Przystawki w kuchni azjatyckiej
Kuchnia azjatycka stała się ostatnio bardzo popularna w naszym kraju. Swoją sławę zawdzięcza przede wszystkim ciekawym i niespotykanym w naszej części Europy połączeniom smakowym, oryginalnym aromatom, a także dobroczynnemu wpływowi na nasze zdrowie. Wybierając się do restauracji w azjatyckim stylu, warto zacząć kulinarną ucztę od ciekawych przystawek.
Czym są przystawki i jaka jest ich rola?
Przystawki to niewielkie potrawy podawane przed daniami głównymi. Mogą być serwowane zarówno na zimno, jak i na gorąco. Ich główną funkcją jest wyostrzenie zmysłu smaku i powonienia, a także zwiększenie apetytu. Doskonale sprawdzają się podczas oczekiwania na główny posiłek, umilając nam czas i delikatnie zaspakajając pierwszy głód.
Sajgonki
Do najpopularniejszych przystawek z pewnością zaliczamy sajgonki, czyli rodzaj azjatyckich krokietów, które kształtem przypominają malutkie naleśniki wypełnione różnymi farszami. Sajgonki doskonal smakują jedzone na ciepło i na zimno. W menu dobrej orientalnej restauracji można znaleźć przystawki w postaci pysznych sajgonek z wieprzowiną i warzywami, a także ich opcję wegańską z warzywami, makaronem z tapioki i grzybami mun.
Chińskie pierożki
Kolejną smaczną i znaną smakoszom azjatyckiej kuchni przystawką są chińskie pierożki. Mogą one mieć różne nadzienia, dzięki czemu każdy gość restauracji znajdzie wśród nich coś dla siebie. Najczęściej można spotkać pierożki wypełnione krewetkami, wieprzowiną z imbirem lub wołowiną z kolendrą. Warto tutaj wspomnieć, że przystawka ta doskonale smakuje maczana w azjatyckich sosach.
Sałatki warzywne
Do powszechnie serwowanych w restauracjach orientalnych przystawek zaliczamy także sałatki warzywne. W kuchni azjatyckiej sałatki przygotowywane są z nieco innych warzyw niż w Europie. Świetnym wstępem do chińskiej uczty może być kimchi, czyli sałatka przygotowywana z fermentowanej kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka, imbiru i koreańskiego chili – podpowiada pracownik restauracji Lee’s Chinese w Gdańsku.
Chipsy krewetkowe
Wreszcie ciekawą i często spotykaną przystawką są chipsy krewetkowe. Ta bardzo popularna przystawka serwowana jest w lokalach głównie po to, by zaostrzyć apetyt swoich gości. W dobrych restauracjach orientalnych chipsy mają delikatny i lekko słodki smak oraz fantastyczną i miękką, ale jednocześnie chrupką konsystencję. Brzmi dobrze, prawda? Polecamy spróbować! Doskonałe wrażenia smakowe gwarantowane!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana