Artykuł sponsorowany

Oblewarki, smarownice i nie tylko. Przegląd maszyn o tajemniczych nazwach

Oblewarki, smarownice i nie tylko. Przegląd maszyn o tajemniczych nazwach

W cukiernictwie i piekarnictwie wykorzystuje się dziś tradycyjne techniki i receptury, a najważniejszym zasobem jest utalentowany rzemieślnik. Ale współcześnie ogromną rolę odgrywają także zaawansowane, specjalistyczne maszyny przeznaczone dla tych branż. Mowa o takich urządzeniach jak oblewarki, smarownice, ugniatarki czy miesiarki. Co warto o nich wiedzieć?

Oblewarki – sztuka tworzenia wyrobów z czekolady

Oblewarki to urządzenia służące do zautomatyzowanego oblewania płynną czekoladą (lub polewą o smaku czekoladowym) wypieków i wyrobów cukierniczych, takich jak ciasteczka, wafle, wafelki, galaretki czy pierniki. Zapewniają równomierne rozłożenie płynnej substancji na wyrobach cukierniczych. Tym samym gwarantują ich perfekcyjny smak i piękny wygląd.

W przypadku niektórych producentów, na przykład 2LHDM, oblewarki nie tylko oblewają, ale także zdmuchują ewentualny nadmiar polewy, podlewają lub oblewają z podlewaniem. Dodatkowo można zamówić stworzenie wersji urządzenia z funkcją dekoratorską.

Oblewarki powstały po to, aby produkcja wyrobów cukierniczych odbywała się w sposób sprawny, automatyczny i niezawodny.

Smarownica – dla idealnych ciast

Kolejną propozycją jest smarownica, czyli maszyna przeznaczona do nakładania substancji półpłynnej na podkład z ciasta. Idealna do słodkich wypieków z konfiturą, dżemem, kajmakiem.

Smarownica do ciast, aby spełniała swoją funkcję, powinna cechować się modułową konstrukcją, być łatwa w obsłudze oraz mieć możliwość zapisywania i szybkiego wywoływania receptur. To ostatnie zapewnia optymalną powtarzalność procesu produkcji.

Jaka jest zasada działania smarownicy? Wyrób przemieszczający się po transporterze taśmowym przejeżdża pod dozownikiem. Kiedy zostanie wykryty przez czujniki taśmociągu, dozownik się uruchamia i – działając według reguły pompy krzywkowej – rozprowadza warstwę substancji półpłynnej na przejeżdżającym podkładzie.

Ugniatarki – perfekcyjne wypieki

Ugniatarki przydają się do tworzenia ciast sztywnych i ciężkich, z których powstają na przykład precle, słone paluszki, pierogi, pizze, pyzy czy maca. Wyrobione w ten sposób ciasto cechuje się dużą elastycznością, napowietrzeniem i optymalną jednorodnością.

Idealnie dobrane ugniatarki od renomowanego producenta charakteryzują się cichą pracą, podwójnym ułożyskowaniem, wygodną obsługą oraz łatwym dostępem do poszczególnych elementów.

Miesiarki – niezastąpione przy tworzeniu pieczywa

Ostatnią propozycją są miesiarki. Przeznaczone do przygotowania ciasta do wypieku pieczywa. Najpopularniejsze modele to miesiarki spiralne, jednak na rynku występują różne wersje urządzeń. Wszystkie one stworzone są z myślą o miesieniu, ale rodzaj sprzętu zależy głównie od minimalnej zawartości wody w cieście.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.