Z jakich skrzynek na pieczywo korzystają piekarnie?
Skrzynki na pieczywo ułatwiają przechowywanie i transport wypieków, muszą jednak spełniać pewne kryteria. Pojemniki powinny być wykonane z twardego, trwałego plastiku, który spełnia normy dotyczące bezpieczeństwa żywności. Jak widać, istotna jest tu zarówno wytrzymałość materiału, jak i spełnienie obowiązujących przepisów. Czym jeszcze kierować się przy wyborze podobnych opakowań?
Piekarnia potrzebuje właściwych pojemników nie tylko na pieczywo, ale też i słodkie wyroby. Lokale o takim charakterze zazwyczaj wypiekają chleby, bułki, drożdżówki, ciasta oraz pączki i faworki (tzw. „chruściki”), łączą zatem swoją działalność z pracą cukierni. Skrzynki muszą więc zapewniać komfortowe przenoszenie różnych artykułów spożywczych. Żeby było to możliwe, opakowania powinny mieć odpowiednie wymiary, dzięki czemu można je będzie dopasować do wszelkiego rodzaju wypieków. Dużą rolę odgrywa tutaj m.in. wysokość.
Czym charakteryzują się skrzynki na pieczywo?
Pojemniki wykorzystywane w piekarni muszą mieć właściwe atesty. Takie certyfikaty świadczą o wytrzymałości i swobodnej cyrkulacji powietrza w skrzynkach na pieczywo (jeżeli tak nie jest, wypieki mogą np. szybciej pleśnieć). Istotne jest także bezpieczeństwo materiału – tworzywo nie powinno reagować z magazynowanymi artykułami spożywczymi, aby nie narazić zdrowia konsumentów. Zastosowane pojemniki charakteryzują się też dużą odpornością na wstrząsy, jakie mogą mieć miejsce podczas transportu, dzięki czemu nie ulegają uszkodzeniom.
Skrzynki na pieczywo cechuje ergonomiczna konstrukcja, która pozwala na łatwe przenoszenie ich między poszczególnymi punktami piekarni i na zewnątrz. Cyrkulację powietrza umożliwiają z kolei niewielkie otwory w plastiku – pojemnik przeznaczony do przechowywania wypieków jest zazwyczaj ażurowy. Taka forma sprawia również, że wyłożone produkty prezentują się o wiele korzystniej i są bardziej widoczne dla klienta niż w przypadku zabudowanej alternatywy. Renomowani producenci (jak np. firma Uniforte) oferują też opakowania w różnych kolorach.
Jakie wymiary mają skrzynki na pieczywo?
Podczas składania zamówienia warto zwrócić uwagę na wymiary pojemników. Pudełka, które będą służyć do ekspozycji wypieków trochę różnią się od tych „transportowych”. Należy tutaj także uwzględnić np. parametry półek i regałów. Standardowa wielkość skrzynek na pieczywo wynosi 600mm × 400mm. Opakowania, z jakich zwykle korzystają piekarnie zostają również dostosowane do rozmiaru palety, na której je się ustawia przed przewozem, a co je dodatkowo zabezpiecza w jego trakcie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana