Podstawowe maszyny i urządzenia stosowane w cukiernictwie
Rzemiosło cukiernicze, choć wciąż czerpie inspiracje z bogatej tradycji rękodzielniczej, wspomagane jest nowoczesnymi urządzeniami i maszynami. Usprawniają one i przyspieszają wytwarzanie słodyczy, umożliwiając jednocześnie utrzymywanie wysokich standardów oraz powtarzalność procesów produkcyjnych. Czytając, dowiesz się jakie podstawowe maszyny i urządzenia stosuje się w cukiernictwie.
Linie produkcyjne w cukiernictwie
Ogromnym ułatwieniem w produkcji cukierniczej jest korzystanie z kompletnych linii produkcyjny. Umożliwiają szybką i oszczędną produkcję wyrobów cukierniczych w formule od surowca do gotowego opakowania. Dobrym przykładem jest linia technologiczna do automatycznego wytwarzania tabliczek czekolady. Umożliwia produkcję czekolad, batonów, pełnych pralin czekoladowych i czekoladek. Linia może pracować w trybie ciągłym. Składa się przede wszystkim ze zbiornik do topienia czekolady, temperówki, dozownika i tunelu chłodniczego. Może być uzupełniona o granulator do posypywania np. orzechami. Innymi maszynami są linie do produkcji lodów, linie do oblewania czekoladą, do produkcji kremów i galaretek oraz pralin. Więcej informacji zdobyć można, kontaktując się z ekspertami dystrybutora maszyn cukierniczych BMC Polska z Warszawy.
Maszyny do produkcji wyrobów cukierniczych
Urządzenia przeznaczone dla branży cukierniczej muszą sprawnie miksować, mieszać w obydwu kierunkach, rozdrabniać, podgrzewać, pasteryzować, temperować, schładzać, frezować oraz mrozić. Przydatną maszyną w każdej cukierni jest urządzenie do wytwarzania kremów lub innych mieszanek cukierniczych. Kotły cukiernicze to kolejne urządzenia nieodzowne przy produkcji nugatu, karmelu, cukierków, galaretek, pasty ptysiowej, pasty migdałowej oraz past o podobnej konsystencji. Dzięki wysokim temperaturom urządzenie można wykorzystać do produkcji batonów zbożowych, chrupiących batonów, dżemów, żelków cukierniczych, chrupkiego karmelizowanego cukru lub podobnego asortymentu.
Urządzenia dla lodziarni
W produkcji lodów nieodzowne są pasteryzatory do lodów o różnych pojemnościach. Te wydajne urządzenia umożliwia higieniczną produkcję mieszanek do lodów. Dzięki zaawansowanej technologii oraz wysokiej jakości komponentów pozwalają na zredukowanie ilości bakterii znajdujących się w półproduktach przed rozpoczęciem produkcji lodów. Inne urządzenia – frezery do lodów umożliwiają przygotowanie każdego rodzaju lodów z naturalnych, świeżych składników i gwarantują uzyskanie produktów o pożądanej teksturze i konsystencji. Doskonale sprawdzają się jako wyposażenie kawiarni, lodziarni lub restauracji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana