Opakowania spożywcze. Jakie standardy powinny spełniać?
Pakowanie żywności, a więc jej porcjowanie, formowanie, owijanie czy zamykanie stanowi na ogół końcowy etap całego procesu technologicznego. Celem podstawowym pakowania jest zabezpieczenie żywności przed szkodliwym wpływem czynników chemicznych, biologicznych czy mechanicznych, a także ułatwienie jej transportu i dystrybucji. W tym celu coraz częściej stosuje się opakowania z tworzyw sztucznych.
Żywność a jej pakowanie
Produkty spożywcze są dla przemysłu opakowaniowego najbardziej wymagające. W tym przypadku bowiem opakowanie wykonane z tworzywa sztucznego nie może pod żadnym pozorem wpływać na jakość żywności, a więc jej zdrowotność, atrakcyjność sensoryczną czy inne cechy użytkowe. Opakowanie nie może nigdy wchodzić w reakcję z produktem i zmieniać tym samym jego właściwości. Powinno gwarantować to, że do środka nie dostaną się żadne inne substancje. Mogłoby to bowiem spowodować przemieszczanie się lotnych substancji w opakowaniu i zmianę właściwości smakowych lub zapachowych produktu spożywczego.Zalety opakowań z tworzyw sztucznych
Opakowania z tworzyw sztucznych w przypadku żywności stosowane są już od lat 20. XX wieku. Cenione są z uwagi na wiele właściwości, m.in. niski ciężar właściwy, termoplastyczność, odporność na różne temperatury, barierowość dla wielu substancji, łatwość zadrukowywania czy przezroczystość. W dużej mierze w przemyśle spożywczym stosuje się folie opakowaniowe o zróżnicowanej grubości. Ponadto z tworzyw sztucznych wykonuje się butelki, tacki, kubki, pudełka, torby, tuby czy torebki różnego rodzaju. Do ich produkcji wykorzystywany jest polipropylen, polietylen, polichlorek winylu, poliamid czy polistyren. Jednym z cenionych producentów takich opakowań jest firma Onplast.Metody oceny opakowań z tworzyw sztucznych
Do oceny właściwości opakowań z tworzyw sztucznych stosuje się metody niszczące i nieniszczące. Te drugie opierają się przede wszystkim na dokładnych oględzinach zewnętrznych w celu sprawdzenia czy opakowanie nie posiada widocznych wad. Sprawdza się jego trwałość, jakość zamykania czy odpowiednie oznaczenie. Badania niszczące z kolei wykorzystywane są do oceny pojemności, odporności na korozję, szczelności czy odporności na wysokie temperatury. Niekiedy badania niszczące wykonuje się również do sprawdzenia pewnych parametrów mechanicznych opakowania z tworzywa sztucznego – wskaźnika zgrzewu, odporności przy swobodnym spadaniu, wytrzymałości na uderzenia czy właściwości mechanicznych przy statycznym rozciąganiu.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana