Artykuł sponsorowany

Zastosowanie białka sojowego

Zastosowanie białka sojowego

Białka pochodzenia roślinnego z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Są one doskonałą alternatywą dla tych, które występują w mięsie zwierząt. Mogą być wykorzystywane w wielu dziedzinach życia, a często słyszy się o ich korzystnym wpływie na zdrowie ludzkiego organizmu. Jednym z najchętniej wybieranych białek roślinnych jest to sojowe. Jakie ma ono zastosowanie?

Czym jest białko sojowe?

Jak nietrudno się domyślić białko sojowe pochodzi z jednej z najpopularniejszych roślin bobowatych – soi. Obecnie uprawia się aż 16 odmian tej rośliny. Soja dobrze rośnie na obszarach o klimacie umiarkowanym i podzwrotnikowym.

Tym, co wyróżnia soję wśród innych roślin, są jej imponujące wartości odżywcze. Mogą one zaspokoić zarówno potrzeby żywieniowe ludzi, jak i zwierząt.

„Nasiona soi są świetnym źródłem energii. Już 100 gram tego produktu dostarcza około 385 kalorii. W takiej samej ilości suchych nasion znajduje się też 40% białka i aż 20% tłuszczu. Ponadto warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość związków mineralnych, takich jak magnez, potas, wapń oraz żelazo, a także witaminy B” – mówi specjalista z firmy Polska Soja.

Należy dodać, że białko sojowe oraz produkty, które powstają na jego bazie, są bardzo dobrze tolerowane przez układ pokarmowy. Niektórzy naukowcy słusznie porównują wartości tego białka z białkiem serwatkowym, które pozyskuje się z mleka krowiego. Natomiast w porównaniu do białka znajdującego się w mięsie zawiera ono dużo mniej puryny, która jest powodem odkładnia się kwasu moczowego w stawach.

Do czego wykorzystuje się białko sojowe?

 Białko sojowe znalazło szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się je w branży masarskiej jako substytut białek mięsa. Chętnie sięgają po nie producenci wędlin, pieczywa, a nawet przedsiębiorstwa mleczarskie. Wchodzi także w skład słodyczy. Wystarczy podczas zakupów przyjrzeć się etykietom produktów, aby przekonać się jak często jest wykorzystywane i spożywane przez człowieka. Niekiedy jednak producenci żywności dodają do swoich wyrobów białko z soi modyfikowanej genetycznie. Niestety nie ma ona takich samych wartości jak odmiany niemodyfikowane, a także może powodować alergie pokarmowe. Dlatego warto się dobrze przyjrzeć składowi wybieranych produktów.

Z zalet białka sojowego korzystają także sportowcy oraz osoby dbające sylwetkę. Na jego bazie powstają cenione suplementy diety. Odżywki z białka sojowego mogą być stosowane zarówno podczas diety odchudzające, jak również w czasie budowania masy mięśniowej.

Białko sojowe można znaleźć w postaci izolatów, koncentratów i mąki. Jest szczególnie polecane dla dzieci, osób starszych, alergików oraz wegetarian.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.