Piwo rzemieślnicze. Co to takiego?
Od pewnego czasu coraz większą popularnością cieszą się piwa, których etykiety głoszą, że są to piwa rzemieślnicze. Jednak w niektórych przypadkach nazwa ta ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. Wiele koncernów próbuje w ten sposób zareklamować produkty masowe, które w istocie są piwami przemysłowymi i z piwem rzemieślniczym nie mają nic wspólnego. Czym zatem jest piwo rzemieślnicze i jakie warunki muszą zostać spełnione by mogło się tak nazywać?
Definicja piwa rzemieślniczego
Choć nie istnieje prawna definicja piwa rzemieślniczego to powszechnie uznaje się, że może za takie uchodzić piwo, które spełnia kilka warunków. Po pierwsze jest produkowane przez piwowara. Oznacza to ni mniej, ni więcej tyle, że to człowiek odpowiada za cały proces warzenia osobiście czuwając nad każdym etapem powstawania trunku. Jest to o tyle ważne, że nie mamy do czynienia z anonimowym pracownikiem browaru, ale kimś, kto swoim nazwiskiem firmuje warzone przez siebie piwo i ręczy za jego jakość. Po drugie warzenie piw rzemieślniczych powinno odbywać się w lokalnymbrowarze, którego produkcja nie ma charakteru masowego. Według amerykańskiego stowarzyszenia Brewers Association nie powinna ona przekraczać 6 milionów beczek rocznie. Kolejnym kryterium pozwalającym uznać piwo za rzemieślnicze jest jakość surowców wykorzystywanych do jego warzenia. W przypadku piw rzemieślniczych powinny one być jak najbardziej naturalne. Chodzi nie tylko o podstawowe składniki jak chmiel i słód, ale również dodatki mające wpływ na smak i kolor piwa.
Rodzaje piw rzemieślniczych
Asortyment piw rzemieślniczych obejmuje piwa powstałe według współczesnych autorskich receptur oraz piwa produkowane zgodnie z recepturami historycznymi, których smakiem przed laty zachwycali się nasi przodkowie. Wiele piw historycznych choć nosiło taką samą nazwę różniło się od siebie pod względem ekstraktu, mocy, smaku i barwy. Wpływ na taki stan rzeczy miało m.in. pochodzenie składników, czy wykorzystywana woda. Przykładem piwa rzemieślniczego wytwarzanego na podstawie receptury historycznej może być piwo marcowe. Koneserzy poszukujący unikalnych smaków powinni skosztować piw marki Pilsvar, warzonych przez regionalny browar z Grybowa. W jego ofercie można znaleźć piwa inspirowane bogactwem ziemi małopolskiej. Produkty te również nazwami nawiązują do regionu np. Pilsvar dla Krakowian, Pilsvar Krynickie, czy Pilsvar Góralskie. Zwolenników piw o nowoczesnym obliczu z pewnością uwiedzie Pilsvar Bock, mocne piwo na bazie słodu jęczmiennego lub Pilsvar Aloes&Curaco, orzeźwiające piwo z dodatkiem Aloesu o osobliwej zielonej barwie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana