Zestaw makaroników, czyli idealny pomysł na słodki upominek
Francuskie makaroniki bezowe to prosty, ale przepyszny deser na bazie mąki migdałowej. Do ich stworzenia potrzebne są tylko 3 składniki, a receptura pozostaje niezmienna od XIX wieku. Niewielkie okrągłe ciasteczka świetnie sprawdzają się zwłaszcza jako dodatek do czarnej kawy. Mogą też stanowić wyborny podarunek dla fana słodkości. Makaroniki francuskie są znane na całym świecie i możesz kupić je też w Polsce!
Z jakich składników robi się makaroniki francuskie?
Chociaż makaroniki upowszechniły się we Francji, to ich nazwa pochodzi od języka włoskiego i dokładnie oznacza pastę (maccarone). Wzięła się prawdopodobnie od pasty migdałowej, która stanowi jeden z najważniejszych składników receptury. Według specjalistów z Cafe Breizh RID w Krakowie do stworzenia prawdziwych francuskich makaroników potrzebne są 3 składniki – białka jaj (stąd bezowa struktura), zmielone migdały lub mąka migdałowa i cukier puder. Obecnie dodaje się do nich również krem ganache lub masy owocowe. Można też barwić ciasto na wiele intensywnych kolorów.
Przeczytaj również: Sprzęt i akcesoria pomocne przy wypadach survivalowych
Jak przygotowuje się francuskie makaroniki?
W pierwszym etapie konieczne jest oczywiście ubicie białek jaj kurzych na sztywną pianę. Dzięki niej właśnie francuskie makaroniki z Krakowa zyskują puszystą, delikatną strukturę. W kolejnych krokach należy połączyć z ubitymi białkami mąkę migdałową oraz cukier puder. Najlepiej robić to przy pomocy silikonowej łopatki lub łyżeczki, by nie zniszczyć struktury białek. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich elementów można przystąpić do formowania ciasteczek w formie płaskich okrągłych placuszków. Układa się je na blaszce i piecze w umiarkowanie wysokiej temperaturze – najlepiej w 150°C. W piekarniku makaroniki powinny znajdować się nie dłużej niż 20 minut, dzięki czemu nadmiernie się nie spieką. Dopiero po ostygnięciu poszczególne krążki składa się ze sobą, przekładając wybranym kremem. Warto spróbować samodzielnego wykonania francuskich makaroników w domu. Stanowią genialny dodatek do kawy, zwłaszcza tej czarnej. Są też pięknym podarunkiem dla bliskiej osoby, która ma słabość do słodyczy. W przypadku prezentu warto postawić na deser przygotowany przez ekspertów cukiernictwa z krakowskiej kawiarni.
Przeczytaj również: Jak przyrządzić pierożki samosa?
Przeczytaj również: O czym nie można zapomnieć przed malowaniem pokoju?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana