w nim pobytach. Oferta gastronomiczna i obsługa restauracji wpływają na dobre lub złe wrażenie na temat całego pobytu. Warto wiedzieć, jakie warunki powinna spełniać dobra hotelowa restauracja.

Meldując się w hotelu klienci oczekują przede wszystkim spokoju, relaksu oraz kompetentnego, ale dyskretnego i wykwalifikowanego personelu o nienagannej kulturze osobistej. Wyczerpani po zawodowych spotkaniach i wyzwaniach lub po pełnych wrażeń spotkaniach rodzinnych czy podróżach chcą zregenerować siły, wyspać się, a także dobrze zjeść.

Smacznie i świeżo

Bardzo często w cenę pobytu w hotelu wliczone jest śniadanie w hotelowej restauracji. Dla wielu gości będzie to jedyny posiłek spożywany w hotelu, na podstawie którego wyrobią sobie opinię na jego temat. Dlatego nie warto na nim oszczędzać. Należy postawić na różnorodność, przygotować bogatą i racjonalną ofertę śniadaniową, aby zaspokoić potrzeby wszystkich gości i pozostawić w gościach pozytywny wizerunek obiektu.

Jeśli pobyt jest dłuższy, restauracja może zawalczyć o nawet najbardziej wymagające podniebienia klientów atrakcyjną ofertą obiadową i kolacyjną. Należy pamiętać o tym, że to nie ilość pozycji w menu świadczy o dobrej restauracji. Liczy się przede wszystkim jakość. Warto postawić na kilka sprawdzonych, tradycyjnych dań ze świeżych produktów i pokazać w ten sposób klientom, że wszystko przygotowane jest na bieżąco i nie ma możliwości, że czekają na nich wyłącznie potrawy mrożone przez wiele tygodni. Istotną rolę odgrywają również regionalne akcenty w menu. W zasadzie każdy region ma możliwość wyeksponowania potrawy charakterystycznej tylko dla niego. Rozmawiamy z przedstawicielem Hotelu Supraśl, którego kuchnia słynie z regionalnych, podlaskich smakołyków:

Nasi kucharze potrafią zaskoczyć smacznymi daniami kuchni europejskiej, ale to dla regionalnych smakołyków klienci do nas wracają. Tradycyjne dania z ziemniaka, takie jak babka i kiszka ziemniaczana, z których słynie Podlasie, czy smakowite sękacze, nigdzie nie będą smakować tak dobrze, jak u nas – w samym sercu Puszczy Knyszyńskiej.

Specjalne okazje

Ogromną zaletą restauracji hotelowych jest możliwość zorganizowania w nich  imprezy firmowej czy rodzinnej. Dysponują odpowiedniej wielkości pomieszczeniami z dobrze rozplanowaną przestrzenią,  w której gościom jest wygodnie, a kelnerzy nie mają problemów z przemieszczaniem się. Ważne jest także profesjonalne zaplecze techniczne, które zapewnia jakość i świeżość potraw oraz płynność obsługi nawet na przyjęciach dla kilkuset gości. Niepodważalną zaletą jest zapewnienie przez restauracje noclegów dla gości i gospodarzy takich imprez.

śr. ocena 0 / głosów 0