Artykuł sponsorowany

Znaczenie psychologii jedzenia w codziennym życiu

Znaczenie psychologii jedzenia w codziennym życiu

Jednym z czynników wpływających na zachowania ludzkie są emocje. Pojawiają się w odpowiedzi na różne sytuacje życiowe. Pozwalają one reagować na bodźce i wpływają na podejmowane działania. Jedzenie jest czynnością systematyczną i przyjemną, dlatego może stanowić środek do rozładowania negatywnych odczuć. Jak odróżnić głód fizjologiczny od emocjonalnego i nauczyć się kontrolować swoje emocje? Odpowiedź poniżej.

Jedzenie emocjonalne

Jednym z mechanizmów decydujących o postępowaniu człowieka są emocje. Pozwalają reagować na bodźce zewnętrzne, podejmować działania i kontrolować zachowania. W psychologii definiowane są jako subiektywny stan psychiczny, który prowadzi do zmian somatycznych i mimicznych. Regulacja własnych emocji pozwala kontrolować i zmieniać stan emocjonalny, jednak może prowadzić również do wykształcenia niewłaściwych nawyków poprzez ich ciągłe odtwarzanie. Jedzenie jest czynnością powtarzalną, naturalną i przyjemną, co sprzyja utrwalaniu błędnych zachowań żywieniowych. Częste sięganie po przekąski pod wpływem myśli oraz negatywnych stanów i emocji takich jak. złość, nuda czy stres może prowadzić do rozwoju złych przyzwyczajeń żywieniowych i tzw. jedzenia emocjonalnego. Nadmierne spożywanie pokarmów – przejadanie się – wynika z niewłaściwego odczuwania sygnałów głodu i sytości. Jedzenie stanowi sposób na odwrócenie uwagi od trudnych chwil i ucieczkę od negatywnych emocji, a regularnie powtarzalna będzie ona trudna do kontrolowania. Zachowania te kształtują nawyki, czyli częstotliwość oraz wielkość spożywanych posiłków, i w efekcie prowadzą do wzrostu masy ciała i rozwoju chorób dietozależnych.

Autor bloga Jedz Dobrze podkreśla: określonych zachowań żywieniowych każdy człowiek uczy się w dzieciństwie. Sposób zaspokajania potrzeb żywieniowych w domu rodzinnym utrwala się i staje rutyną w wieku dorosłym. Wybór żywności staje się reakcją automatyczną zgodną z preferencjami, a próba kształtowania zdrowego upodobania jest dużym wyzwaniem i wiąże się z odczuwaniem silnego dyskomfortu.

Głód czy apetyt?

Odróżnienie głodu od zachcianki staje się coraz częściej spotykanym problemem żywieniowym. Podstawowymi sygnałami regulującymi ilość dostarczanego pożywienia powinny być uczucia głodu i sytości. Ta wewnętrzna fizjologiczna potrzeba jedzenia, zostaje często zastąpiona zewnętrznymi bodźcami i staje się zależna od emocji.

Należy zapoznać się z sygnałami pochodzącymi z własnego organizmu i nauczyć się rozróżniać głód od apetytu. Głód to fizjologiczny stan organizmu spowodowany niedoborem pokarmu i wywołany pobudzeniem ośrodka głodu, który ukierunkowany jest na pobór pożywienia. Narasta stopniowo, towarzyszy mu uczucie pustki w żołądku, burczenie w brzuchu oraz utrata koncentracji. Niezbędne staje się szybkie zaspokojenie potrzeby z otwartością na różne grupy produktów żywnościowych. Po spożyciu posiłku pojawia się stan tzw. błogiej satysfakcji.

Zachcianka może pojawić się pomimo spożycia obszernego posiłku. Powstaje nagle, a potrzeba jej zaspokojenia jest tak silna, że wyzwala dyskomfort. Apetyt ukierunkowany jest na konkretną grupę produktów i związany jest z dostarczaniem pożywienia, które sprawia przyjemność. Jednak po zaspokojeniu danej zachcianki często pojawia się poczucie winy. Głód emocjonalny jest automatyczny, wiąże się z potrzebą spożycia niezdrowych przekąsek, nie prowadzi do wypełniania żołądka, przez co napięcie z nim związane może trwać dłużej. Zwiększenie częstotliwości spożycia żywności wysokokalorycznej pomiędzy posiłkami wiąże się z przyrostem masy ciała. U osób otyłych obserwowane jest wyostrzenie wrażliwości na bodźce zewnętrzne tj.: smak, zapach i wygląd oraz jednoczesne obniżenie stopnia reakcji na wskazówki wewnętrzne płynące z organizmu. Ważne jest, aby nauczyć się rozróżniać głód fizjologiczny od emocjonalnego i zacząć słuchać swojego organizmu. Jedną z najbardziej efektywnych metod uwolnienia się od zachcianek jest odcięcie się od bodźców, które ją wywołują, i znalezienie sposobu na odciągnięcie myśli – np. wyjście na spacer, rozmowa z bliską osobą czy relaksująca kąpiel. Apetyt może być także odpowiedzią na niedostateczne spożycie energii w ciągu dnia. Dlatego przede wszystkim należy zadbać o regularność oraz odpowiednią objętość posiłków, a także ich uważne i niespieszne spożywanie. Wysoka zawartość błonnika pozwoli dłużej cieszyć się uczuciem sytości, a odpowiednie nawodnienie zmniejszy uczucie głodu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.