Zalety talerzy jednorazowych
Talerze jednorazowe są używane w wielu różnych sytuacjach. Sprawdzają się wszędzie tam, gdzie zastosowanie naczyń z droższych materiałów jest niepraktyczne i nieopłacalne. O popularności papierowych talerzy świadczy także ich aspekt ekologiczny, na który coraz częściej jest nakładany nacisk. Zastanawiasz się nad zakupem jednorazowych talerzy? Przeczytaj, jakie są główne zalety ich używania.
Gdzie używa się papierowych talerzy?
Jednorazowe talerze są niezbędne na wielu imprezach plenerowych, pokazach kulinarnych i degustacjach. Naczynia tego rodzaju występują w kilku wielkościach. Możemy serwować ciasta, słodycze i drobne przekąski w małych talerzach prosto do rąk konsumentów lub nakładać pełne dania do zjedzenia przy stole czy w rękach – papierowy talerz umożliwia zjedzenie posiłku nawet na stojąco. Używanie tradycyjnych talerzy na festynach, jarmarkach i eventach często mija się z celem, ponieważ w tłumie nie trudno o potłuczenia i skaleczenia. Jest to także kwestia ograniczonej ilości posiadanych naczyń.
Jednorazowe, lecz ekologiczne
Choć imprezy plenerowe z jednorazowych talerzyków mogą wygenerować wiele śmieci, to jednak ten rodzaj papieru podlega bezpiecznej biodegradacji. Jest to więc forma nie tylko tania, ale jak najbardziej ekologiczna. To bardzo ważny czynnik, który coraz częściej uwzględniają punkty gastronomiczne i doceniają konsumenci. Zupełnie inaczej wygląda utylizacja talerzy wykonanych z plastiku – materiału, który generuje olbrzymie ilości odpadów i bardzo powoli się rozkłada. Obecnie wybór jednorazowych talerzy papierowych można uznać za jedyne właściwe rozwiązanie, ponieważ Unia Europejska wprowadza przepisy, według których od 2021 roku plastikowe talerze, sztućce, słomki itp. mają być zakazane.
Czy papier jest mniej wytrzymały niż plastik?
Talerze papierowe mają także wiele praktycznych zalet. Może się wydawać, że w porównaniu do plastiku są słabsze. Jednak papier używany do celów gastronomicznych jest odporny na działanie wilgoci i tłuszczów. Dzięki temu talerze służą do serwowania wielu różnorodnych dań (np. sałatek, kiełbasek, frytek, deserów z polewą). Nie wydzielają one zapachów, dlatego nie wpływają na smak potraw. Są lekkie, poręczne i oczywiście zupełnie bezpieczne dla zdrowia człowieka.
Pracownik firmy ABC-PAK w Sompolnie dodaje: Wbrew powszechnym opiniom przemysł papierniczy przyczynia się do zwiększenia lesistości! W zamian za jedno wycięte drzewo, sadzi się trzy nowe. Papier to najbardziej proekologiczny surowiec służący do produkcji opakowań jednorazowych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana