Zdrowa dieta dla seniora. Z czego powinna się składać?
Ze względu na wiek i możliwość zmagania się z chorobami przewlekłymi, układanie diety dla seniorów nie jest prostą sprawą nawet dla dietetyków. Należy tak komponować posiłki, aby były smaczne, pożywne, a jednocześnie nie obciążały pracy organizmu i nie utrudniały ewentualnego leczenia. Na co zwracać uwagę podczas układania jadłospisu dla osoby starszej?
Podstawowe zalecenia
Dobrze ułożona dieta wpływa na stan organizmu oraz samopoczucie i humor człowieka. Dlatego to, co spożywamy jest tak istotne i nie powinno być bagatelizowane. W każdej grupie wiekowej, a u osób starszych szczególnie, zaleca się spożywanie żywności jak najmniej przetworzonej oraz przyjmowanie dużej ilości owoców i warzyw, bogatych w witaminy, minerały i błonnik. Do diety powinno się także wprowadzić produkty pełnoziarniste oraz fermentowane, np. kefiry lub ogórki kiszone.
Specjalista z Domu Opieki Jutrzenka w województwie mazowieckim mówi: Seniorzy powinni spożywać około 5 – 6 niewielkich objętościowo posiłków w odstępach około 2 – 3 godzin. Stosując taką metodę zapobiega się napadom głodu oraz nie obciąża się układu trawiennego. Istotną kwestią jest również spożywanie minimum jednego ciepłego posiłku w ciągu dnia. Szczególnie ważnym składnikiem odżywczym dla seniorów jest wapń, który odpowiada za prawidłowy stan kośćca. W związku z tym, dobrze jest wkomponować w dietę nabiał, np. mleko, jogurty, czy kefiry. Niezwykle bogatym w wapń produktem jest także ser żółty.
Dobrze jest również wybierać oleje roślinne zamiast zwierzęcych, co korzystnie wpłynie na poziom cholesterolu we krwi. Istotną kwestią jest również unikanie nadmiernego dosalania potraw. Ponadnormatywna podaż soli może skutkować nadciśnieniem tętniczym, dlatego lepszą opcją będzie korzystanie z większej ilości przypraw podczas gotowania.
Dodatkowe rady
Niektóre osoby w sile wieku mają problem z apetytem, przez co trudno jest im spożyć odpowiednią ilość kalorii w ciągu dnia. Rozwiązaniem będzie spożywanie posiłków w formie płynnej, np. soków, smoothie, albo zup.
Czasami lekarze medycyny, w związku ze stanem zdrowia pacjentów, rekomendują lekkostrawną dietę dla seniorów. Może się tak zdarzyć, kiedy osoba cierpi na choroby układu trawiennego lub jest świeżo po przebytym zabiegu chirurgicznym. W diecie lekkostrawnej redukuje się ilość potraw obciążających żołądek i jelita, np. bogatych w błonnik pokarmowy, tłustych, bardzo pikantnych lub bazujących na czerwonym mięsie.
Natomiast cukrzykom poleca się spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Odradza się spożywania słodyczy i napojów słodzonych bogatych w cukry proste. W diecie cukrzyka nie powinno być również zbyt wiele owoców.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana