Zastosowanie białka sojowego
Białka pochodzenia roślinnego z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Są one doskonałą alternatywą dla tych, które występują w mięsie zwierząt. Mogą być wykorzystywane w wielu dziedzinach życia, a często słyszy się o ich korzystnym wpływie na zdrowie ludzkiego organizmu. Jednym z najchętniej wybieranych białek roślinnych jest to sojowe. Jakie ma ono zastosowanie?
Czym jest białko sojowe?
Jak nietrudno się domyślić białko sojowe pochodzi z jednej z najpopularniejszych roślin bobowatych – soi. Obecnie uprawia się aż 16 odmian tej rośliny. Soja dobrze rośnie na obszarach o klimacie umiarkowanym i podzwrotnikowym.
Tym, co wyróżnia soję wśród innych roślin, są jej imponujące wartości odżywcze. Mogą one zaspokoić zarówno potrzeby żywieniowe ludzi, jak i zwierząt.
„Nasiona soi są świetnym źródłem energii. Już 100 gram tego produktu dostarcza około 385 kalorii. W takiej samej ilości suchych nasion znajduje się też 40% białka i aż 20% tłuszczu. Ponadto warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość związków mineralnych, takich jak magnez, potas, wapń oraz żelazo, a także witaminy B” – mówi specjalista z firmy Polska Soja.
Należy dodać, że białko sojowe oraz produkty, które powstają na jego bazie, są bardzo dobrze tolerowane przez układ pokarmowy. Niektórzy naukowcy słusznie porównują wartości tego białka z białkiem serwatkowym, które pozyskuje się z mleka krowiego. Natomiast w porównaniu do białka znajdującego się w mięsie zawiera ono dużo mniej puryny, która jest powodem odkładnia się kwasu moczowego w stawach.
Do czego wykorzystuje się białko sojowe?
Białko sojowe znalazło szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się je w branży masarskiej jako substytut białek mięsa. Chętnie sięgają po nie producenci wędlin, pieczywa, a nawet przedsiębiorstwa mleczarskie. Wchodzi także w skład słodyczy. Wystarczy podczas zakupów przyjrzeć się etykietom produktów, aby przekonać się jak często jest wykorzystywane i spożywane przez człowieka. Niekiedy jednak producenci żywności dodają do swoich wyrobów białko z soi modyfikowanej genetycznie. Niestety nie ma ona takich samych wartości jak odmiany niemodyfikowane, a także może powodować alergie pokarmowe. Dlatego warto się dobrze przyjrzeć składowi wybieranych produktów.
Z zalet białka sojowego korzystają także sportowcy oraz osoby dbające sylwetkę. Na jego bazie powstają cenione suplementy diety. Odżywki z białka sojowego mogą być stosowane zarówno podczas diety odchudzające, jak również w czasie budowania masy mięśniowej.
Białko sojowe można znaleźć w postaci izolatów, koncentratów i mąki. Jest szczególnie polecane dla dzieci, osób starszych, alergików oraz wegetarian.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana