Tajniki idealnego ciasta drożdżowego. Dlaczego ciasto za każdym razem wychodzi inaczej, mimo tego samego przepisu?
Drożdżówki, babki, ciasta z owocami, rogaliki, pączki. Wszystkie te smakołyki łączą dwie rzeczy. Są przepyszne i zrobione z ciasta drożdżowego. To zdecydowanie król wśród wypieków. Przepis na ciasto jest banalny i nie wymaga użycia wielu składników. Chociaż wydaje się prosty, nie zawsze smakołyki wychodzą tak samo. Dlaczego? Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
Jak powstaje ciasto drożdżowe?
Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujemy mąki, mleka, masła lub oleju, no i oczywiście drożdży. To one są odpowiedzialne za proces, który zachodzi w cieście. Warto przypomnieć, na czym polega, ponieważ to właśnie fermentacja drożdży ma kluczowy wpływ na to, jak wyjdzie nasz wypiek. Gdy wszystkie składniki zostaną połączone, drożdże zaczynają fermentację alkoholową. Cukry zawarte w cieście zamieniają na alkohol oraz dwutlenek węgla. W cieście zaczynają powstawać pęcherze gazu. To właśnie wtedy możemy zaobserwować, jak ciasto rośnie i robi się coraz pulchniejsze.
Dlaczego ciasto drożdżowe za każdym razem wychodzi inaczej?
Jest wiele czynników, które mają wpływ na to, jak wyjdzie nam ciasto drożdżowe. Przede wszystkim wiele zależy od drożdży, a dokładniej od tego jak długo damy im fermentować. Ale to nie wszystko. Ważne jest to, jakich drożdży użyjesz. Do wyboru masz świeże, na których ciasto rośnie szybciej. Natomiast przy drożdżach suchych nie musisz przygotowywać zaczynu, wystarczy, że zmieszasz je z mąką. Co więcej, na konsystencję, czy wysokość ciasta ma wpływ to, w jakich warunkach ciasto wyrastało. To włożone do lodówki, które dłużej fermentowało będzie smaczniejsze. Nie wolno zapominać także o pozostałych składnikach. Rodzaj mąki, czy tłuszczu również powoduje, że ciasto z tego samego przepisu może wyjść zupełnie inne.
Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe? Sprawdzone porady
Chociaż zakalec ma wielu fanów, to nie jego nazwiemy idealnym ciastem drożdżowym. Perfekcyjny wypiek musi być delikatny, puszysty, dobrze wyrośnięty i odpowiednio suchy. Takie drożdżowe smakołyki znajdziesz np. w Kawiarni i piekarni Kęsy z Łodzi. Sekretem idealnego, domowego ciasta drożdżowego jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Gdy zaczyn będzie gotowy, przykryj go ręcznikiem. Dzięki temu drożdże będą miały odpowiednią temperaturę do przeprowadzenia fermentacji. Trzymaj je tak ok. 30 minut. Zapamiętaj, że ciasto to nie cierpi przeciągów. Kiedy rośnie najlepiej wcale nie otwierać okna, aby drożdże nie opadły. Po wyjęciu przemieszaj je jeszcze raz. Tak przygotowane ciasto możesz teraz uformować i na pewno wyrośnie doskonałe!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana