Restauracja jako miejsce organizacji imprezy okolicznościowej
Wybierając miejsce na imprezę okolicznościową, niezależnie od tego, czy będą to urodziny, chrzest czy ślub warto kierować się kilkoma zasadami. Bierzemy pod uwagę lokalizację restauracji, przestrzeń i wystrój wnętrza, poziom obsługi i serwowanych potraw. Ale najważniejsze jest dostosowanie tych wszystkich elementów do naszych indywidualnych potrzeb.
Lokalizacja i wnętrze restauracji
Lokalizacja restauracji jest ważna, bo kłopoty z dojazdem mogą zepsuć początek każdej imprezy. Nawet jeśli jest to urocze miejsce ukryte w górach, dojazd powinien być dobrze oznaczony, zarówno w internecie, jak i na drodze, by goście trafili bez problemu. To też pierwszy test dbałości o potrzeby klienta – podobnie jak to, czy właściciele odbierają telefon bądź szybko oddzwaniają.
Jeśli dbają o pierwszy kontakt, jest duża szansa, że z podobną starannością przykładają się do pozostałych aspektów swojej pracy – podkreśla specjalista z Restauracji na Długiej 2 na Śląsku.
Drugi test to oglądanie wnętrza w realu, bo galeria zdjęć na stronie internetowej nie zawsze odzwierciedla rzeczywistość w takim stopniu, w jakim byśmy sobie tego życzyli. Warto sprawdzić, czy wielkość wnętrza nie tylko odpowiada nam estetycznie, ale czy jest funkcjonalna w odniesieniu do indywidualnych potrzeb dotyczących konkretnej imprezy. Na kameralne urodziny w gronie najbliższych przyjaciół niekoniecznie potrzebna jest ogromna sala, bo będzie wyglądać na pustą. Za to przy weselu należy zadbać o to, by nie było zbyt tłoczno, sprawdzić czy jest klimatyzacja, profesjonalne nagłośnienie i parkiet odpowiedni do tańca, także w butach na szpilkach, czyli wytrzymały i niezbyt śliski.
Poziom obsługi i kuchni w restauracji
Dobra kuchnia to taka, która podaje potrawy ze świeżych składników, najlepiej sezonowych. W cenie są także lokalne specjały, których nie serwuje się w innych częściach kraju: sękacze czy mrówkowce na Mazurach, kozie sery w górach. Styl preferowanego przez kucharza menu powinien pasować do wydarzenia. Inne potrawy doceni rodzina w wieku senioralnym, inne młodzież, w szczególności nie jedząca mięsa bądź hołdująca innym wyborom żywieniowym. Zastanówmy się też, jaki styl obsługi nam pasuje – bezpośredni i swojski, czy bardziej wysublimowany. Cenimy nie do końca szczery, służbowy uśmiech kelnerów czy odpowiada nam bardziej autentyczny styl komunikacji?
Dodatkowe atuty restauracji
Dodatkowe, prócz świetnego menu, atuty restauracji to np. przestrzeń dla dzieci, bardzo ważna podczas okolicznościowych imprez rodzinnych. Dobrze wkomponowana w przestrzeń dla dorosłych, pozwoli im lepiej się zrelaksować, bo dzieci mające specjalne miejsce dla siebie są mniej absorbujące.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana