Wartości odżywcze pasztetu wieprzowego
Pasztet jest jednym z popularniejszych przysmaków kuchni polskiej. Jest nie tylko smaczny, ale również posiada wiele wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto więc po niego sięgać, wybierając oczywiście sprawdzone produkty, bez zbędnych dodatków i polepszaczy. Sprawdźmy, jakie wartości odżywcze znajdziemy w pasztecie wieprzowym!
Pasztet wieprzowy. Smaczny i zdrowy
Choć oryginalnie danie to pochodzi ze średniowiecznej Francji, znalazło niezwykłe uznanie na polskich stołach. Przez pewien czas przygotowanie idealnego pasztetu uznawane było za sztukę, a przysmak ten cieszył się uznaniem głównie wśród przedstawicieli wyższych warstw społecznych. Z czasem trafił na stoły wszystkich, podawany w różnej formie – zarówno jako pieczeń, którą można pokroić na kawałki, jak i w formie kremowego smarowidła, idealnego do pieczywa. Niezależnie od formy, pasztety łączy jedno: wyrazisty smak mięsa. Co więcej, w pasztecie wieprzowym znajdziemy sporo wartości odżywczych.
Pasztet nie jest przekąską niskokaloryczną, ale z powodzeniem możemy włączyć go do swojej diety, nawet wtedy, kiedy się odchudzamy. Warto jednak wybrać produkt najwyższej jakości, bez zbędnych polepszaczy smaku, dodatków i konserwantów. Pasztety firmy Michna Food powstają z wysokogatunkowego mięsa, a do tego pakowane są w szklane słoiki. Warto skosztować, zwłaszcza że 100 g pasztetu wieprzowego to ok. 300 kcal.
Białko. Niezbędny budulec mięśni
Dlaczego warto jeść pasztet? Ponieważ podobnie, jak pozostałe produkty mięsne, jest doskonałym źródłem białka. Proteiny są podstawowym materiałem budulcowym naszego organizmu. Odpowiadają nie tylko za układ mięśniowy, ale również odpowiednią regenerację organizmu, w tym gojenie się ran. Pod względem przyswajalności i zasobności w aminokwasy nie da się zastąpić białka pochodzenia zwierzęcego tym pochodzącym z roślin. Dlatego pasztet wieprzowy może być doskonałym produktem dla osób uprawiających sport. Pełnoziarnisty chleb, pasztet oraz porcja warzyw to idealny i odpowiednio zbilansowany posiłek.
W 100 g pasztetu znajdziemy ok. 15,2 g białka.
Tłuszcze. Nie takie straszne, jak je malują
Przez lata wokół tłuszczów narosło wiele mitów. Faktem jest, że ich nadmiar nie jest wskazany. Nie można ich jednak całkowicie unikać. Zdrowe tłuszcze, podobnie jak białko, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Stąd, o ile nie mamy problemów z podwyższonym poziomem cholesterolu, możemy jeść pasztet na zdrowie. Znajdziemy w nim tłuszcze nasycone oraz nienasycone. Warto wspomnieć, że dla zdrowia powinniśmy spożywać głównie tłuszcze nienasycone.
W 100 g pasztetu znajduje się 25 g tłuszczy, w tym niecałe 9 g tłuszczy nasyconych i 15 g tłuszczy nienasyconych.
Witaminy A, B i C
Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej niewielką ilość znajdziemy właśnie w pasztecie wieprzowym. Witamina A ma wpływ na wzrok, bierze udział w przemianie tłuszczów i syntezie białek, a także sprzyja procesom regeneracyjnym komórek. Przypisuje się jej również działanie antynowotworowe.
Witaminy z grupy B nie są wytwarzane i magazynowane w organizmie, dlatego niezwykle ważne jest ich codzienne dostarczanie wraz z pożywieniem. Witamina B12 znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, a więc oczywiście w pasztecie.
Witaminy C z pewnością nie trzeba szczegółowo opisywać. Odgrywa szczególnie duże znacznie w organizmie: pomaga w transporcie składników odżywczych pomiędzy komórkami, jest niezbędna dla powstania tkanki łącznej oraz wspomaga układ odpornościowy i układ krążenia.
W pasztecie znajdują się 3 mg witaminy C oraz niewielkie dawki witaminy A i witamin z grupy B.
Składniki mineralne: żelazo, magnez, potas i inne
Mięso wieprzowe zawiera żelazo, niezbędny składnik hemoglobiny. Niedobór żelaza zwykle spowodowany jest niewłaściwą dietą. Włącznie wyrobów wieprzowych do diety może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu tego składnika w organizmie. Podobnie jest z magnezem, który powinien być dostarczany wraz z pożywieniem. Magnez, podobnie jak fosfor, odpowiada za zdrowie kości, a także ma pozytywny wpływ na układ nerwowy. Wapnia, podobnie jak witaminy C, z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać – bierze ważną rolę w budowie kości i zębów. Potas kontroluje ciśnienie krwi, wpływa na pracę nerek oraz reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. W pasztecie znajdziemy również inne składniki minerale: miedź, sód, cynk, mangan i selen.
W każdych 100 g pasztetu wieprzowego znajduje się 8 mg wapnia, 11 mg żelaza, 12 mg magnezu i aż 207 mg fosforu oraz 226 mg potasu.
Bez cukru, ale za to z cholesterolem
Na koniec warto wspomnieć, że w pasztecie nie znajdziemy cukru. Niestety nie znajdziemy w nim również błonnika – dlatego warto uzupełnić tę mięsną przekąskę o pełnoziarnisty chleb, który nam go zapewni. Pasztet to również źródło cholesterolu. Choć jest go stosunkowo niewiele (174 mg na 100 g gotowego wyrobu), osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny uważać. Nie znaczy to, że pasztetu nie wolno spożywać. Można, jednak jak wszystkie produkty z umiarem. Kluczem do sukcesu jest zbilansowana dieta – dlatego kanapka z pasztetem wieprzowym raz na jakiś czas z pewnością nam nie zaszkodzi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana