Artykuł sponsorowany

Przyprawy, które zachowują trwały smak produktów nawet po obróbce cieplnej

Przyprawy, które zachowują trwały smak produktów nawet po obróbce cieplnej

Gwarancją pysznego dania są przede wszystkim świeże produkty, ale również sposób przyrządzenia poszczególnych składników i odpowiednie ich przyprawienie. Przyprawy już od setek lat urozmaicają smak i zapach dań, ale także ich wygląd. Niezależnie, czy przygotowujemy dania w zaciszu własnego domu, czy też przyprawy mają być używane w obiektach gastronomicznych, warto wiedzieć jakich używać, aby dania miały trwały smak nawet po obróbce cieplnej.

Przyprawy do potraw z grilla

Potrawy grillowane cieszą się ogromną popularnością. Świadczy o tym fakt, iż Polacy chętnie grillują w domach, jak również wybierają tego typu dania w różnorodnych restauracjach. Sekret smaku grillowanych potraw tkwi w ich przygotowywaniu na gorącym ruszcie, jednak jego osiągnięcie nie byłoby możliwe bez zastosowania odpowiednich przypraw, marynat, ziół czy grillowych mieszanek. Odpowiednie przyprawienie dań mięsnych i warzyw, które znajdą się na grillowym ruszcie ogromnie wpływa już na zapach unoszący się znad grilla, a finalnie – na niepowtarzalny smak dań. Przyprawy wpływają również na wygląd dań. Można tutaj szczególnie podkreślić przyprawy z dodatkiem kurkumy, która odpowiada za złotą barwę grillowanego mięsa, np. kurczaka. Aby mieć pewność, że dania z naszego grilla będą pachnące i smaczne, warto zakupić gotowe mieszanki posiadające w swoim składzie najwyższej jakości zioła, przyprawy i suszone warzywa, jakie kupimy chociażby w rodzinnej firmie Kaczor Sp. z o.o.  Na przykładową mieszanką grillową składa się czosnek, papryka, kolendra, majeranek, gorczyca, pieprz, goździki, rozmaryn, chili i liście laurowe.

Przyprawy do ryb

Ryby posiadają ogromne grono zwolenników i nie ma w tym nic dziwnego. Nie dość, że są smaczne, to stanowią bogactwo wartościowych składników odżywczych. Ryby zaliczamy do niezbędnych elementów zbilansowanej diety, przede wszystkim dlatego, że są źródłem bezcennych kwasów omega-3 oraz wielu witamin, białka i składników mineralnych. Dietetycy sugerują, aby każdy spożywał ryby minimum 2-3 razy w tygodniu. Powinny one oczywiście pochodzić ze sprawdzonych miejsc i podczas obróbki cieplnej, niezależnie od wybranego jej sposobu, być odpowiednio przyprawione. Aby nie zatracić cennych składników, smak i zapach ryb powinniśmy wzbogacać wyłącznie naturalnymi przyprawami i mieszankami, które charakteryzuje wysoka czystość mikrobiologiczna. Nie powinny więc zawierać alergenów i szkodliwego dla zdrowia glutaminianu sodu. Odpowiednie przyprawy pozwalają przedłużyć świeżość ryb, a także wydobyć z nich maksimum smaku. Zioła i przyprawy idealne do ryb oparte są na koperku, estragonie, majeranku, rozmarynie, oregano czy kolendrze.

Przyprawy do kebaba

Choć kebab to potrawa egzotyczna, szturmem zyskała popularność na całym świecie. W naszym kraju również nie brakuje fanów opiekanego mięsa z dodatkiem surówek. Odpowiednie przyprawy do kebaba nie posiadają alergenów, glutaminianu oraz posiadają olejki eteryczne, odpowiadające za walory smakowe po obróbce cieplnej. Należy więc podkreślić, że mieszanki przyprawowe do kebaba nie tylko pozwalają wzbogacić smak, ale również podkreślić i wytworzyć niejako nowe właściwości, odpowiadające tej właśnie przyprawie. Na rynku dostaniemy wiele mieszanek w różnych odmianach, które pozwolą serwować aromatyczne dania z kebabu w obiektach gastronomicznych, zarówno w mniejszych barach, jak i w dużych restauracjach. Z powodzeniem można ich używać również w domowym zaciszu. Przykładowa mieszanka do kebabów opiera się na aromatycznych i orientalnych smakach, za które odpowiada między innymi słodka papryka, kolendra, jałowiec, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, cebula, kurkuma, gorczyca oraz chili.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.