Właściwości lecznicze trawy cytrynowej i jej zastosowani
Ciekawą rośliną, która staje się coraz bardziej popularna, jest trawa cytrynowa. Ma ona wiele pozytywnych cech, dzięki czemu zdobywa zainteresowanie sporej liczby hodowców. Charakteryzują ją przede wszystkim liczne właściwości prozdrowotne. Jest ona wykorzystywana także w kuchni, aby wzbogacić smak przyrządzanych potraw. Stosuje się ją także w przemyśle perfumeryjnym.
Skąd pochodzi trawa cytrynowa?
Trawa cytrynowa już od wielu lat znana jest rdzennym mieszkańcom Ameryki Południowej oraz Azji. Jednak w każdym z tych regionów początkowo wykorzystywano ją do innych celów. Na wschodzie świata jest ona doceniana ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Leczono nią problemy żołądkowe, takie jak niestrawność czy przewlekły ból brzucha – mówi pracownik firmy Toraf.
W krajach Ameryki Łacińskiej trawa cytrynowa stosowana była przede wszystkim w kuchni. To tam odkryto herbatę nazwaną później yerba mate, której głównym składnikiem jest właśnie ta roślina. W jednym z państw napój na bazie trawy szybko stał się hitem i jednym z najważniejszych towarów eksportowych na cały świat.
Jakie są właściwości lecznicze trawy cytrynowej?
W trawie cytrynowej znajduje się wiele witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Można tam odnaleźć mikroskładniki, takie jak witamina A, C, czy B6 oraz żelazo, potas i wapń. Te składniki mają działanie antydepresyjne oraz pobudzają trawienie. Innymi właściwościami prozdrowotnymi trawy cytrynowej jest działanie pobudzające oraz moczopędne. W połączeniu z innymi produktami może również złagodzić bóle menstruacyjne.
Regularnie stosowanie trawy cytrynowej może korzystnie wpłynąć na żołądek konsumenta. Wdrożenie jej do codziennej diety pozwoli uniknąć wzdęć oraz nudności czy zgagi. Wpływa także kojąco na ból po ukąszeniu przez komara.
Gdzie stosuje się trawę cytrynową?
Poza stosowaniem w celach leczniczych trawę cytrynową wykorzystuje się także w kuchni. Najczęściej spożywa się ją pod postacią herbaty. Może być ona również dodatkiem do różnego rodzaju zimnych napojów. Wiele kuchni narodowych, szczególnie azjatyckich, uznaje tę roślinę za jeden z podstawowych składników swoich dań.
Trawę cytrynową często można spotkać również w kosmetykach. Stanowi ona ekologiczny składnik, który działa antybakteryjnie. W drogeriach polecana jest głównie tym klientom, którzy mają problem z przetłuszczającą się skórą. Ze względu na minerały znajdujące się w tej roślinie można zapobiec wypadaniu włosów oraz powstawaniu łupieżu. Uważa się, że spożycie już jednego grama trawy cytrynowej dziennie pozytywnie wpłynie na organizm.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana