Artykuł sponsorowany

Suszone grzyby w formie delikatnej mączki – intensywny smak gwarantowany

Suszone grzyby w formie delikatnej mączki – intensywny smak gwarantowany

Korzystanie z suszonych grzybów jest jedną z cech charakterystycznych tradycyjnej polskiej kuchni. Niestety często ich używanie wiąże się z długim przygotowaniem, przez co wiele osób rezygnuje z tego aromatycznego i smacznego dodatku. Znakomitym sposobem na uzyskanie wyśmienitego grzybowego smaku bez zbędnych zabiegów jest korzystanie z drobno zmielonej mączki z suszonych grzybów.

Mączka grzybowa – ten sam smak i aromat, prostsze stosowanie

Smak i aromat suszonych grzybów są jednym z nieodłącznych elementów bardzo popularnych dań kuchni polskiej. Mało kto jest w stanie sobie wyobrazić bigos bez dodatku suszonych kapeluszy leśnych grzybów, czy pierogi, do których nie dodano choćby odrobiny tego specjału. Suszone grzyby są jednak wykorzystywane do przyrządzania znacznie większej liczby potraw. Trafiają zarówno do sosów, jak i zapiekanek czy zup. Są składnikiem farszu nie tylko w tradycyjnych pierogach, ale także w krokietach czy nadziewanych mięsno-grzybową mieszanką kartaczach.

Wiele osób, które na co dzień nie wykorzystują w swej kuchni suszonych grzybów, jako najważniejszą przyczyną podaje to, że ich przygotowanie bywa dość kłopotliwe. Rzeczywiście, do większości potraw grzyby trzeba wcześniej namoczyć, a nierzadko też wolno gotować, by uzyskać pełen smaku i zapachu wywar. Cała procedura, choć niezbyt skomplikowana jest jednak czasochłonna, przez co często trudna do wykonania – wyjaśnia przedstawiciel firmy Seweryn, która zajmuje się dostarczaniem grzybów suszonych w różnych postaciach.

Istnieje jednak możliwość znacznie szybszego i prostszego dodawania grzybowego smaku do gotowanych potraw. Niezawodnym, sprawdzonym i rekomendowanym przez wielu doświadczonych kucharzy sposobem jest korzystanie z tzw. mączki grzybowej.

Zalety mączki grzybowej

Mączka grzybowa to w pełni naturalny produkt uzyskiwany po rozdrobnieniu suszonych grzybów. Sypki proszek przypominający pył ma wygląd bardzo podobny do powszechnie używanych przypraw mielonych, a co ważne może być wykorzystywany w taki sam sposób. Przygotowując potrawę, nie trzeba więc kłopotać się wcześniejszym moczeniem i gotowaniem grzybów. Znakomity efekt można uzyskać, dosypując odpowiednią ilość drobnej mączki.

Grzyby w postaci mączki mogą zastąpić tradycyjnie krojone i suszone grzyby w niemal każdym zastosowaniu. Można przy ich pomocy doprawić dowolny sos, dosypać je do przygotowywanego farszu do pierogów czy też wykorzystać jako nadzienie do każdego pieczonego mięsa od drobiu po wołowinę. Mączka grzybowa sprawdzi się również jako dodatek do tradycyjnych zup: żurku, barszczu z buraków, kapuśniaku czy krupniku.

Mączka grzybowa daje również możliwość prowadzenia dowolnych eksperymentów kulinarnych. Drobny proszek może być dodany do każdego dania, nie wpływając na jego konsystencję. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać go jako składnik zapiekanek, potraw z mielonym mięsem, a także duszonych warzyw. Smakiem suszonych grzybów można też wzbogacić przygotowywany w domu makaron, a także dania wykonywane z ziemniaków. Grzybowy proszek sprawdzi się jako przyprawa do baby ziemniaczanej, kopytek czy własnoręcznie robionych pyz.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.