Przyprawy, które zachowują trwały smak produktów nawet po obróbce cieplnej
Gwarancją pysznego dania są przede wszystkim świeże produkty, ale również sposób przyrządzenia poszczególnych składników i odpowiednie ich przyprawienie. Przyprawy już od setek lat urozmaicają smak i zapach dań, ale także ich wygląd. Niezależnie, czy przygotowujemy dania w zaciszu własnego domu, czy też przyprawy mają być używane w obiektach gastronomicznych, warto wiedzieć jakich używać, aby dania miały trwały smak nawet po obróbce cieplnej.
Przyprawy do potraw z grilla
Potrawy grillowane cieszą się ogromną popularnością. Świadczy o tym fakt, iż Polacy chętnie grillują w domach, jak również wybierają tego typu dania w różnorodnych restauracjach. Sekret smaku grillowanych potraw tkwi w ich przygotowywaniu na gorącym ruszcie, jednak jego osiągnięcie nie byłoby możliwe bez zastosowania odpowiednich przypraw, marynat, ziół czy grillowych mieszanek. Odpowiednie przyprawienie dań mięsnych i warzyw, które znajdą się na grillowym ruszcie ogromnie wpływa już na zapach unoszący się znad grilla, a finalnie – na niepowtarzalny smak dań. Przyprawy wpływają również na wygląd dań. Można tutaj szczególnie podkreślić przyprawy z dodatkiem kurkumy, która odpowiada za złotą barwę grillowanego mięsa, np. kurczaka. Aby mieć pewność, że dania z naszego grilla będą pachnące i smaczne, warto zakupić gotowe mieszanki posiadające w swoim składzie najwyższej jakości zioła, przyprawy i suszone warzywa, jakie kupimy chociażby w rodzinnej firmie Kaczor Sp. z o.o. Na przykładową mieszanką grillową składa się czosnek, papryka, kolendra, majeranek, gorczyca, pieprz, goździki, rozmaryn, chili i liście laurowe.
Przyprawy do ryb
Ryby posiadają ogromne grono zwolenników i nie ma w tym nic dziwnego. Nie dość, że są smaczne, to stanowią bogactwo wartościowych składników odżywczych. Ryby zaliczamy do niezbędnych elementów zbilansowanej diety, przede wszystkim dlatego, że są źródłem bezcennych kwasów omega-3 oraz wielu witamin, białka i składników mineralnych. Dietetycy sugerują, aby każdy spożywał ryby minimum 2-3 razy w tygodniu. Powinny one oczywiście pochodzić ze sprawdzonych miejsc i podczas obróbki cieplnej, niezależnie od wybranego jej sposobu, być odpowiednio przyprawione. Aby nie zatracić cennych składników, smak i zapach ryb powinniśmy wzbogacać wyłącznie naturalnymi przyprawami i mieszankami, które charakteryzuje wysoka czystość mikrobiologiczna. Nie powinny więc zawierać alergenów i szkodliwego dla zdrowia glutaminianu sodu. Odpowiednie przyprawy pozwalają przedłużyć świeżość ryb, a także wydobyć z nich maksimum smaku. Zioła i przyprawy idealne do ryb oparte są na koperku, estragonie, majeranku, rozmarynie, oregano czy kolendrze.
Przyprawy do kebaba
Choć kebab to potrawa egzotyczna, szturmem zyskała popularność na całym świecie. W naszym kraju również nie brakuje fanów opiekanego mięsa z dodatkiem surówek. Odpowiednie przyprawy do kebaba nie posiadają alergenów, glutaminianu oraz posiadają olejki eteryczne, odpowiadające za walory smakowe po obróbce cieplnej. Należy więc podkreślić, że mieszanki przyprawowe do kebaba nie tylko pozwalają wzbogacić smak, ale również podkreślić i wytworzyć niejako nowe właściwości, odpowiadające tej właśnie przyprawie. Na rynku dostaniemy wiele mieszanek w różnych odmianach, które pozwolą serwować aromatyczne dania z kebabu w obiektach gastronomicznych, zarówno w mniejszych barach, jak i w dużych restauracjach. Z powodzeniem można ich używać również w domowym zaciszu. Przykładowa mieszanka do kebabów opiera się na aromatycznych i orientalnych smakach, za które odpowiada między innymi słodka papryka, kolendra, jałowiec, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, cebula, kurkuma, gorczyca oraz chili.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana