Rola świeżych warzyw w diecie
Zbilansowana dieta to klucz do zdrowego organizmu. Niezbędnym jej elementem są warzywa. Powinni o tym pamiętać wszyscy, nie tylko osoby, które dbają o wygląd sylwetki. Produkty te dostarczają witamin i innych potrzebnych składników do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała. Pomagają również przeciwdziałać różnym chorobom i leczyć je. Gdzie i dlaczego warto się w nie zaopatrywać?
Kiedy i ile warzyw powinniśmy spożywać?
Warzywa powinny stanowić nie mniej niż połowę pożywienia. Jeśli spojrzymy na piramidę żywieniową, zauważymy, że zaraz po wodzie są one jedną z jej podstaw. Mimo że znajdują się obok owoców, to właśnie warzyw powinno się spożywać więcej, najlepiej 4-5 razy dziennie lub częściej.
Dlatego układając jadłospis na cały dzień, warto posiłki bazować na warzywach. W ten sposób dostarczamy je regularnie i mamy pewność, że nasz organizm będzie zaopatrzony w niezbędne składniki odżywcze. Ludzkie ciało nie jest w stanie wytwarzać ich ani magazynować samodzielnie. Warto jeść je częściej, a w mniejszych ilościach.
Rola warzyw
Świeże warzywa to skarbnica cennych witamin i minerałów. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku osób zdrowych, dostarczając swojemu organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze, zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre choroby. Natomiast osoby z dolegliwościami mogą w ten sposób uzupełniać braki, np. osoby chorujące na niedokrwistość (anemia) pijąc naturalne soki z buraka, mogą zwalczyć braki żelaza.
Warzywa o wysokiej zawartości potasu pomagają w walce z nadciśnieniem. Jedząc np. pomidory, ziemniaki, bataty czy szpinak utrzymujemy prawidłowe ciśnienie krwi. Kwas foliowy, potrzebny szczególnie przyszłym matkom, znajduje się m.in. w szpinaku, pietruszce, sałacie, brokułach, kapuście włoskiej i fasoli.
Jak widać, warzywa są nie tylko smaczne, ale i pełne potrzebnych składników, które możemy przyjmować w sposób naturalny zamiast w formie tabletek. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie. – tłumaczy właścicielka sklepu ze świeżymi warzywami Zieleniak u Beatki.
Oprócz dobroczynnego wpływu na układ krwionośny spożywanie warzyw działa profilaktycznie przeciwko nowotworom, depresji oraz chorobie Parkinsona i Alzheimera. Poprawia też nasze ogólne samopoczucie w ciągu dnia. Produkty te są niezbędne w wielu zachodzących w ciele procesach. Po spożyciu porcji warzyw nie czujemy się tak ociężali jak po węglowodanach.
Odchudzanie
Dla osób, które próbują zrzucić zbędne kilogramy, warzywa są cennym elementem diety. Ze względu na niską zawartość węglowodanów, a dużą ilość wody są one kluczowym elementem posiłków. Warzywa są sycące, a w przeciwieństwie do owoców nie podnoszą poziomu cukru. Spożywanie ich podczas odchudzania to strzał w dziesiątkę, jeśli nie chcemy borykać się z niedoborami i negatywnymi skutkami ubocznymi diety, np. wypadaniem włosów.
Najbardziej niskokaloryczne są m.in. cukinia, brokuł, ogórek, pomidor, kalafior, kalarepa oraz rzodkiewka.
Warzywa sezonowe
Gdzie najlepiej zaopatrywać się w warzywa? Oczywiście u małych, lokalnych sprzedawców. To tam warzywa są dostępne bez dodatków i pełne naturalnych składników. W przeciwieństwie do warzyw z dużych sklepów koncernowych, które hodowane są sztucznie. Różnica jest wyczuwalna już w wyglądzie, nie wspominając o smaku.
Kupowanie warzyw u małych przedsiębiorstw wiąże się z ich sezonowością. Największy wybór tych produktów jest zwykle w lipcu, sierpniu i październiku. Należy pamiętać, że kupując polskie produkty u polskich dostawców, wspieramy nasz rynek wewnętrzny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana