Zastosowanie mieszanek poplonowych
Co zrobić, by nie wyjałowić gleby w wyspecjalizowanym gospodarstwie rolnym? Jeżeli z roku na rok na swoim polu uprawiasz te same rośliny, dobrym pomysłem jest przeplatanie głównych zbiorów poplonem. Dzięki mieszankom poplonowym, skomponowanym z nasion starannie dobranych roślin, wprowadzisz różnorodność w płodozmianie, co pozwoli na utrzymanie dobrej jakości gleby.
Wysiewanie poplonu ma olbrzymi wpływ na zwiększenie żyzności i biologicznej aktywności gleby. Rośliny uprawiane między głównymi zbiorami bywają wykorzystywane na siano i zbiór zielonej masy, choć stosowane jako naturalny nawóz roślinny, mogą być też przyorane lub pozostawiane jako ściółka po ścięciu, zwałowaniu czy przemrożeniu – mówi ekspert z firmy Agronas.
W czym tkwi sens wysiewania poplonu?
Celem wysiewania mieszanek poplonowych jest zwiększenie aktywności mikrobiologicznej gleby i wzbogacenie jej w próchnicę. Taki efekt osiąga się dzięki wysiewaniu odpowiednio skomponowanych mieszanek wielogatunkowych. Rośliny poplonowe gromadzą cenne składniki pokarmowe dla siebie i roślin następczych. Kolejną zaletą wysiewania poplonu jest zdolność niektórych roślin do tłumienia wzrostu niepożądanych na polu chwastów, a nawet zwiększanie odporności plonu następczego na rozmaite choroby. Dlatego wybór mieszanki poplonowej musi być uzależniony nie tylko od warunków glebowych w danym miejscu, ale także profilu głównej uprawy.Różne mieszanki poplonowe do różnych zastosowań
W przypadku uprawy ziemniaków i buraków zaleca się stosowanie profesjonalnych mieszanek pod rośliny okopowe. Wybierając mieszankę poplonową warto zwrócić uwagę na zawartość w niej nasion roślin, które zwiększą odporność plonu następczego na zagrożenie porażenia nicieniami, zwłaszcza mątwikiem ziemniaczanym. Efekt nicieniobójczy w glebie uzyskamy stosując mieszanki z wysoką zawartością rzodkwi (ok. 30%) i gorczycy mątwikobójczej (ok. 15%). Z kolei obecność łubinu gorzkiego w poplonie zmniejsza ryzyko porażenia rdzawą plamistością miąższu bulw ziemniaka. Dodatek wyki, koniczyny i owsa wpływa na poprawę struktury gleby i – po przyoraniu masy zielonej – wzbogaca ziemię w próchnicę. W celu zwiększenia ilości azotu w glebie, na której uprawia się głównie zboża i kukurydzę, na poplon najczęściej stosuje się mieszanki z dużą zawartością facelii błękitnej i roślin motylkowych. Takie mieszanki poplonowe wysiewa się przed jesiennymi zasiewami, ale można też stosować je na mulcz bez orki przed uprawą roślin jarych w następnym roku. Na polach, gdzie zależy nam przede wszystkim na wzbogacenie gleby w próchnicę, można stosować jedną z mieszanek uniwersalnych. Bardzo szybki przyrost masy zielonej zapewniają mieszanki ziaren rzodkwi oleistej, gryki i gorczycy. Taka kompozycja zmniejsza niebezpieczeństwo porażenia przez szkodniki i choroby, a przede wszystkim szybko wzbogaca glebę. Warte zainteresowania są także mieszanki poplonowe strączkowo-zbożowe, które nie tylko wzbogacają gleby w azot, ale także – dzięki roślinom bobowatym – udostępniają roślinom następczym z reguły trudno dostępny fosfor. Duża zawartość białka sprawia, że stanowią one nie tylko świetne źródło próchnicy w warstwie ornej, ale mogą być wykorzystane na wysokowartościową paszę dla zwierząt hodowlanych.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana