Artykuł sponsorowany

Tajniki idealnego ciasta drożdżowego. Dlaczego ciasto za każdym razem wychodzi inaczej, mimo tego samego przepisu?

Tajniki idealnego ciasta drożdżowego. Dlaczego ciasto za każdym razem wychodzi inaczej, mimo tego samego przepisu?

Drożdżówki, babki, ciasta z owocami, rogaliki, pączki. Wszystkie te smakołyki łączą dwie rzeczy. Są przepyszne i zrobione z ciasta drożdżowego. To zdecydowanie król wśród wypieków. Przepis na ciasto jest banalny i nie wymaga użycia wielu składników. Chociaż wydaje się prosty, nie zawsze smakołyki wychodzą tak samo. Dlaczego? Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

Jak powstaje ciasto drożdżowe?

Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujemy mąki, mleka, masła lub oleju, no i oczywiście drożdży. To one są odpowiedzialne za proces, który zachodzi w cieście. Warto przypomnieć, na czym polega, ponieważ to właśnie fermentacja drożdży ma kluczowy wpływ na to, jak wyjdzie nasz wypiek. Gdy wszystkie składniki zostaną połączone, drożdże zaczynają fermentację alkoholową. Cukry zawarte w cieście zamieniają na alkohol oraz dwutlenek węgla. W cieście zaczynają powstawać pęcherze gazu. To właśnie wtedy możemy zaobserwować, jak ciasto rośnie i robi się coraz pulchniejsze.

Dlaczego ciasto drożdżowe za każdym razem wychodzi inaczej?

Jest wiele czynników, które mają wpływ na to, jak wyjdzie nam ciasto drożdżowe. Przede wszystkim wiele zależy od drożdży, a dokładniej od tego jak długo damy im fermentować. Ale to nie wszystko. Ważne jest to, jakich drożdży użyjesz. Do wyboru masz świeże, na których ciasto rośnie szybciej. Natomiast przy drożdżach suchych nie musisz przygotowywać zaczynu, wystarczy, że zmieszasz je z mąką. Co więcej, na konsystencję, czy wysokość ciasta ma wpływ to, w jakich warunkach ciasto wyrastało. To włożone do lodówki, które dłużej fermentowało będzie smaczniejsze. Nie wolno zapominać także o pozostałych składnikach. Rodzaj mąki, czy tłuszczu również powoduje, że ciasto z tego samego przepisu może wyjść zupełnie inne.

Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe? Sprawdzone porady

Chociaż zakalec ma wielu fanów, to nie jego nazwiemy idealnym ciastem drożdżowym. Perfekcyjny wypiek musi być delikatny, puszysty, dobrze wyrośnięty i odpowiednio suchy. Takie drożdżowe smakołyki znajdziesz np. w Kawiarni i piekarni Kęsy z Łodzi. Sekretem idealnego, domowego ciasta drożdżowego jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Gdy zaczyn będzie gotowy, przykryj go ręcznikiem. Dzięki temu drożdże będą miały odpowiednią temperaturę do przeprowadzenia fermentacji. Trzymaj je tak ok. 30 minut. Zapamiętaj, że ciasto to nie cierpi przeciągów. Kiedy rośnie najlepiej wcale nie otwierać okna, aby drożdże nie opadły. Po wyjęciu przemieszaj je jeszcze raz. Tak przygotowane ciasto możesz teraz uformować i na pewno wyrośnie doskonałe!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.