Zalety makaronu orkiszowego
Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej rodzajów makaronów. Producenci prześcigają się propozycjami wytwarzanymi na bazie najróżniejszych zbóż. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, po którą opcję najlepiej sięgnąć? Właściwym rozwiązaniem może okazać się makaron orkiszowy, który w zestawieniu z innymi wyróżnia się wieloma zaletami. Przedstawiamy najważniejsze z nich.
Wiele ważnych witamin
Makaron orkiszowy jest źródłem witamin odgrywających dużą rolę w naszym organizmie. Witamina A zapobiega rozwojowi kurzej ślepot,y czyli zaburzeniom wzroku po zmierzchu, a także jest ważnym elementem budulcowym szkliwa zębów. Witamina D pomaga uniknąć demineralizacji kości. Witamina E przeciwdziała starzeniu się, zapobiega niepłodności i pomaga w redukcji poziomu złego cholesterolu. Ten rodzaj makaronu dostarcza także kompleksu witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego, krwionośnego oraz pozytywnie wpływają na sprawność umysłową.
Istotne składniki odżywcze
Kolejną zaletą makaronu orkiszowego są zawarte w nim składniki odżywcze. Wśród bogato występujących pierwiastków wymienić można żelazo, kobalt, fosfor, mangan, miedź, selen i cynk. Jak zadbanie o ich odpowiedni poziom wpływa na nasze zdrowie? Poprawia się jakość krwi, dzięki czemu spada ryzyko wystąpienia anemii. Wzmocnione zostają także kości i zęby. Co więcej, możemy nawet stwierdzić, że wyglądamy po prostu lepiej. Włosy zaczynają lśnić, paznokcie stają się mocniejsze, cera promienieje, jesteśmy oceniani przez innych, jako zdrowi i piękni. Makaron orkiszowy stanowi także źródło korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ważnego wielonienasyconego kwasu linolenowego. Coraz częściej mówi się także o występowaniu w orkiszu rodanidu, który jest uznawany za naturalny antybiotyk obecny w ślinie i krwi człowieka.
Cenny błonnik
Jedząc makaron z orkiszu, dostarczamy organizmowi także sporą dawkę błonnika. To on pobudza jelita do pracy, jednocześnie zapewniając poczucie sytości na dłużej. Ten argument będzie szczególnie ważny dla wszystkich, którzy starają się dbać o linię. Ekspert ze sklepu internetowego Diogra dodaje:
Nie wszyscy pamiętają, że błonnik obniża stężenie cukru we krwi, jakie występuje po posiłku oraz korzystnie wpływa na odporność.
Ekologiczny wybór
Orkisz jest zbożem odpornym na zmienne warunki atmosferyczne, dzięki czemu przy jego uprawach nie trzeba stosować chemicznych oprysków. Co więcej, jego inna budowa sprawia, że twarda łupina chroni ziarno przed zanieczyszczeniami w trakcie zbiorów. To właśnie wtedy często ziarna innych zbóż mają kontakt z pestycydami i chemikaliami. Decydując się więc na makaron orkiszowy możemy być spokojni, że ziarna, które zostały użyte do jego produkcji, dorastały w ekologicznych warunkach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana