Artykuł sponsorowany

Tamper do kawy, czyli mała rzecz o dużym znaczeniu

Tamper do kawy, czyli mała rzecz o dużym znaczeniu

Tampery do kawy to niezbędne akcesoria dla baristów oraz posiadaczy ekspresów kolbowych. Przyrząd pomaga w przygotowywaniu naparów w tym typie urządzeń. Służy do ubijania zmielonych ziaren w portafiltrze przed założeniem kolby do grupy. Stopień ubicia kawy wpływa na smak napoju oraz długość ekstrakcji podczas parzenia. Przeczytaj, czym kierować się podczas zakupu tampera, a także o tym, jak poprawnie korzystać z tego narzędzia. 

Jak wybrać dobry tamper do kawy?

Ugniatanie kawy w kolbie wymaga użycia siły, dlatego podczas zakupu tampera należy zwrócić uwagę na jakość wykonania jego rączki. Powinna być ergonomiczna oraz dobrze wyprofilowana, aby wygodnie leżała w dłoni. Nie bez znaczenia pozostaje wygląd ubijaków. Estetycznie wykonane tampery stanowią dodatkową ozdobę w kuchniach, w których się znajdują. Wytwarzane są w całości z metalu lub posiadają stylowe uchwyty z drewna bądź tworzyw sztucznych w różnych kolorach. Duży wybór eleganckich przyrządów znajdziesz między innymi w sklepie z akcesoriami baristycznymi CaffeTeam. Na stronie firmy zamówisz także inne przydatne akcesoria, takie jak maty tampingowe. Chronią one przed uszkodzeniami powierzchnie, na których kładziemy narzędzie podczas ubijania kawy. 

Istotne jest też to, że tampery mają różne rozmiary. Aby kupić przyrząd, który będzie pasował do Twojego ekspresu, musisz odpowiednio dobrać wymiar jego średnicy. Przed zakupami zmierz górną część filtra w ekspresie i odejmij od wymierzonej wartości 3-4 mm. Powinieneś wybrać tamper do kawy, którego średnica będzie miała taką samą lub zbliżoną wartość do otrzymanego wyniku. Za duży ubijak nie zmieści się w kolbie, a za mały uniemożliwia równomierne ubijanie zmielonej mieszanki. Przyrządy różnią się też kształtem podstawy, która może być płaska lub wypukła. Wybór pomiędzy nimi zależy od stosowanej techniki ugniatania. 

Jak ubijać kawę tamperem?

Mocne ubicie kawy tamperem wydłuża czas ekstrakcji oraz zapewnia równomierny przepływ wody pod ciśnieniem przez kawę. W rezultacie w ekspresie powstaje smaczne oraz aromatyczne espresso. Każdy barista posiada swój ulubiony sposób na pracę tamperem. Można mocno naciskać na stempel lub ugniatać kawę delikatnie i wyrównać ją przy wykorzystaniu siły grawitacji oraz wagi ubijaka. Niektórzy zalecają, aby podczas ugniatania trzymać wyprostowane ramię – uzyskuje się wówczas optymalną siłę nacisku. Eksperci są zgodni co do tego, że po zakończeniu ubijania należy przekręcić tamper o 360 stopni. Dzięki temu powierzchnia kawy zostaje wygładzona, a podczas ekstrakcji nie dochodzi do kanałowania, czyli przepływania wody przez łatwiejsze drogi przejścia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.