Pizza w Płocku. Gdzie można dobrze zjeść?
Włochy nieodmiennie kojarzą się ze wspaniałą kuchnią, której symbolem jest nic innego, tylko uwielbiana przez wszystkich pizza. Sztuka kulinarna tego kraju już wiele lata temu na dobre zawitała nad Wisłę. Niesłabnąca popularność specjałów z Italii sprzyja otwieraniu wciąż nowych restauracji, które, by przyciągnąć klientelę, muszą serwować dania najwyższej jakości, wyróżniające się oczywiście niezapomnianym smakiem.
Mimo wszystko wybór lokalu, w którym moglibyśmy spędzić miło czas, kosztując naprawdę wyśmienitych dań, przy okazji nie wydając fortuny, w praktyce wcale nie okazuje się łatwym zadaniem. W niniejszym artykule postaramy się wskazać najważniejsze elementy, jakimi powinna odznaczać się pizzeria z prawdziwego zdarzenia, taka, która całymi garściami czerpie z włoskiej tradycji kulinarnej. Oprócz tego, spróbujemy oczywiście wskazać jednej wart uwagi płocki lokal, który zdecydowanie wyróżnia się swym podejściem na tle pozostałych.
Płock – miasto nad Wisłą
Płock jest miastem, w jakim na co dzień mieszka około 120 000 tysięcy ludzi, miastem, które pochwalić może się przepięknym molo, a także zabytkową starówką – kryjącą w sobie aż 800 lat historii – do jakiej prowadzi między innymi słynny deptak, ulica Tumska. Wzgórze dzielące z nią nazwę to wznosząca się 40 metrów nad poziom rzeki skarpa, z której rozciąga się chyba najpiękniejszy w całej okolicy widok. To jednak nie koniec atrakcji; w Płocku istnieje całkiem pokaźna scena kulinarna, która nie zapomina rzecz jasna o naszej tytułowej pizzy.
Znaczenie dobrego pizzermana
Przechodząc już dalej, przypomnijmy fakt, że to ludzie tworzą restaurację – bez odpowiedniego personelu nigdy nie uda się osiągnąć sukcesu. Pizzeria wcale nie musi być zarządzana przez rodowitych Włochów, żeby stać się świetnym, godnym polecenia miejscem – w tej dziedzinie każdy może się sprawdzić. Umiejętności pizzermanów prędzej czy później wyjdą jednak na jaw, zdradzając, czy posiadają oni odpowiednią wiedzę i kwalifikacje, potrzebne do przygotowania wyśmienitego ciasta.
Szacunek do tradycji
Trzymanie się sprawdzonych, uświęconych tradycją receptur jest jednym z kroków prowadzących do kulinarnego zwycięstwa. Do tego należy używać – rzecz jasna – jedynie najwyższej jakości półproduktów, w tym słynnej mąki typu 00, a także wyrazistej pomidorowej passaty. Takie właśnie nastawienie, olbrzymią wagę przykładające do wykonywania swojego zawodu zgodnie z najlepszymi wytycznymi, powoduje, że dosłownie każda tak przygotowana pizza okaże się dziełem sztuki.
Wystrój jako dopełnienie całości
O tym, jak wiele do tego wszystkiego dodaje sam wystrój, nie trzeba zbyt długo opowiadać. Przyjazna gościom restauracja, której stylowy wystrój idealnie współgra z serwowanymi daniami, to – nie przesadzając ani odrobinę – prawdziwy skarb.
Bazylia – płocki sposób na udaną pizzerię
Pizzeria o aromatycznej nazwie Bazylia, mieszcząca się przy płockiej ulicy Podchorążych, powstała z niczego innego, jak tylko z ogromnego zamiłowania do potrawy, której poświęcamy nasz artykuł. Doskonałe, naturalnie włoskie składniki – mozzarella oraz inny pyszny ser, Grana Padano, ciasto wyrabiane na bazie oliwy z oliwek, jak również gęste sosy tworzone na bazie soczystych pomidorów to coś, czym szczyci się ta restauracja i zarazem coś, co przyciąga wielu gości do jej klimatycznego wnętrza. Będąc w pobliżu, po prostu musicie tam zajrzeć. Smacznego!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana