Problemy produkcji nasion w gospodarstwach ekologicznych.
Produkcja nasion w gospodarstwach ekologicznych obwarowana jest wieloma wytycznymi, które sprawiają, że wydajność tego procesu jest dość niska. Jednocześnie, coraz więcej osób jest zainteresowanych nasionami określanymi jak EKO. Jest to związane z faktem, że klienci coraz częściej są chętni zapłacić więcej za żywność powstałą w gospodarstwach ekologicznych. Czym są nasiona ekologiczne i w jaki sposób powstają?
Powstawanie nasion ekologicznych
Niezbędne do powstania ekologicznego materiału siewnego są uprawy ekologiczne, czyli specjalny rodzaj upraw, na których nie są stosowane nawozy sztuczne ani żadne chemiczne środki ochrony roślin. To właśnie w tych miejscach hodowane są plantacje roślin rodzicielskich, które prowadzi się w sposób ściśle sprecyzowany przez wytyczne Unii Europejskiej oraz krajów członkowskich. Jednakże, uprawa ekologiczna wymaga od roślin wysokiej wytrzymałości naturalnej, a także dużej odporności na działanie chorób oraz szkodników. Dlatego nie wszystkie odmiany nadają się do uprawy w warunkach ekologicznych.
Jakie wymogi muszą spełniać uprawy nasion ekologicznych?
Zasady dotyczące upraw ekologicznych są niezwykle restrykcyjne. Zakazana jest uprawa roślin modyfikowanych genetycznie oraz zaprawianie materiału siewnego substancjami chemicznymi. Co więcej, nie mogą być robione opryski, które przyśpieszałyby dojrzewanie roślin. Zakazane jest używanie chemicznych lub syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin. Dozwolone są nawozy organiczne i mineralne pochodzenia naturalnego. Odchwaszczanie roślin matecznych przebiega wyłącznie mechanicznie. Działaniu szkodników i chorób zapobiega się poprzez higienę roślin, prawidłowy dobór roślin sąsiednich, zapobieganiu zachwaszczeniu, a także allelopatię – wpływ substancji chemicznych wydzielanych przez roślinę na środowisko (np. rzodkiew oleista redukuje populację nicieni w glebie).
Produkcją nasion ekologicznych wykorzystywanych w użytkach zielonych trwałych i polowych zajmują się przedsiębiorstwa, takie jak DSV Polska z siedzibą w Wągrowcu.
Kontrola i certyfikacja w systemie rolnictwa ekologicznego
Rozpoczęcie upraw w systemie rolnictwa ekologicznego nie należy do najłatwiejszych. Po zgłoszeniu producenta do Jednostki Certyfikującej i objęciu terenu kontrolą następuje przestawienie na uprawę ekologiczną, która w zależności od rodzaju upraw, trwa od 2 do 3 lat. Następnie gospodarstwo rolne podlega kontrolą minimum raz w roku. Część kontroli jest nieodpłatnych i odbywa się bez uprzedniego powiadomienia posiadacza. Certyfikacja potwierdzająca rejestracje w systemie rolnictwa ekologicznego jest dodatkowo odpłatna zgodnie z otrzymywanymi fakturami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana