Po czym poznać prawdziwą włoską kawę?
Aby przyrządzić naprawdę pyszną kawę, nie wystarczy tylko kupić ziarna najwyższej jakości z włoskich delikatesów. Trzeba też zaznajomić się z najważniejszymi rodzajami kawy, technikami parzenia oraz zwyczajami, do których mieszkańcy Italii przykładają naprawdę dużą wagę. Dowiedz się więcej na ten temat i zacznij pić kawę jak prawdziwy Włoch!
Włosi kochają kawę
Do Europy kawa dotarła dzięki kontaktom z ludami arabskimi. Początkowo Europejczycy podchodzili do niej sceptycznie, lecz w XVI wieku papież Klemens VIII postanowił ochrzcić ten diabelski napój, co przełożyło się na znaczący wzrost jego popularności, w szczególności we Włoszech i innych krajach katolickich. Współcześnie picie kawy jest dla Włochów zarówno rytuałem kulinarnym, jak i społecznym. Mimo mnogości rodzajów kawy, ich ulubioną wersją jest wciąż klasyczne espresso, które zazwyczaj podaje się ze szklanką wody. Bardzo często kawę parzy się w kawiarkach, czyli małych ciśnieniowych czajniczkach, do których wlewa się wodę i wsypuje się świeżo zmielone ziarna.
Przeczytaj również: Jakie mięso rybne nadaje się na burgery?
Jak tłumaczą fachowcy z włoskiego sklepu Mercatino, sporą popularnością cieszą się także różne modyfikacje espresso. Warto wymienić chociażby doppio, tzn. podwójne espresso, oraz ristretto, czyli napój, do którego przygotowania używa się taką samą ilość kawy, co w przypadku klasycznego espresso, lecz o połowę mniej wody. Bardzo dużą popularnością cieszy się także cappuccino, czyli espresso, do którego dodaje się spienione mleko. Warto pamiętać, że Włosi piję je wyłącznie w godzinach porannych, więc gdy zamówicie je po południu, możecie spotkać się ze sporym zdziwieniem. Inne znane włoskie kawy to macchiato, marocchino i caffe latte.
Najlepsze ziarna z włoskich delikatesów
Jak wiadomo, kawa nie jest uprawiana w Europie. Do jej największych producentów należą Brazylia, Kolumbia, Wietnam, Indonezja i Indie. We Włoszech możemy jednak znaleźć liczne palarnie kawy. To właśnie podczas palenia ziarna zyskują swój bogaty smak oraz specyficzny kolor. W Polsce najlepszą kawę można zakupić m.in. w dobrych włoskich delikatesach. Bariści polecają m.in. takie marki jak Morganti, Kili czy Bazzara. Kupowanie produktów z małych, rodzinnych palarni daje pewność, że kawa jest tam palona zgodnie z tradycyjnymi zwyczajami i będzie miała prawdziwy włoski charakter.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana