Tamper do kawy, czyli mała rzecz o dużym znaczeniu
Tampery do kawy to niezbędne akcesoria dla baristów oraz posiadaczy ekspresów kolbowych. Przyrząd pomaga w przygotowywaniu naparów w tym typie urządzeń. Służy do ubijania zmielonych ziaren w portafiltrze przed założeniem kolby do grupy. Stopień ubicia kawy wpływa na smak napoju oraz długość ekstrakcji podczas parzenia. Przeczytaj, czym kierować się podczas zakupu tampera, a także o tym, jak poprawnie korzystać z tego narzędzia.
Jak wybrać dobry tamper do kawy?
Ugniatanie kawy w kolbie wymaga użycia siły, dlatego podczas zakupu tampera należy zwrócić uwagę na jakość wykonania jego rączki. Powinna być ergonomiczna oraz dobrze wyprofilowana, aby wygodnie leżała w dłoni. Nie bez znaczenia pozostaje wygląd ubijaków. Estetycznie wykonane tampery stanowią dodatkową ozdobę w kuchniach, w których się znajdują. Wytwarzane są w całości z metalu lub posiadają stylowe uchwyty z drewna bądź tworzyw sztucznych w różnych kolorach. Duży wybór eleganckich przyrządów znajdziesz między innymi w sklepie z akcesoriami baristycznymi CaffeTeam. Na stronie firmy zamówisz także inne przydatne akcesoria, takie jak maty tampingowe. Chronią one przed uszkodzeniami powierzchnie, na których kładziemy narzędzie podczas ubijania kawy.
Istotne jest też to, że tampery mają różne rozmiary. Aby kupić przyrząd, który będzie pasował do Twojego ekspresu, musisz odpowiednio dobrać wymiar jego średnicy. Przed zakupami zmierz górną część filtra w ekspresie i odejmij od wymierzonej wartości 3-4 mm. Powinieneś wybrać tamper do kawy, którego średnica będzie miała taką samą lub zbliżoną wartość do otrzymanego wyniku. Za duży ubijak nie zmieści się w kolbie, a za mały uniemożliwia równomierne ubijanie zmielonej mieszanki. Przyrządy różnią się też kształtem podstawy, która może być płaska lub wypukła. Wybór pomiędzy nimi zależy od stosowanej techniki ugniatania.
Jak ubijać kawę tamperem?
Mocne ubicie kawy tamperem wydłuża czas ekstrakcji oraz zapewnia równomierny przepływ wody pod ciśnieniem przez kawę. W rezultacie w ekspresie powstaje smaczne oraz aromatyczne espresso. Każdy barista posiada swój ulubiony sposób na pracę tamperem. Można mocno naciskać na stempel lub ugniatać kawę delikatnie i wyrównać ją przy wykorzystaniu siły grawitacji oraz wagi ubijaka. Niektórzy zalecają, aby podczas ugniatania trzymać wyprostowane ramię – uzyskuje się wówczas optymalną siłę nacisku. Eksperci są zgodni co do tego, że po zakończeniu ubijania należy przekręcić tamper o 360 stopni. Dzięki temu powierzchnia kawy zostaje wygładzona, a podczas ekstrakcji nie dochodzi do kanałowania, czyli przepływania wody przez łatwiejsze drogi przejścia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana