Zastosowanie opakowań plastikowych w branży gastronomicznej
Plastik to materiał, który dzięki swojej lekkości, łatwości obróbki i wytrzymałości doskonale nadaje się do produkcji opakowań. Sektor opakowaniowy bazujący na wykorzystaniu tworzyw sztucznych zaopatruje niemal każdą branżę, przy czym ogromny udział w tym rynku ma gastronomia, która chętnie korzysta z plastikowych opakowań jednorazowych oraz wielokrotnego użytku. Z czego wynika ten trend?
Zalety plastikowych opakowań gastronomicznych
Jak już wspomniano na wstępie, opakowania z tworzyw sztucznych mają wiele zalet. Chociaż potocznie nazywamy te produkty plastikowymi, w rzeczywistości każdy renomowany producent opakowań z tworzyw sztucznych oferuje szeroki wachlarz materiałów, takich jak polistyren, PET czy PVC, które służą do produkcji folii, pojemników, butelek i innych opakowań. Mimo tak dużego zróżnicowania, tworzywa sztuczne jako materiały opakowaniowe mają wiele wspólnych cech. Przede wszystkim można je łatwo formować, znakować i zdobić, wykorzystując w tym celu różne techniki, takie jak formowanie próżniowe i tłoczenie. W efekcie możliwa jest produkcja różnorodnych wyrobów, takich jak opakowania zamykane, tacki, pudełka, butelki czy tuby foliowe na podstawie indywidualnych projektów. Do innych zalet plastikowych opakowań należy ich lekkość i możliwość szybkiej utylizacji bez konieczności mycia naczyń, atrakcyjna cena oraz wytrzymałość i odporność na oddziaływanie czynników, takich jak wilgoć, zmienne temperatury czy tłuszcz. Nadają się one do kontaktu z żywnością i mogą zostać poddane recyklingowi. Nic więc dziwnego, że branża gastronomiczna chętnie korzysta z wygodnych, estetycznych i funkcjonalnych pojemników plastikowych.
Zastosowanie opakowań gastronomicznych z plastiku
Po plastikowe opakowania sięgają obecnie niemal wszyscy przedstawiciele branży gastronomicznej, w tym restauracje, kawiarnie i bary, a także wyspecjalizowane działalności, takie jak np. pizzerie. Lekkie i poręczne pudełka i tacki są chętnie wykorzystywane szczególnie tam, gdzie liczy się szybka obsługa i możliwość przeniesienia żywności bądź spożycia go w plenerze. Z tego powodu opakowania gastronomiczne wytwarzane z plastiku, których produkcją zajmuje się np. firma Conus z Krakowa, cieszą się ogromną popularnością w modnych obecnie food truckach, na festiwalach kulinarnych i innych wydarzeniach odbywających się "pod chmurką". Dotyczy to również imprez prywatnych, takich jak wesela plenerowe, grille rodzinne czy pikniki. Na opakowania plastikowych bazują również firmy cateringowe obsługujące tego rodzaju imprezy i wydarzenia. Jak więc się okazuje, rola materiałów opakowaniowych z plastiku w szeroko pojętej branży gastronomicznej jest niebagatelna.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana