Restauracja a la carte. Co to znaczy?
Profesjonalna obsługa kelnerska w restauracji jest niezwykle ważna. Choć niewielu gości zastanawia się nad metodą, jaką zostaną obsłużeni w danym lokalu gastronomicznym, warto wiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne serwisy oraz czego się spodziewać, aby czuć się swobodnie. Obecnie największą popularnością cieszą się restauracje a la carte – co to oznacza i czego możemy się w takiej restauracji spodziewać?
Metody serwowania potraw
Najpowszechniejszą i najlepiej wszystkim znaną metodą jest serwis niemiecki, zwany także amerykańskim lub po prostu talerzówką. Goście restauracji zasiadają do stołu, składają zamówienie, które później jest przygotowywane, nakładane i dekorowane w kuchni, a porcja posiłku jest stała i zaznaczona w karcie. Następnie kelner podaje danie prosto do stolika, stając z prawej strony gościa. Serwis ten jest bardzo prosty w przeszkoleniu i nie jest wymagający w stosunku do kelnerów. Serwis rosyjski, znany także jako serwis familijny, jest metodą najczęściej spotykaną na rodzinnych uroczystościach i przyjęciach – goście zasiadają do stołu, na którym czekają już półmiski z zimnymi daniami oraz który jeszcze przed ich przybyciem został nakryty. Serwis angielski to z kolei najrzadziej stosowana metoda obsługi gości restauracji. Kelner ma do dyspozycji specjalny stolik, który nazywa się gerydon, i przy jego pomocy przywozi danie w całości i dzieli je na porcje na oczach gości.
Restauracja a la carte – serwis francuski
Serwis francuski coraz częściej można spotkać w restauracjach a la carte, które szczególny nacisk kładą na jakość obsługi gości. Ta metoda jest najbardziej skomplikowana i wymaga wykwalifikowanej kadry, nauki i perfekcji. Jest też metodą czasochłonną, dlatego potrzebna jest większa ilość obsługi, co z kolei daje gościom poczucie wyjątkowości. Metoda francuska, znana także jako półmiskowa, zobowiązuje także kelnerów do zachowania najwyższych standardów organizacji pracy, ponieważ każde, nawet najmniejsze opóźnienie, bezpośrednio przekłada się na zadowolenie gości. Kelner obsługuje gości zgodnie z ich zamówieniem oraz określoną kolejnością serwowania potraw, pomaga w wyborze dań oraz pasujących do nich napojów lub trunków, a także udziela wszystkich informacji.
Podczas kolacji goście mogą zamawiać dowolne dania z karty. Na stole nie ma potraw ani napojów, jednak są one ustawione na stołach pomocniczych, aby goście mogli je zobaczyć wchodząc na salę. Kelnerzy w restauracjach a la carte serwują potrawy z półmisków – stają po lewej stronie gości i nakładają ilość zgodną z ich życzeniem lub pozwalają gościom na to, aby sami mogli nałożyć sobie odpowiednią ich zdaniem ilość jedzenia – dodaje nasz rozmówca z hotelu Orle w Gdańsku.
Restauracja a la carte a jedzenie
W restauracji a la carte wymagana jest doskonała organizacja pracy i czasu oraz dobra współpraca obsługi kelnerskiej z osobami pracującymi w kuchni. Kucharze zobowiązani są do przygotowywania dań w taki sposób, aby goście przy jednym stoliku w tym samym czasie otrzymywali posiłki z tej samej grupy i mogli wspólnie rozpoczynać przystawkę, danie główne oraz deser. Doświadczeni kucharze w restauracji a la carte oferują gościom urozmaicone menu, w którym znajdą się zarówno tradycyjne, polskie dania, jak i potrawy z różnych zakątków świata, aby móc zaspokoić głód każdego z nich. Samo jedzenie w takim lokalu gastronomicznym musi być przygotowywane na podstawie świeżych, wysokiej jakości składników i nierzadko lokalnych produktów, a dania muszą być dobrze skomponowane i wyważone oraz podane w atrakcyjny sposób.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana