Artykuł sponsorowany

Problemy produkcji nasion w gospodarstwach ekologicznych.

Problemy produkcji nasion w gospodarstwach ekologicznych.

Produkcja nasion w gospodarstwach ekologicznych obwarowana jest wieloma wytycznymi, które sprawiają, że wydajność tego procesu jest dość niska. Jednocześnie, coraz więcej osób jest zainteresowanych nasionami określanymi jak EKO. Jest to związane z faktem, że klienci coraz częściej są chętni zapłacić więcej za żywność powstałą w gospodarstwach ekologicznych. Czym są nasiona ekologiczne i w jaki sposób powstają?

Powstawanie nasion ekologicznych

Niezbędne do powstania ekologicznego materiału siewnego są uprawy ekologiczne, czyli specjalny rodzaj upraw, na których nie są stosowane nawozy sztuczne ani żadne chemiczne środki ochrony roślin. To właśnie w tych miejscach hodowane są plantacje roślin rodzicielskich, które prowadzi się w sposób ściśle sprecyzowany przez wytyczne Unii Europejskiej oraz krajów członkowskich. Jednakże, uprawa ekologiczna wymaga od roślin wysokiej wytrzymałości naturalnej, a także dużej odporności na działanie chorób oraz szkodników. Dlatego nie wszystkie odmiany nadają się do uprawy w warunkach ekologicznych.

Jakie wymogi muszą spełniać uprawy nasion ekologicznych?

Zasady dotyczące upraw ekologicznych są niezwykle restrykcyjne. Zakazana jest uprawa roślin modyfikowanych genetycznie oraz zaprawianie materiału siewnego substancjami chemicznymi. Co więcej, nie mogą być robione opryski, które przyśpieszałyby dojrzewanie roślin. Zakazane jest używanie chemicznych lub syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin. Dozwolone są nawozy organiczne i mineralne pochodzenia naturalnego. Odchwaszczanie roślin matecznych przebiega wyłącznie mechanicznie. Działaniu szkodników i chorób zapobiega się poprzez higienę roślin, prawidłowy dobór roślin sąsiednich, zapobieganiu zachwaszczeniu, a także allelopatię – wpływ substancji chemicznych wydzielanych przez roślinę na środowisko (np. rzodkiew oleista redukuje populację nicieni w glebie).

Produkcją nasion ekologicznych wykorzystywanych w użytkach zielonych trwałych i polowych zajmują się przedsiębiorstwa, takie jak DSV Polska z siedzibą w Wągrowcu.

Kontrola i certyfikacja w systemie rolnictwa ekologicznego

Rozpoczęcie upraw w systemie rolnictwa ekologicznego nie należy do najłatwiejszych. Po zgłoszeniu producenta do Jednostki Certyfikującej i objęciu terenu kontrolą następuje przestawienie na uprawę ekologiczną, która w zależności od rodzaju upraw, trwa od 2 do 3 lat. Następnie gospodarstwo rolne podlega kontrolą minimum raz w roku. Część kontroli jest nieodpłatnych i odbywa się bez uprzedniego powiadomienia posiadacza. Certyfikacja potwierdzająca rejestracje w systemie rolnictwa ekologicznego jest dodatkowo odpłatna zgodnie z otrzymywanymi fakturami.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.