Zalety blatów z żywicy epoksydowej
Blaty kuchenne z żywicy epoksydowej są często wykorzystywane nie tylko w aranżacjach kuchni, ale także np. w pomieszczeniach specjalnych takich jak laboratoria. Charakteryzują się m.in. wysoką odpornością na działanie środków chemicznych i wody, a także uszkodzenia mechaniczne. Ich liczne zalety sprawiają, że blaty kuchenne z żywicy nierzadko zastępują blaty granitowe bądź blaty drewniane (np. blat dębowy). Dowiedz się, jakie konkretnie atuty ma blat z żywicy epoksydowej.
Blat kuchenny z żywicy – lepszy niż blaty granitowe lub drewniane?
Żywica epoksydowa to często wykorzystywane tworzywo sztuczne, które ma wiele zalet. Jako rodzaj żywic syntetycznych składa się najczęściej z polifenoli, a także czasem z oligomerów, poliglikoli i epichlohydryny. Po utwardzeniu żywica staje się nierozpuszczalna i nietopliwa, przez co produkty takie jak blaty kuchenne są trwałe i odporne na działanie czynników zewnętrznych. Dlatego też blaty granitowe lub drewniane (np. blat dębowy) chociaż także są trwałe i mają wiele zalet, często mają również wyższą cenę. Warto jednak podkreślić, że ze względu na pozostałe właściwości, blaty z żywicy epoksydowej są również twarde niczym blat kamienny, dlatego znajdują zastosowanie nie tylko w aranżacji kuchni, ale również w laboratoriach i innych pomieszczeniach roboczych (w przemyśle spożywczym, medycznym itp.).Blaty z żywicy epoksydowej – trwałość, odporność, brak rozwarstwień i inne zalety
Należy podkreślić, że żywica epoksydowa to materiał, który ma monolityczną i idealnie gładką strukturę (niezależnie od grubości), w którym nie widać żadnych łączeń, rozwarstwień i pęcznień. Dlatego też standardowy blat kuchenny (głębokość 90 cm) oraz wszystkie inne blaty wykonane z żywicy mają niską przepuszczalność, dużą odporność na wysokie temperatury i odporność chemiczną, co wyklucza degradację materiału.Inną zaletą jest fakt, że można je praktycznie do wszystkiego dopasować. Może zakupić np. blat biały, matowy, półmatowy lub błyszczący – blaty z żywicy mają różne kolory i wzory, dlatego można je w pełni dopasować do dowolnego stylu aranżacji – podkreśla specjalista z firmy DCD LAB ze Stęszewa.Kolejnym atutem tego rodzaju blatów kuchennych jest niski współczynnik absorpcji wody, łatwość dekontaminacji (usuwanie szkodliwych substancji), antystatyczność i brak przewodności elektrycznej, co zapewnia długą żywotność materiału. Dlatego też niezależnie od tego, czy blat z żywicy epoksydowej ma służyć jako blat kuchenny, czy roboczy, warto wykorzystać jej zalety i zaaranżować go w przestrzeni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana