Artykuł sponsorowany

Przyprawy przyjazne alergikom

Przyprawy przyjazne alergikom

W dzisiejszych czasach coraz więcej z nas czyta uważnie etykiety na produktach spożywczych. Są one niezwykle cennym źródłem informacji. Dzięki nim możemy dowiedzieć się, jakie alergeny występują w produkcie, ile produkt ma kalorii, czy posiada gluten lub laktozę, na który wiele osób ma nietolerancję. Jest to duże ułatwienie dla alergików. A co w przypadku przypraw? Czy istnieją przyprawy przyjazne alergikom?

Etykiety źródłem informacji o alergenach

Zapewne nikt z nas nie wyobraża sobie kuchni bez przypraw. Dania bez nich nie mają smaku i gorzej nam smakują. Jednak, jakich przypraw powinny używać osoby z alergią? Otóż dla osób, które mają stwierdzoną alergię, czytanie etykiet na produktach spożywczych powinno być nawykiem. Dzięki informacjom zawartym na etykiecie osoba z alergią wie, na co może sobie pozwolić a czego unikać. Alergeny znajdujące się również w przyprawach mogą wywołać groźną reakcję anafilaktyczną. Objawy anafilaksji mogą rozwinąć się w ciągu kilku minut po kontakcie z czynnikiem, który ją wywołał. Stąd producenci przypraw i innych produktów spożywczych umieszczają wyraźniejsze etykiety z informacją o alergenach. Obowiązujące przepisy (wytyczne Parlamentu Europejskiego i Rady) mają chronić przed wprowadzaniem w błąd przez nieuczciwych producentów, a co ważne, umożliwić alergikom podjęcie świadomej oraz bezpiecznej decyzji. Najczęściej występujące alergeny, o których możemy znaleźć informacje na etykiecie to:

  • zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz itp.
  • skorupiaki, mięczaki i produkty pochodne,
  • ryby i produkty pochodne,
  • jaja i produkty pochodne,
  • orzeszki ziemne arachidowe,  migdały, orzechy laskowe, włoskie, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy makadamia  i inne,
  • mleko i produkty pochodne (laktoza),
  • soja i produkty pochodne,

Czy istnieją przyprawy przyjazne alergikom?

Przyprawy oraz zioła są przez nas bardzo często używane. Podnoszą walory smakowe i zapachowe wielu dań. Najczęściej problemy alergiczne pojawiają się po kontakcie z przyprawami takimi jak kurkuma, czosnek, cynamon, pieprz czarny i cayenne, anyż czy oregano. Coraz chętniej używamy również gotowych mieszanek, np. grillowe mieszanki przyprawowe, przyprawy do kiełbas, pieczeni, kebab, czy produktów vege, które zawierają od kilku do kilkunastu różnych składników. W tej sytuacji skłonność do alergii może wzrastać. Większość alergenów zostaje jednak unieszkodliwionych pod wpływem wysokiej temperatury.

Na rynku istnieją produkty bez dodatku glutaminianu monosodowego i alergenów oraz z ograniczoną ilością dodatków E. Posiadamy wyłącznie starannie wyselekcjonowane przyprawy, oraz zioła pochodzące z zaufanych upraw – zauważa nasz rozmówca reprezentujący firmę Polsmaki, producenta mieszanek przyprawowych i przypraw.

Pamiętajmy, aby przed zakupem przypraw czytać dokładnie ich skład, który przedstawiony jest na etykiecie. Ważne, aby przygotowana żywność z udziałem przypraw była smaczna, zdrowa, a przede wszystkim bezpieczna.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.