Zasadnicze różnice między wyciągiem a pochłaniaczem
Zarówno wyciąg, jak i pochłaniacz to rodzaje okapów, które różnią się trybem pracy. Ich zadaniem jest usuwanie nadmiernej ilości pary wodnej, która powstaje w trakcie gotowania, a także wielu nieprzyjemnych zapachów. Wyciągi pracują w trybie otwartym, a pochłaniacze w trybie zamkniętym. Jakie są jeszcze różnice między tymi dwoma rozwiązaniami?
Charakterystyka wyciągu i pochłaniacza kuchennego
Wyciągi kuchenne do prawidłowej pracy potrzebują podłączenia do kanału wywiewnego. Tylko wtedy mogą odprowadzać wszelkie zanieczyszczenia z wnętrza kuchni na zewnątrz. Pochłaniacze nie wymagają natomiast podłączenia do kanału wywiewnego. Aby jednak mogły wydajnie pracować i usuwać dym, zapachy, czy też parę wodną, niezbędne jest wykonanie specjalnych filtrów w urządzeniu. Dzięki tym elementom oczyszcza się powietrze, które nie musi być wywiewane na zewnątrz. Z tego, jak wiele zalet mają oba urządzenia doskonale zdaje sobie sprawę producent okapów gastronomicznych Belmag, który oferuje okapy z pochłaniaczem i wyciągiem.
W przypadku wyciągów kuchennych podłączonych do wentylacji można mieć pewność, że wszelkie opary powstałe przy gotowaniu wydostaną się na zewnątrz. W efekcie ma się gwarancję, że powietrze jest czyste, pozbawione kurzu i drobnoustrojów. Dużą zaletą wyciągów, jest również to, że z intensywnymi zapachami z kuchni usuwana jest również para wodna. Dzięki temu meble kuchenne i artykuły spożywcze nie są narażone na kontakt z wilgocią. Urządzenia te cechuje także cicha praca silnika, dzięki czemu zwiększa się komfort codziennego gotowania. Jeśli natomiast nie ma możliwości podłączenia okapu do wentylacji, to warto zaopatrzyć się w pochłaniacz bez wyciągu. Takie urządzenie posiada filtry węglowe, które „wychwytują” wszelkie zanieczyszczenia. Neutralizują także intensywne zapachy. Warto jednak pamiętać o tym, aby systematycznie wymieniać filtry.
Wyciąg kuchenny czy pochłaniacz – które rozwiązanie wybrać?
Wybór odpowiedniego sposobu pracy okapu jest uzależniony przede wszystkim od możliwości dostępu do kanału wentylacyjnego. Okapy kuchenne w wersji pochłaniacza sprawdzą się w pomieszczeniu, w którym nie ma możliwości odprowadzenia kanału wentylacyjnego lub jest on zbyt wąski na montaż wyciągu. Kuchnie o większych rozmiarach wymagają natomiast okapu z wyciągiem, który usprawnia usuwanie zbędnych zapachów i oparów. Okapy wyposażone w filtr węglowy będą dodatkowo pełnić rolę pochłaniacza do absorbowania zapachów. Dobrym rozwiązaniem jest także zasięgnięcie porady przed zakupem u producenta okapu, który pomoże dopasować rozwiązanie do potrzeb i możliwości Klienta.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana