Przyprawy przyjazne alergikom
W dzisiejszych czasach coraz więcej z nas czyta uważnie etykiety na produktach spożywczych. Są one niezwykle cennym źródłem informacji. Dzięki nim możemy dowiedzieć się, jakie alergeny występują w produkcie, ile produkt ma kalorii, czy posiada gluten lub laktozę, na który wiele osób ma nietolerancję. Jest to duże ułatwienie dla alergików. A co w przypadku przypraw? Czy istnieją przyprawy przyjazne alergikom?
Etykiety źródłem informacji o alergenach
Zapewne nikt z nas nie wyobraża sobie kuchni bez przypraw. Dania bez nich nie mają smaku i gorzej nam smakują. Jednak, jakich przypraw powinny używać osoby z alergią? Otóż dla osób, które mają stwierdzoną alergię, czytanie etykiet na produktach spożywczych powinno być nawykiem. Dzięki informacjom zawartym na etykiecie osoba z alergią wie, na co może sobie pozwolić a czego unikać. Alergeny znajdujące się również w przyprawach mogą wywołać groźną reakcję anafilaktyczną. Objawy anafilaksji mogą rozwinąć się w ciągu kilku minut po kontakcie z czynnikiem, który ją wywołał. Stąd producenci przypraw i innych produktów spożywczych umieszczają wyraźniejsze etykiety z informacją o alergenach. Obowiązujące przepisy (wytyczne Parlamentu Europejskiego i Rady) mają chronić przed wprowadzaniem w błąd przez nieuczciwych producentów, a co ważne, umożliwić alergikom podjęcie świadomej oraz bezpiecznej decyzji. Najczęściej występujące alergeny, o których możemy znaleźć informacje na etykiecie to:
- zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz itp.
- skorupiaki, mięczaki i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- jaja i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne arachidowe, migdały, orzechy laskowe, włoskie, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy makadamia i inne,
- mleko i produkty pochodne (laktoza),
- soja i produkty pochodne,
Czy istnieją przyprawy przyjazne alergikom?
Przyprawy oraz zioła są przez nas bardzo często używane. Podnoszą walory smakowe i zapachowe wielu dań. Najczęściej problemy alergiczne pojawiają się po kontakcie z przyprawami takimi jak kurkuma, czosnek, cynamon, pieprz czarny i cayenne, anyż czy oregano. Coraz chętniej używamy również gotowych mieszanek, np. grillowe mieszanki przyprawowe, przyprawy do kiełbas, pieczeni, kebab, czy produktów vege, które zawierają od kilku do kilkunastu różnych składników. W tej sytuacji skłonność do alergii może wzrastać. Większość alergenów zostaje jednak unieszkodliwionych pod wpływem wysokiej temperatury.
Na rynku istnieją produkty bez dodatku glutaminianu monosodowego i alergenów oraz z ograniczoną ilością dodatków E. Posiadamy wyłącznie starannie wyselekcjonowane przyprawy, oraz zioła pochodzące z zaufanych upraw – zauważa nasz rozmówca reprezentujący firmę Polsmaki, producenta mieszanek przyprawowych i przypraw.
Pamiętajmy, aby przed zakupem przypraw czytać dokładnie ich skład, który przedstawiony jest na etykiecie. Ważne, aby przygotowana żywność z udziałem przypraw była smaczna, zdrowa, a przede wszystkim bezpieczna.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana