Stołówka pracownicza w świetle przepisów BHP
Organizowanie dla pracowników specjalnie wyodrębnionego miejsca służącego do spożywania posiłków w postaci stołówki, a właściwie jadalni nie jest obowiązkiem każdego pracodawcy. Jeśli jednak w danym przedsiębiorstwie jest to konieczne, właściciel firmy jest zobligowany do tego, by zrealizować to zadanie zgodnie z ogólnie obowiązującymi standardami.
W jakich firmach powinny być zakładane jadalnie pracownicze?
Jak już zostało wspomniane, obowiązek organizowania jadalni pracowniczych dotyczy wyłącznie wybranych właścicieli przedsiębiorstw. Nie oznacza to jednak, że w zakładzie pracy, w którym nie ma takiej konieczności, nie powstają miejsca przeznaczone do wspólnego spożywania posiłków. Wynika to wówczas tylko z ich dobrej woli i chęci zadowolenia zatrudnianych przez siebie osób.
Obowiązek zakładania jadalni pracowniczych, a w tym zakupu niezbędnych sprzętów i mebli do stołówek dotyczy przede wszystkim tych pracodawców, którzy na jednej zmianie roboczej zatrudniają powyżej dwudziestu pracowników. Przy tak licznej grupie pracowniczej powinno zostać zorganizowane miejsce, w którym pracownicy mogą spokojnie zjeść posiłek. Jeśli pracodawca zatrudniania mniej niż dwudziestu pracowników, to zazwyczaj nie musi dbać o zapewnienie w swojej firmie kantyny pracowniczej.
Jeśli praca wykonywana w danym przedsiębiorstwie jest uznawana za niebezpieczną (np. pracownicy mają kontakt z substancjami promieniotwórczymi) lub szczególnie brudzącą (dot. np. zakładów produkcyjnych), także wtedy pracodawca jest zobligowany do zagwarantowania pracownikom sali jadalnianej i urządzenia jej w taki sposób, by spełniała ona wszelkie wymogi – korzystając z oferty takich producentów jak producent mebli gastronomicznych Belmag.
Jakie są typy jadalni pracowniczych?
Wyróżnia się trzy typy jadalni, które mogą funkcjonować w przedsiębiorstwach. Jadalnia typu I przeznaczona jest do spożywania posiłków własnych. Jej wymiary powinny wynosić 1,1 m2 na pracownika, natomiast nie powinna być mniejsza niż 8 m2. Jadalnia typu II również służy spożywaniu posiłków własnych, natomiast dodatkowo są w niej wydawane napoje. Powinno się w niej wyodrębnić dwie części: jadalnię i zaplecze, na którym przygotowywane są posiłki, wydawane są napoje oraz zmywane są naczynia. Jadalnia typu II to jadalnia z zapleczem, w której spożywane są posiłki profilaktyczne. Powinna spełniać wymogi właściwe jadalni typu II, natomiast dodatkowo musi mieć zapewniony węzeł sanitarny dla konsumentów i węzeł sanitarny z szatnią dla pracowników.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana