Odmiany pszenicy. Charakterystyka
Pszenica jest najważniejszym pod względem gospodarczym zbożem w Polsce, a także tym o największym areale uprawy w naszym kraju. Zajmuje też ważne miejsce w światowej produkcji zbóż. Najpopularniejsza jest pszenica ozima, która daje największe profity z uprawy. Ozima pszenica zwyczajna to podstawowy surowiec w przemyśle młynarsko-piekarskim. Część wyprodukowanego ziarna przeznaczana jest także na paszę oraz inne cele konsumpcyjne.
Rodzaje odmian jakościowych pszenicy
Oznaczenia odmian jakościowych pszenicy są istotne, determinują bowiem przeznaczenie handlowe zebranego plonu. Wartość technologiczna odmian pszenicy zwyczajnej ujęta jest w pięć następujących grup:
Grupy E, A, B zawierają zboże przydatne do wypieku chleba, stąd ich określenie.
E - pszenica elitarna chlebowa,
A - pszenica jakościowa chlebowa,
B - pszenica chlebowa,
K - pszenica na ciastka i
C – pszenica pastewna i wszelkie inne odmiany.
Aby pszenica mogła być zakwalifikowana do odmiany na cele chlebowe, musi zawierać odpowiednio wysoki poziom białka w ziarnie.
W grupie przeznaczonej na ciastka pożądana jest ograniczona zawartość białka.
Elita wśród pszenic
Odmiany elitarne pszenicy charakteryzuje wysoka wartość przemiałowa ziarna, czyli możliwość uzyskania z przemiału handlowego w młynie przemysłowym jak największej ilości mąki określonego typu. Zazwyczaj pod uwagę bierze się mąkę jasną. Charakterystyczne dla odmian elitarnych jest także to, że mogą one spełniać rolę tzw. poprawiacza dla odmian o ograniczonej jakości i niższej przydatności do wypieku. Odmiany elitarne są także bardzo odporne na porastanie, czyli przedwczesne kiełkowanie ziarniaków w kłosach, które przynosi straty spowodowane obniżeniem ilości plonów i pogorszeniem wartości technologicznej ziarna. Pszenica jakościowa również charakteryzuje się wysokimi wartościami wypiekowymi i przemiałowym oraz dość dobrą odpornością na porastanie.
Dlaczego to takie ważne?
Odmiany jakościowe pszenicy i ich przeznaczenie są istotne dla sprzedaży ziarna. Największym zainteresowaniem ze względu na dobre parametry wypiekowe cieszą się pszenice z grupy E i A. Do popularnych pszenic należą również pszenice chlebowe, a ich przeznaczenie jest dość szerokie.
Jeśli zakładamy uprawę pszenicy przeznaczonej do produkcji pasz, oczywiście najlepiej wybrać odmiany grupy C.
Eksperci zajmujący się na co dzień produkcją materiału siewnego opracowują nowe odmiany pszenicy, dążąc do jak najwyższej jakości nasion.
Jak mówi przedstawiciel hodowcy Limagrain:
Wybierając materiał siewny pszenicy mamy możliwość doboru odmiany ze względu na jej przeznaczenie, dzięki czemu możemy nadać swoim uprawom konkretny profil i nawiązać trwałe kontakty handlowe z odbiorcami.
Odmiana pszenicy i jej przeznaczenie decydują o jakości ziarna i jego parametrach, dlatego warto je znać i siać takie zboże, jakie będziemy mogli bezproblemowo sprzedać w naszym regionie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana