Artykuł sponsorowany

Rodzaje pieców kaflowych

Rodzaje pieców kaflowych

Piece kaflowe jeszcze kilkadziesiąt lat temu były powszechnie stosowane do ogrzewania mieszkań. Później, wraz z wprowadzeniem do powszechnego użytku kotłów podłączanych do instalacji centralnego ogrzewania, konstrukcje te odeszły nieco w cień. Dziś, na fali powrotów do starych rozwiązań architektonicznych, piece kaflowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Co warto o nich wiedzieć? Jakie są ich rodzaje?

Czym jest piec kaflowy?

Piec kaflowy to rodzaj pieca akumulacyjnego, przeznaczonego do spalania w nim paliw stałych – węgla i drewna. W swojej pierwotnej formie wykorzystywane były wyłącznie do ogrzewania pomieszczeń, w których się znalazły, dziś używa się ich również jako źródła ciepła w instalacji centralnego ogrzewania oraz do ogrzewania wody użytkowej.
Możliwe jest to dzięki zastosowaniu wymienników ciepła i tzw. płaszczów wodnych – mówi przedstawiciel firmy Kaflarnia Grochowski
Bardzo dużą zaletą pieców kaflowych, stawiającą je w przewadze nad popularnymi kominkami jest fakt, że posiadają one większe możliwości akumulacyjne. Oznacza to, że dobrze rozpalony piec jest w stanie zgromadzić więcej ciepła, które będzie oddawał znacznie dłużej do otoczenia, niż zwykły kominek.

Rodzaje pieców kaflowych

Piece kaflowe możemy podzielić na kilka rodzajów. Każdy z nich charakteryzują się innymi właściwościami i działaniem.
  • Piec konwekcyjny – podczas spalania do pieca dostarczane jest powietrze z pomieszczenia, które w dalszej kolejności opływa gorący wkład grzewczy. W ten sposób ogrzewa się ono i następnie wydostaje się z powrotem do pomieszczenia przez kratki i kanały wentylacyjne. Takie rozwiązanie pozwala uzyskać dużo ciepło w bardzo krótkim czasie – stosowane jest przede wszystkim do ogrzewania dużych lub wysokich pomieszczeń. Z drugiej strony ma ono istotną wadę – masa akumulacyjna znajduje się tylko w kaflowej obudowie pieca, przez co dochodzi do dość szybszego wychłodzenia.
  • Piec akumulacyjny – jak sama nazwa wskazuje, piece tego rodzaju akumulują ciepło, żeby następnie stopniowo je oddawać. Możliwe jest to dzięki zastosowaniu kanału ceramicznego o bardzo dużej masie. Rozwiązanie to nie pozwala osiągnąć tak wysokich mocy szczytowych, jak w przypadku pieca konwekcyjnego, jednak z drugiej strony umożliwia ograniczenie wahań temperatury w pomieszczeniu. Gromadzenie się ciepła trwa długo i uzależnione jest od rozmiarów masy akumulacyjnej, co oznacza, że piec potrzebuje czasu by się rozgrzać. Z drugiej strony oddawanie ciepłą trwa jeszcze przez wiele godzin po wygaszeniu ognia. Masa akumulacyjna może być wykonywana metodą rzemieślniczą z szamotowych płyt lub cegieł, z których budowany jest kanał kominowy, bądź też prefabrykowanych systemów. To drugie rozwiązanie stosowane jest obecnie najczęściej.
  • Piec kaflowy z kotłem – w budowie pieca uwzględniony jest wodny wymiennik ciepła, płaszcz wodny lub oba te rozwiązania. Dzięki nim pozyskana w procesie spalania energia może zostać użyta to zasilenia instalacji centralnego ogrzewania lub wody użytkowej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.