Organizacja przyjęcia w restauracji – od czego zacząć?
Istnieje wiele fantastycznych okazji do spędzenia wspólnego czasu z rodziną lub znajomymi. Chcąc miło spędzić kilka chwil, warto poświęcić odrobinę czasu i energii na organizację przyjęcia. Ważne jest nie tylko wybranie odpowiedniego miejsca, ale też zwrócenie uwagi na kilka innych czynników, które sprawią, że przyjęcie upłynie w miłej atmosferze. Od czego zacząć planowanie eventu w restauracji?
Wybierz odpowiednie miejsce
Najlepszym miejscem do organizacji wszelkiego rodzaju przyjęć są oczywiście restauracje. Przed wyborem właściwej warto umówić się na rozmowę z managerem lub właścicielem punktu i uzyskać odpowiedzi na wszelkie nurtujące pytania.
- Ważne jest odpowiednie przygotowanie się do wizyty. Koniecznie należy ustalić własne oczekiwania, plany, orientacyjną listę gości i wstępnie założyć budżet – wyjaśnia ekspert z Bistro Lemoniada w Zgierzu. Mając ustalone wspomniane elementy, dużo łatwiej jest uzgodnić przebieg przyjęcia. Co na takim spotkaniu warto ustalić?
Określ czas imprezy
Czas trwania imprezy jest kluczowym elementem, który warto uzgodnić już na etapie rezerwowania restauracji. Najczęściej tego typu obiekty oddają do dyspozycji klientów kilka pomieszczeń. Z tego względu dokładne określenie charakteru imprezy okolicznościowej, czasu jej trwania i ilości gości ułatwia idealne dopasowanie wielkości wnętrza i jego rozplanowanie w zakresie rozstawienia stołów i innych elementów.
Dobierz menu
Bez względu na to, czy planowanie dotyczy przyjęcia urodzinowego, rocznicowego, czy jakiegokolwiek innego – konieczne jest ustalenie menu. W tej kwestii warto zaufać przedstawicielowi restauracji, aczkolwiek dobrze jest sprawdzić, czy wszystkie pozycje są zgodne z oczekiwaniami zamawiającego. Restauratorzy nie tylko podpowiadają, jakie dania najlepiej sprawdzają się podczas imprez, ale też rzetelnie wskazują konieczne do zamówienia ich ilości.
Należy zwrócić uwagę, czy w zaproponowanym menu znajdują się tzw. „finger-food”, czyli szybkie przekąski, oraz ciasta. Nie każda restauracja specjalizuje się w ich przygotowywaniu, stąd też organizator wydarzenia może być zobowiązany do ich samodzielnego zamówienia w cukierni.
W zależności od skali wydarzenia ciekawymi rozwiązaniami są również tzw. słodki stół oraz bufet kawowy. Są to miejsca, które umożliwiają gościom samodzielne przygotowanie ciepłych napoi, ale też skosztowanie słodkości. Szczególną popularnością cieszy się ten pierwszy, gdyż nie tylko zwraca uwagę pysznym smakiem ciast, babeczek, ciasteczek i innych, ale też estetycznym, iście cukierkowym wyglądem. Rozwiązanie to ułatwia również organizację stołów, zapewniając większą przestrzeń do eksponowania dań głównych i przekąsek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana