Owocowy czwartek w firmie - jak go zorganizować?
Owocowe czwartki w firmie to jeden z ciekawszych trendów, mających na celu propagowanie zdrowego stylu życia, budowanie przyjemnej atmosfery wśród pracowników i okazanie doceniania ich codziennych wysiłków. Pomysł jest prosty, idea szlachetna, więc pozostaje jedynie wdrożyć ją w życie. Tylko jak to zorganizować? Skąd brać owoce? I czy owocowy czwartek można zamienić np. na owocową środę lub inny dzień tygodnia?
Jak zorganizować owocowy czwartek w firmie?
Zorganizowanie owocowego czwartku nie jest wielkim wyzwaniem. W zasadzie wystarczy wykonać kilka prostych kroków:
- ustalić budżet – sprawdzić, ile można wydać,
- wybrać firmę, z której będzie się zamawiać owoce i podpisać z nią umowę – na terenie województwa pomorskiego może to być na przykład firma GoldenFruits, słynąca z terminowych dostaw zawsze świeżych owoców,
- powiadomić pracowników o wprowadzeniu owocowych czwartków.
Zorganizowanie owocowego dnia w firmie wymaga też ustalenia godziny i wielkości dostawy oraz rodzaju dowożonych owoców. Wielkość zamówienia powinna być dostosowana do ilości pracowników i założonego budżetu. Co do rodzaju owoców, z pewnością warto zadbać o różnorodność. Owoce mają różne witaminy i minerały w zależności od rodzaju, dlatego im większa ich rozmaitość, tym lepiej dla zdrowia pracowników.
Warto też przemyśleć, w jaki sposób owoce będą podawane — zostaną w ogólnodostępnych skrzynkach, czy lepiej porozkładać je w różnych miejscach firmy?
Czy owocowy czwartek zawsze musi być czwartkiem?
Czy owocowym dniem w firmie musi być czwartek? Nie. Tak naprawdę nie chodzi przecież o dzień, ale o owoce. Z drugiej jednak strony nie bez powodu wybiera się zwykle ten właśnie dzień. Pod koniec tygodnia pracownicy są już zmęczeni, a ich motywacja do pracy spada. Jeśli właśnie w tym momencie dostaną od firmy upominek, będzie miał dla nich większe znaczenie, niż gdyby otrzymali go zaraz po weekendzie. Dlatego, choć możesz zamówić owoce dla pracowników w każdy dzień tygodnia, najlepiej zrobić to jednak w drugiej połowie.
Dlaczego warto?
Zorganizowanie owocowych czwartków to wydatek, który się opłaca. Pomaga dbać o zdrowie pracowników i podnosić ich wydajność w pracy nawet w mniej produktywne dni. Przyczynia się też do budowy pozytywnego wizerunku firmy, którego wartość trudno przecenić.
W porównaniu z wieloma innymi rodzajami benefitów pracowniczych owocowe czwartki są tanie. Taka niewielka, ale regularna gratyfikacja wpływa na morale pracowników, nie stanowiąc jednocześnie zbyt dużego obciążenia dla budżetu. Dlatego z pewnością warto wprowadzić ją na stałe w każdej firmie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana