Cechy dobrej chińskiej restauracji
Restauracje serwujące dania kuchni chińskiej można są dziś bez trudu spotkać w wielu miejscach na świecie oddalonych od Chin czy Azji o tysiące kilometrów, w tym również w Polsce. My, Polacy bardzo polubiliśmy chińszczyznę i w ogóle kuchnię azjatycką, dzięki której mamy możliwość spróbowania orientalnych potraw, kiedyś w naszym kraju dostępnych tylko dla nielicznych.
Jedna nazwa, różne tradycje
Zanim przejdziemy do tematu chińskich restauracji, warto powiedzieć kilka słów o samej kuchni chińskiej. Kraj ten ma bogate i zróżnicowane regionalnie tradycje kulinarne, główne z nich to kuchnia pekińska, kantońska, szanghajska oraz syczuańska. Ich wspólne cechy to aromatyczne poprawy przyrządzane z dużą ilością przypraw i sosów nadających daniom słodko-słony, słodko-pikantny, korzenny smak. W kuchni chińskiej chętnie wykorzystuje się warzywa, głównie w postaci nadzienia oraz dodatków do zup i wywarów. Postawą przyrządzanych potraw jest mięso: wieprzowina, wołowina, dróż, owoce morza i ryby. Często w oryginalnych chińskich daniach znajdują się również ryż, tofu, soja, chińskie grzyby, liczi, ananas, pędy bambusa.
Dobra restauracja, czyli jaka?
Z faktu, że w naszym kraju jest dużo chińskich restauracji nie wynika, niestety, że wszystkie one zapewniają bardzo dobre jedzenie i obsługę Gości na odpowiednim poziomie. Co może sugerować Klientom, że mają do czynienia z naprawdę dobrą restauracją orientalną? Zapytaliśmy o to założycieli popularnej restauracji chińskiej Lee’s Chinese w Gdańsku. Okazuje się, że największą zaletą w przypadku takich miejsc jest korzystanie z oryginalnych, sprawdzonych przepisów kulinarnych oraz wykorzystanie najwyższej jakości produktów spożywczych. Ważne są też umiejętności kucharzy. Idealnie jest, jeśli są to rodowici Chińczycy lub osoby świetnie znające tajniki tamtejszej kuchni i kultury, posiadający rzecz jasna również odpowiednie doświadczenie w gastronomii. Kolejną cechą dobrej restauracji chińskiej jest lokalizacja – lokale znajdujące się w centrum miasta mogą liczyć na większe zainteresowanie klientów. Za wyborem danej restauracji przemawia na pewno bogate i zróżnicowane menu, odpowiadające oryginalnym tradycjom chińskiej kuchni. Niekiedy w takiej restauracji można spróbować również najsłynniejszych dań innych kuchni azjatyckich np. kuchni wietnamskiej, co dla klientów lubiących różnorodność smaków jest dużym atutem. Warto na koniec wspomnieć o możliwości zamawiania jedzenia z dowozem, co dla niektórych klientów jest kluczowym czynnikiem przy wyborze restauracji, a nie wszystkie lokale gastronomiczne zapewniają taką opcję.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana