Systemy wentylacyjne w lokalach gastronomicznych – inwestycja w regularnych klientów
Wentylacja to jedno z podstawowych elementów wyposażenia każdej restauracji. Dzięki niej możliwa jest wymiana powietrza w poszczególnych pomieszczeniach. To daje możliwość utrzymania przyjemnego zapachu w lokalu, który nie odstrasza klientów. Systemy wentylacyjne przeznaczone do gastronomii muszą jednak spełniać szereg wymagań. Dlaczego jest to tak istotne wyposażenie?
Wentylacja w lokalach gastronomicznych – co warto wiedzieć na ten temat?
Świadomi przedsiębiorcy doskonale wiedzą, jak istotne jest zapewnienie odpowiedniej wentylacji lokalu gastronomicznego. Często bywa to kluczowy aspekt, dzięki któremu można przyciągnąć lub wręcz odwrotnie – stracić klientów. Warto jednak podkreślić, że systemy wentylacyjne w takim miejscu muszą spełniać określone normy w zakresie takich parametrów jak:
- temperatura,
- wilgotność,
- poziom hałasu.
Specjalista z firmy AVENT Sp. z o. o. zauważa: Lokale gastronomiczne dużo bardziej niż inne miejsca wymagają odpowiedniej wentylacji. Poprzez skuteczny system cyrkulacji powietrza możliwe jest usunięcie z lokalu nieprzyjemnych zapachów, które mogą być skutkiem pracy w kuchni. Ponadto profesjonalny wentylator umożliwia pozbycie się tłuszczów, zbyt dużej ilości pary wodnej i innych szkodliwych elementów, które znajdują się w lokalu. W miejsce zużytego powietrza dostarczane jest świeże – pochodzące spoza budynku, które bardzo często jest przepuszczane przez odpowiednie filtry, zanim trafi do lokalu.
Dlaczego specjalistyczny system wentylacyjny to podstawa?
W lokalach gastronomicznych najważniejszym miejsce jest kuchnia, w której musi zostać zachowana równowaga pomiędzy ciepłem a wilgocią. W praktyce oznacza to, że pracownicy znajdujący się w danym pomieszczeniu muszą mieć zapewniony komfort ciepła przy jednoczesnym zachowaniu dostępu do świeżego i czystego powietrza pozbawionego zanieczyszczeń i rozmaitych zapachów. Ponadto zapachy będące wynikiem gotowania nie powinny przedostawać się na salę lokalu. Przytłaczająca woń bardzo często odstrasza klientów, którzy obawiają się, że ich odzież będzie nieprzyjemnie pachniała po wizycie w takim miejscu. Specjalistyczna wentylacja umożliwi odprowadzenie mało przyjemnych aromatów, dzięki czemu więcej osób może zainteresować się wizytą w restauracji.
Ponadto filtry montowane w systemie wentylacyjnym do gastronomii pozwalają na oczyszczenie pompowanego do wnętrza lokalu powietrza z cząsteczek kurzu i innych zanieczyszczeń, co w dużych miastach jest również bardzo istotne.
Wentylacja lokalu gastronomicznego z punktu prawnego
Profesjonalny system wentylacyjny to nie tylko kwestia komfortu klientów. Mówią o nim również przepisy prawne. Dostępne są specjalne wytyczne dotyczące sposobu montażu oraz parametrów, jakie powinny spełniać tego typu urządzenia w zależności od wielkości lokalu. Brak ich przestrzegania może zakończyć się nawet zamknięciem restauracji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana