Artykuł sponsorowany

Stołówka pracownicza w świetle przepisów BHP

Stołówka pracownicza w świetle przepisów BHP

Organizowanie dla pracowników specjalnie wyodrębnionego miejsca służącego do spożywania posiłków w postaci stołówki, a właściwie jadalni nie jest obowiązkiem każdego pracodawcy. Jeśli jednak w danym przedsiębiorstwie jest to konieczne, właściciel firmy jest zobligowany do tego, by zrealizować to zadanie zgodnie z ogólnie obowiązującymi standardami.

W jakich firmach powinny być zakładane jadalnie pracownicze?

Jak już zostało wspomniane, obowiązek organizowania jadalni pracowniczych dotyczy wyłącznie wybranych właścicieli przedsiębiorstw. Nie oznacza to jednak, że w zakładzie pracy, w którym nie ma takiej konieczności, nie powstają miejsca przeznaczone do wspólnego spożywania posiłków. Wynika to wówczas tylko z ich dobrej woli i chęci zadowolenia zatrudnianych przez siebie osób.

Obowiązek zakładania jadalni pracowniczych, a w tym zakupu niezbędnych sprzętów i mebli do stołówek dotyczy przede wszystkim tych pracodawców, którzy na jednej zmianie roboczej zatrudniają powyżej dwudziestu pracowników. Przy tak licznej grupie pracowniczej powinno zostać zorganizowane miejsce, w którym pracownicy mogą spokojnie zjeść posiłek. Jeśli pracodawca zatrudniania mniej niż dwudziestu pracowników, to zazwyczaj nie musi dbać o zapewnienie w swojej firmie kantyny pracowniczej.

Jeśli praca wykonywana w danym przedsiębiorstwie jest uznawana za niebezpieczną (np. pracownicy mają kontakt z substancjami promieniotwórczymi) lub szczególnie brudzącą (dot. np. zakładów produkcyjnych), także wtedy pracodawca jest zobligowany do zagwarantowania pracownikom sali jadalnianej i urządzenia jej w taki sposób, by spełniała ona wszelkie wymogi – korzystając z oferty takich producentów jak producent mebli gastronomicznych Belmag.

Jakie są typy jadalni pracowniczych?

Wyróżnia się trzy typy jadalni, które mogą funkcjonować w przedsiębiorstwach. Jadalnia typu I przeznaczona jest do spożywania posiłków własnych. Jej wymiary powinny wynosić 1,1 m2 na pracownika, natomiast nie powinna być mniejsza niż 8 m2. Jadalnia typu II również służy spożywaniu posiłków własnych, natomiast dodatkowo są w niej wydawane napoje. Powinno się w niej wyodrębnić dwie części: jadalnię i zaplecze, na którym przygotowywane są posiłki, wydawane są napoje oraz zmywane są naczynia. Jadalnia typu II to jadalnia z zapleczem, w której spożywane są posiłki profilaktyczne. Powinna spełniać wymogi właściwe jadalni typu II, natomiast dodatkowo musi mieć zapewniony węzeł sanitarny dla konsumentów i węzeł sanitarny z szatnią dla pracowników.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.