Artykuł sponsorowany

Zastosowanie mieszanek poplonowych

Zastosowanie mieszanek poplonowych

Co zrobić, by nie wyjałowić gleby w wyspecjalizowanym gospodarstwie rolnym? Jeżeli z roku na rok na swoim polu uprawiasz te same rośliny, dobrym pomysłem jest przeplatanie głównych zbiorów poplonem. Dzięki mieszankom poplonowym, skomponowanym z nasion starannie dobranych roślin, wprowadzisz różnorodność w płodozmianie, co pozwoli na utrzymanie dobrej jakości gleby.

Wysiewanie poplonu ma olbrzymi wpływ na zwiększenie żyzności i biologicznej aktywności gleby. Rośliny uprawiane między głównymi zbiorami bywają wykorzystywane na siano i zbiór zielonej masy, choć stosowane jako naturalny nawóz roślinny, mogą być też przyorane lub pozostawiane jako ściółka po ścięciu, zwałowaniu czy przemrożeniu – mówi ekspert z firmy Agronas.

W czym tkwi sens wysiewania poplonu?

Celem wysiewania mieszanek poplonowych jest zwiększenie aktywności mikrobiologicznej gleby i wzbogacenie jej w próchnicę. Taki efekt osiąga się dzięki wysiewaniu odpowiednio skomponowanych mieszanek wielogatunkowych. Rośliny poplonowe gromadzą cenne składniki pokarmowe dla siebie i roślin następczych. Kolejną zaletą wysiewania poplonu jest zdolność niektórych roślin do tłumienia wzrostu niepożądanych na polu chwastów, a nawet zwiększanie odporności plonu następczego na rozmaite choroby. Dlatego wybór mieszanki poplonowej musi być uzależniony nie tylko od warunków glebowych w danym miejscu, ale także profilu głównej uprawy.

Różne mieszanki poplonowe do różnych zastosowań

W przypadku uprawy ziemniaków i buraków zaleca się stosowanie profesjonalnych mieszanek pod rośliny okopowe. Wybierając mieszankę poplonową warto zwrócić uwagę na zawartość w niej nasion roślin, które zwiększą odporność plonu następczego na zagrożenie porażenia nicieniami, zwłaszcza mątwikiem ziemniaczanym. Efekt nicieniobójczy w glebie uzyskamy stosując mieszanki z wysoką zawartością rzodkwi (ok. 30%) i gorczycy mątwikobójczej (ok. 15%). Z kolei obecność łubinu gorzkiego w poplonie zmniejsza ryzyko porażenia rdzawą plamistością miąższu bulw ziemniaka. Dodatek wyki, koniczyny i owsa wpływa na poprawę struktury gleby i – po przyoraniu masy zielonej – wzbogaca ziemię w próchnicę. W celu zwiększenia ilości azotu w glebie, na której uprawia się głównie zboża i kukurydzę, na poplon najczęściej stosuje się mieszanki z dużą zawartością facelii błękitnej i roślin motylkowych. Takie mieszanki poplonowe wysiewa się przed jesiennymi zasiewami, ale można też stosować je na mulcz bez orki przed uprawą roślin jarych w następnym roku. Na polach, gdzie zależy nam przede wszystkim na wzbogacenie gleby w próchnicę, można stosować jedną z mieszanek uniwersalnych. Bardzo szybki przyrost masy zielonej zapewniają mieszanki ziaren rzodkwi oleistej, gryki i gorczycy. Taka kompozycja zmniejsza niebezpieczeństwo porażenia przez szkodniki i choroby, a przede wszystkim szybko wzbogaca glebę. Warte zainteresowania są także mieszanki poplonowe strączkowo-zbożowe, które nie tylko wzbogacają gleby w azot, ale także – dzięki roślinom bobowatym – udostępniają roślinom następczym z reguły trudno dostępny fosfor. Duża zawartość białka sprawia, że stanowią one nie tylko świetne źródło próchnicy w warstwie ornej, ale mogą być wykorzystane na wysokowartościową paszę dla zwierząt hodowlanych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.