Komin do piecyka gazowego. Jak go zainstalować?

Gazowe podgrzewacze wody najczęściej stosuje się w mieszkaniach i domach, do których nie doprowadzono wody z sieci wodociągowej. Tego typu urządzenia dzielą się na przepływowe i pojemnościowe. Mogą one służyć do podgrzewania wody w kranie, jak i do generowania ciepła w kaloryferach. Dlatego podstawą jest wybór odpowiedniego piecyka, a następnie jego właściwa instalacja.

Ogólne wymagania dla piecyków gazowych

Urządzenie grzewcze w postaci jednofunkcyjnego atmosferycznego przepływowego ogrzewacza wody użytkowej spalające gaz, według przepisów powinno być podłączone do indywidualnego komina spalinowego. Musi on być wyposażony we wkład kominowy zabezpieczający przed destrukcyjnym oddziaływaniem kondensatu. Podgrzewacz z otwartą komorą spalania można umieścić w pomieszczeniu o kubaturze przynajmniej 8 m3 i  wysokości 2,2 m z kratką nawiewną o przekroju minimum 200 cm2 zapewniającą stały dopływ powietrza oraz kratką wywiewną taką samą, jaką instaluje się w łazienkach. Zabrania się stosowania wentylacji mechanicznej oraz wentylatorów wyciągowych, które montowane są na przewodach wentylacyjnych. W przypadku piecyka z zamkniętą komora spalania kubatura może wynosić 6,5 m3, kratka nawiewna nie jest potrzebna, a pozostałe wymagania pozostają takie same.

Montaż w kuchni, łazience lub innych pomieszczeniach

Podgrzewacze przepływowe mogą ogrzewać wodę bez przerwy. W przypadku podgrzewaczy pojemnościowych opróżnienie zbiornika wiąże się z czasem potrzebnym na ponowne rozgrzanie wody. Podgrzewacze przepływowe zajmują mniej miejsca, ponieważ składają się jedynie ze źródła ciepła i wymiennika. Instalacja podgrzewacza pojemnościowego musi uwzględnić zbiornik otulony grubą izolacją. Ze względu na wolną przestrzeń i możliwość bezproblemowej instalacji komina, piecyki instaluje się w różnych pomieszczeniach. Jeśli chcemy zamontować piecyk w łazience np. nad wanną, musimy upewnić się, czy producent dopuszcza taką możliwość. Wybrane modele powinny być zasilane prądem o niskim napięciu. W przypadku instalacji w kuchni należy obliczyć, czy na 1 m3 nie przypada więcej niż 4650 W obciążenia cieplnego. Jeśli w kuchni znajduje się kuchenka gazowa do gotowania, wtedy obciążenie cieplne ze wszystkich urządzeń nie może przekroczyć 930 W/m3. Pogrzewacze mogą być także zabudowane, o ile nie wpływa to na ich pracę. Nie można jednak ograniczać dostępu powietrza do spalania

Jak powinien być wykonany komin?

Zarówno komin jak i podłączone do niego urządzenie muszą być wykonane z materiałów niepalnych, o czym stanowią odpowiednie przepisy. Podłączenia z aluminium lub polipropylenu nie spełniają tego wymagania. To wszystko sprawia, że do gazowego podgrzewacza przepływowego powinniśmy podłączyć komin przeznaczony do gazu. Od niego powinna odchodzić karbowana rura elastyczna wykonana ze stali kwasoodpornej (zwana inaczej Stalflex). Stal kwasoodporna jest materiałem sztywniejszym niż aluminium i kosztuje więcej. Powinna ona posiadać odpowiedni certyfikat. Zwijki z aluminium mogą być przeznaczone wyłącznie do wentylacji.

Czy warto samodzielnie montować kominek?

Przyłącze gazowe składa się z giętkich rur polietylenowych. Do prywatnych posesji doprowadza je spółka gazownicza. Skrzynkę gazową przeważnie umieszcza się na ścianie budynku lub na linii ogrodzenia. Pozostałą instalacją musimy zająć się na własny rachunek. Ze względu na niebezpieczeństwa, jakie wiążą się z użytkowaniem gazu, zdecydowanie poleca się korzystać z usług gazowników. Wtedy możemy być pewni, że montaż jest wykonany poprawnie i nie posiada wad. Specjalista z firmy „Komin-Flex” w Pszczynie mówi:

Zakup piecyka najlepiej jest dokonywać stacjonarnie. Możemy wtedy uzyskać informacje na temat danego sprzętu, ale też łatwiej jest znaleźć fachowca, który pomoże nam poprawnie zainstalować podgrzewacz. Przy zakupie przez internet przeważnie musimy wszystko załatwiać na własną rękę.

śr. ocena 0 / głosów 0