Rodzaje pieców kaflowych

Piece kaflowe jeszcze kilkadziesiąt lat temu były powszechnie stosowane do ogrzewania mieszkań. Później, wraz z wprowadzeniem do powszechnego użytku kotłów podłączanych do instalacji centralnego ogrzewania, konstrukcje te odeszły nieco w cień. Dziś, na fali powrotów do starych rozwiązań architektonicznych, piece kaflowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Co warto o nich wiedzieć? Jakie są ich rodzaje?

Czym jest piec kaflowy?

Piec kaflowy to rodzaj pieca akumulacyjnego, przeznaczonego do spalania w nim paliw stałych – węgla i drewna. W swojej pierwotnej formie wykorzystywane były wyłącznie do ogrzewania pomieszczeń, w których się znalazły, dziś używa się ich również jako źródła ciepła w instalacji centralnego ogrzewania oraz do ogrzewania wody użytkowej.

Możliwe jest to dzięki zastosowaniu wymienników ciepła i tzw. płaszczów wodnych – mówi przedstawiciel firmy Kaflarnia Grochowski

Bardzo dużą zaletą pieców kaflowych, stawiającą je w przewadze nad popularnymi kominkami jest fakt, że posiadają one większe możliwości akumulacyjne. Oznacza to, że dobrze rozpalony piec jest w stanie zgromadzić więcej ciepła, które będzie oddawał znacznie dłużej do otoczenia, niż zwykły kominek.

Rodzaje pieców kaflowych

Piece kaflowe możemy podzielić na kilka rodzajów. Każdy z nich charakteryzują się innymi właściwościami i działaniem.

  • Piec konwekcyjny – podczas spalania do pieca dostarczane jest powietrze z pomieszczenia, które w dalszej kolejności opływa gorący wkład grzewczy. W ten sposób ogrzewa się ono i następnie wydostaje się z powrotem do pomieszczenia przez kratki i kanały wentylacyjne. Takie rozwiązanie pozwala uzyskać dużo ciepło w bardzo krótkim czasie – stosowane jest przede wszystkim do ogrzewania dużych lub wysokich pomieszczeń. Z drugiej strony ma ono istotną wadę – masa akumulacyjna znajduje się tylko w kaflowej obudowie pieca, przez co dochodzi do dość szybszego wychłodzenia.
  • Piec akumulacyjny – jak sama nazwa wskazuje, piece tego rodzaju akumulują ciepło, żeby następnie stopniowo je oddawać. Możliwe jest to dzięki zastosowaniu kanału ceramicznego o bardzo dużej masie. Rozwiązanie to nie pozwala osiągnąć tak wysokich mocy szczytowych, jak w przypadku pieca konwekcyjnego, jednak z drugiej strony umożliwia ograniczenie wahań temperatury w pomieszczeniu. Gromadzenie się ciepła trwa długo i uzależnione jest od rozmiarów masy akumulacyjnej, co oznacza, że piec potrzebuje czasu by się rozgrzać. Z drugiej strony oddawanie ciepłą trwa jeszcze przez wiele godzin po wygaszeniu ognia. Masa akumulacyjna może być wykonywana metodą rzemieślniczą z szamotowych płyt lub cegieł, z których budowany jest kanał kominowy, bądź też prefabrykowanych systemów. To drugie rozwiązanie stosowane jest obecnie najczęściej.
  • Piec kaflowy z kotłem – w budowie pieca uwzględniony jest wodny wymiennik ciepła, płaszcz wodny lub oba te rozwiązania. Dzięki nim pozyskana w procesie spalania energia może zostać użyta to zasilenia instalacji centralnego ogrzewania lub wody użytkowej.
śr. ocena 5 / głosów 5