Artykuł sponsorowany

W jaki sposób kładzie się tapetę papierową

W jaki sposób kładzie się tapetę papierową

Położenie tapety papierowej nie jest zadaniem szczególnie trudnym, dlatego jeśli nie chcemy powierzyć go profesjonalistom, możemy przystąpić do niego samodzielnie. Wymaga to jedynie odrobiny precyzji oraz wiedzy na temat tego, co dokładnie należy wykonać i w jakiej kolejności. Niniejszy artykuł dostarcza wiadomości w zakresie drugiego z tych zagadnień, rozwiązuje więc niejako połowę „problemu”.

Grunt to... grunt

Po pierwsze, należy dopilnować, aby ściany, na których planujemy położenie tapety, były czyste, jasne, suche, gładkie i równe. Wszelkie pęknięcia czy otwory trzeba zaszpachlować gipsem lub gładzią i wygładzić papierem ściernym. Jeśli tapetę kładziemy na nowe tynki, musimy odczekać około sześciu tygodni, aż całkiem wyschną. Wyschnąć musi też gruntowanie, przeprowadzone przy użyciu specjalnego preparatu albo kleju do tapet. Takie przygotowanie podłoża sprawia, że maleje ryzyko odklejenia się lub odbarwienia tapety.

Na sucho

Tę ostatnią tniemy na pasy o długości równej wysokości pomieszczenia plus 5-10 cm zapasu na wyrównanie. Jeśli wzór wymaga dopasowania, uwzględnijmy to, układając obok siebie pasy tapety „na sucho”. Zwróćmy uwagę na przesunięcia oraz na to, by rozwijać rolkę tapety zawsze w tym samym kierunku. To również dobry moment na sprawdzenie, czy między kolejnymi pasami istnieją różnice w odcieniu.
– Jeżeli są niewielkie, możemy ich łączenia przeprowadzić np. w narożnikach pomieszczeń – mówi fachowiec z zajmującej się sprzedażą tapet firmy Kraina Barw.

Kleimy...

Na tak przygotowane pasy tapety pojedynczo nakładamy klej: równomiernie, pamiętając zwłaszcza o brzegach. Następnie należy ostrożnie – bez gniecenia i zaginania! – złożyć pas tapety klejem do środka tak, aby nie wysechł, i pozostawić całość do nasiąknięcia zgodnie z zaleceniami producenta tapety (im grubsza, tym więcej czasu będzie potrzebować). Ważne, by każdy kolejny pas tapety nasiąkał tak samo długo.

...i przyklejamy

Naklejanie rozpoczynamy od okna, w rogu pomieszczenia, uprzednio zaznaczywszy na ścianie równy pion (robimy to na każdej kolejnej ścianie). Tapetę nakładamy na od góry tak, by przy suficie zostało kilka centymetrów zapasu. Dociskamy specjalną szczotką lub wałkiem w dół i od środka na boki, żeby usunąć znajdujące się pod spodem pęcherzyki powietrza. Klej wysycha najszybciej przy krawędziach tapety, warto więc kontrolować, czy wciąż jest wilgotny, i w miarę potrzeby go uzupełniać. Nadmiar natomiast należy usuwać na bieżąco czystą, lekko wilgotną gąbką lub szmatką, nie pocierając zbyt mocno. Każdy kolejny pas traktujemy w podobny sposób, kładąc go na styk względem poprzedniego i uważnie dopasowując wzory.

Na koniec

Jeśli chodzi o gniazdka i wyłączniki, to odłączywszy dopływ prądu, zdejmujemy z nich obudowy i tapetujemy tak samo jak gładką ścianę. Następnie nacinamy te miejsca w tapecie na krzyż i odcinamy, ewentualnie zawijamy jej nadmiar tak, aby po nałożeniu ponownie obudowy nie było widać śladu nacięć czy łączeń. Robimy to już po wstępnym wyschnięciu tapety, podobnie jak jej przycięcie przy suficie, listwie podłogowej, a także na krawędziach okien i drzwi. Aby zrobić to równo, można miejsce cięcia docisnąć metalową szpachlą i przesunąć nóż wzdłuż jej krawędzi. Musi być stale być ostry, w przeciwnym razie rośnie ryzyko uszkodzenia tapety. Może to wymagać kilkukrotnej zmiany ostrza na nowe, chyba że używamy specjalnej szyny do obcinania krawędzi, która istotnie ułatwia przeprowadzenie całej procedury.

„Postprodukcja”

Całkowite wyschnięcie tapety zabiera co najmniej kilka dni i nie należy go przyspieszać, ponieważ może to spowodować pojawienie się szczelin między poszczególnymi pasami. Z tego względu lepiej też nie zabierać się do tapetowania podczas letnich upałów ani nie dogrzewać intensywnie pomieszczeń, w których schną tapety. Nie wolno ich też intensywnie wietrzyć. Optymalna temperatura nakładania i schnięcia tapet wynosi 18-21 st. C.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.