Sposoby zagęszczania mleka
Zagęszczanie mleka to proces, który polega na usunięciu wody z cieczy i zwiększeniu koncentracji substancji suchej. W efekcie produkty zmniejszają swoją masę oraz objętość, co korzystnie wpływa na koszty ich transportu i magazynowania. W przetwórstwie najczęściej stosowane są technologie filtracji membranowej, które pozwalają przeprowadzić cały proces w sposób kontrolowany. Poznaj charakterystykę poszczególnych metod zagęszczania mleka.
Ekonomiczne techniki membranowe
Mleko jest mieszaniną złożoną, której składniki są rozdzielane w instalacjach membranowych na podstawie ich właściwości fizycznych. Proces zachodzi w specjalnych urządzeniach na zasadzie selektywnej przepuszczalności przez membranę. Do rozdzielenia składników mieszaniny dochodzi pod wpływem gradientu ciśnienia po dwóch stronach filtra.
W celu zagęszczenia mleka wykorzystuje się trzy metody:
- odwróconą osmozę – stosowana jest głównie do zagęszczania serwatki oraz mleka odtłuszczonego;
- elektrodializę – służy zagęszczaniu i demineralizacji serwatki lub permeatów. Końcowe produkty tego procesu posiadają dobrą jakość mikrobiologiczną, zatem wykorzystuje się je w proszkach do wyrobów spożywczych dla niemowląt;
- ultrafiltrację – ma zastosowanie w produkcji lodów, serów i wyrobów o obniżonej zawartości laktozy, standaryzacji zawartości białka i kazeiny w mleku, frakcjonowania hydrolizatów białek mleka oraz wytwarzaniu izolatów białek serwatkowych.
Czysto fizyczny rozdział składników stanowi największą zaletę tej metody, ponieważ dzięki temu nie trzeba stosować w niej obróbki termicznej, enzymatycznej lub chemicznej. Co więcej, rozwój technik membranowych doprowadził do obniżenia kosztów procesu filtracji oraz zmniejszenia objętości ścieków poprodukcyjnych.
Jaką instalację do zagęszczania mleka wybrać?
Zakłady mleczarskie mogą skorzystać z usług firm, zajmujących się projektowaniem instalacji membranowych. Uwzględniają one przy tym obecny stan techniczny i wyposażenie przedsiębiorstwa, a także gwarantują montaż i serwis urządzeń.
Aktualnie największą popularnością cieszą się systemy, które minimalizują zużycie energii oraz zostały zaprojektowane zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju – powiedział nam specjalista z firmy ALIMA BIS, będącej producentem oraz dostawcą urządzeń do pozyskiwania i przetwórstwa mleka. Takie sprzęty pozwalają na obniżenie kosztów produkcji oraz utylizacji odpadów i ścieków. Przed zakupem instalacji membranowej trzeba też określić jej pożądaną wydajność oraz warto przeprowadzić próbę produkcji na skalę laboratoryjną.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana