Tylko dieta złożona wysoko węglowodanowa ustawi cukier na odpowiednim stałym poziomie
Problem z wysokim poziomem cukru - szczególnie przy odchudzaniu - dotyczy przede wszystkim osób, które dodatkowo cierpią na cukrzycę. Niezwykle ważne jest dobieranie takich pokarmów, aby w skuteczny sposób walczyć z kilogramami i utrzymać cukier na odpowiednim poziomie. Jakich produktów powinni unikać diabetycy? Dlaczego jest to tak ważny i często poruszany temat?
Poziom glukozy we krwi – jak go ustabilizować?
Prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu zależy od odpowiedniego poziomu glukozy, która znajduje się we krwi. Jej poziom dla człowieka mierzony na czczo powinien wynosić 100mg/dl, a po podaniu glukozy odczyt nie powinien być wyższy niż 140mg/dl.
- Poziom cukru we krwi uzależniony jest od spożywanych potraw. Duża część węglowodanów zawarta w popularnych produktach – pieczywo, ziemniaki, makarony, słodycze, czy owoce – podczas trawienia uwalnia duże pokłady glukozy, które następnie zamieniane są na energię – wyjaśnia specjalista z firmy Metamorfoza Porady Dietetyczne Bartosz Stachowicz.
Kolejnym krokiem jest działanie insuliny wytwarzanej przez trzustkę, które pozwala na zabsorbowanie glukozy do komórek. W sytuacji, kiedy zaczyna jej brakować w organizmie, nadmiar cukru krąży po krwiobiegu. Nie oznacza to jednak, że konieczne jest zrezygnowanie całkowicie z produktów bogatych w węglowodany. Wręcz przeciwnie, spożywając odpowiednie produkty bogate w odpowiedniej jakości węglowodany można ustabilizować poziom cukru we krwi.
Warzywa bogate w „dobre” węglowodany
Skuteczne w diecie i stabilizowaniu odpowiedniego poziomu cukru są warzywa bogate w tak zwane „dobre” węglowodany. Najlepiej spożywać je w surowej formie, ponieważ rozgotowane warzywa zawierają w sobie dużo składników, które potrafią za bardzo podnieść poziom cukru we krwi. Według zaleceń specjalistów powinno spożywać się przynajmniej pół kilograma warzyw dziennie – pod postacią surową lub jako soki. Warzywa są źródłem błonnika, a ten w skuteczny sposób pozwala na wydłużenie trawienia cukrów. Dla organizmu oznacza to wydłużenie się jego rozkładania, a dzięki temu poziom glukozy nie rośnie w tak szybkim tempie i pozwala na ochronę organizmu i pacjenta przed hiperglikemią.
Zboża – jedna z podstaw diety
Osoby, które w szczególności borykają się z wysokim poziomem cukru, powinny spożywać produkty zbożowe. W połączeniu z warzywami stanowią idealne zestawienie. Produkty te bogate są w witaminy należące do grupy B – w szczególności B1, B2, B6. To ich działanie pozwala w skuteczny sposób przemieniać glukozę w paliwo dla organizmu - energię. Ponadto produkty zbożowe bogate są w tak zwane cukry pełzające, czyli rozkładające się niezwykle wolno. Dzięki temu mogą być bezpiecznie przyswajane przez organizm, bez obaw o nagły wzrost poziomu cukru.
Zachowanie odpowiedniej diety jest niezwykle ważne. Wyrobienie właściwych nawyków żywieniowych i spożywanie produktów bogatych w węglowodany jest skutecznym sposobem na utrzymanie w ryzach odpowiedniego poziomu cukru. Warto jednak skorzystać z pomocy osoby doświadczonej, posiadającej odpowiednią wiedzę w tym zakresie, która pomoże Ci ustalić odpowiednią dietę. W tym celu warto skorzystać z usług, jakie oferuje dietetyk online. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na konsultację osobistą, a także dla tych, którzy mieszkają z dala od Krakowa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana