Podstawowe rodzaje urządzeń chłodniczych
Urządzenia chłodnicze mają za zadanie obniżać i utrzymywać niską temperaturę środowiska chłodzonego dzięki dostarczonej energii. Takie maszyny pojawiły się już w XIX wieku i od tamtej pory towarzyszą człowiekowi w jego życiu. Znajdują one zastosowanie w gospodarstwach domowych, przedsiębiorstwach przemysłowych, handlowych, laboratoriach badawczych. Proces chłodzenia wygląda różnie, w zależności od rodzaju i konstrukcji urządzenia chłodniczego.
Popularne rodzaje urządzeń chłodniczych
Wśród najpopularniejszych odmian urządzeń chłodniczych należy wymienić lodówki oraz zamrażarki, chłodnie i klimatyzatory. Są one wymagane np. w działalności gospodarczej, np. handlu. Mają za zadanie utrzymać optymalne warunki przechowywania łatwo psujących się produktów.
Urządzenia chłodnicze można podzielić na wiele rodzajów, biorąc pod uwagę ich:
- wygląd,
- wielkość,
- sposób chłodzenia,
- zakres temperatur,
- przeznaczenie.
Stoły chłodnicze i mroźnicze stanowią niezbędne wyposażenie sklepów oraz restauracji, gdzie przechowuje się wiele świeżych produktów jednocześnie. Na ogół są wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu łatwo je utrzymać w czystości. Szafy chłodnicze i zamrażarki znajdują zastosowanie w sklepach, restauracjach i barach. Są to lodówki przemysłowe znacznych rozmiarów, wyposażone w półki oraz szuflady. Przechowuje się w nich produkty podobnie jak w lodówkach domowych, mogą mieć jednak określone przeznaczenie. Dostępna jest np. szafa na butelki.
Witryny chłodnicze to kolejna grupa urządzeń chłodniczych. Mają charakter ekspozycyjny, mogą prezentować klientom umieszczone w nich produkty, np. ciasta, kanapki, sałatki. Schładzarki szokowe umożliwiają niezwykle szybkie schłodzenie produktów, znajdują zastosowanie w profesjonalnych kuchniach. Łuskarki do lodu są z kolei wykorzystywane w tych miejscach, gdzie konieczne jest wytwarzanie znacznych ilości lodu w krótkim czasie.
Technologia działania urządzeń chłodniczych
Współczesne maszyny chłodzące różnią się między sobą nie tylko rozmiarem czy przeznaczeniem. Warto również zwrócić uwagę na technologię działania. Jak podkreślają specjaliści firmy Chłodnictwo Tomasz Grund, w większości chłodziarek za obniżanie temperatury odpowiedzialne są sprężarkowe układy chłodnicze. Cechują się dużą wydajnością i niewielkim zużyciem energii.
Innym rodzajem urządzeń są chłodziarki absorpcyjne, których działanie jest nieco bardziej skomplikowane. Główny element urządzenia chłodniczego stanowi tu tzw. warnik, który podgrzewa czynnik chłodzący i zamienia go w stan gazowy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana