Artykuł sponsorowany

Systemy wentylacyjne w lokalach gastronomicznych – inwestycja w regularnych klientów

Systemy wentylacyjne w lokalach gastronomicznych – inwestycja w regularnych klientów

Wentylacja to jedno z podstawowych elementów wyposażenia każdej restauracji. Dzięki niej możliwa jest wymiana powietrza w poszczególnych pomieszczeniach. To daje możliwość utrzymania przyjemnego zapachu w lokalu, który nie odstrasza klientów. Systemy wentylacyjne przeznaczone do gastronomii muszą jednak spełniać szereg wymagań. Dlaczego jest to tak istotne wyposażenie?

Wentylacja w lokalach gastronomicznych – co warto wiedzieć na ten temat?

Świadomi przedsiębiorcy doskonale wiedzą, jak istotne jest zapewnienie odpowiedniej wentylacji lokalu gastronomicznego. Często bywa to kluczowy aspekt, dzięki któremu można przyciągnąć lub wręcz odwrotnie – stracić klientów. Warto jednak podkreślić, że systemy wentylacyjne w takim miejscu muszą spełniać określone normy w zakresie takich parametrów jak:

  • temperatura,
  • wilgotność,
  • poziom hałasu.

Specjalista z firmy AVENT Sp. z o. o. zauważa: Lokale gastronomiczne dużo bardziej niż inne miejsca wymagają odpowiedniej wentylacji. Poprzez skuteczny system cyrkulacji powietrza możliwe jest usunięcie z lokalu nieprzyjemnych zapachów, które mogą być skutkiem pracy w kuchni. Ponadto profesjonalny wentylator umożliwia pozbycie się tłuszczów, zbyt dużej ilości pary wodnej i innych szkodliwych elementów, które znajdują się w lokalu. W miejsce zużytego powietrza dostarczane jest świeże – pochodzące spoza budynku, które bardzo często jest przepuszczane przez odpowiednie filtry, zanim trafi do lokalu.

Dlaczego specjalistyczny system wentylacyjny to podstawa?

W lokalach gastronomicznych najważniejszym miejsce jest kuchnia, w której musi zostać zachowana równowaga pomiędzy ciepłem a wilgocią. W praktyce oznacza to, że pracownicy znajdujący się w danym pomieszczeniu muszą mieć zapewniony komfort ciepła przy jednoczesnym zachowaniu dostępu do świeżego i czystego powietrza pozbawionego zanieczyszczeń i rozmaitych zapachów. Ponadto zapachy będące wynikiem gotowania nie powinny przedostawać się na salę lokalu. Przytłaczająca woń bardzo często odstrasza klientów, którzy obawiają się, że ich odzież będzie nieprzyjemnie pachniała po wizycie w takim miejscu. Specjalistyczna wentylacja umożliwi odprowadzenie mało przyjemnych aromatów, dzięki czemu więcej osób może zainteresować się wizytą w restauracji.

Ponadto filtry montowane w systemie wentylacyjnym do gastronomii pozwalają na oczyszczenie pompowanego do wnętrza lokalu powietrza z cząsteczek kurzu i innych zanieczyszczeń, co w dużych miastach jest również bardzo istotne.

Wentylacja lokalu gastronomicznego z punktu prawnego

Profesjonalny system wentylacyjny to nie tylko kwestia komfortu klientów. Mówią o nim również przepisy prawne. Dostępne są specjalne wytyczne dotyczące sposobu montażu oraz parametrów, jakie powinny spełniać tego typu urządzenia w zależności od wielkości lokalu. Brak ich przestrzegania może zakończyć się nawet zamknięciem restauracji.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.