Oblewarki, smarownice i nie tylko. Przegląd maszyn o tajemniczych nazwach
W cukiernictwie i piekarnictwie wykorzystuje się dziś tradycyjne techniki i receptury, a najważniejszym zasobem jest utalentowany rzemieślnik. Ale współcześnie ogromną rolę odgrywają także zaawansowane, specjalistyczne maszyny przeznaczone dla tych branż. Mowa o takich urządzeniach jak oblewarki, smarownice, ugniatarki czy miesiarki. Co warto o nich wiedzieć?
Oblewarki – sztuka tworzenia wyrobów z czekolady
Oblewarki to urządzenia służące do zautomatyzowanego oblewania płynną czekoladą (lub polewą o smaku czekoladowym) wypieków i wyrobów cukierniczych, takich jak ciasteczka, wafle, wafelki, galaretki czy pierniki. Zapewniają równomierne rozłożenie płynnej substancji na wyrobach cukierniczych. Tym samym gwarantują ich perfekcyjny smak i piękny wygląd.
W przypadku niektórych producentów, na przykład 2LHDM, oblewarki nie tylko oblewają, ale także zdmuchują ewentualny nadmiar polewy, podlewają lub oblewają z podlewaniem. Dodatkowo można zamówić stworzenie wersji urządzenia z funkcją dekoratorską.
Oblewarki powstały po to, aby produkcja wyrobów cukierniczych odbywała się w sposób sprawny, automatyczny i niezawodny.
Smarownica – dla idealnych ciast
Kolejną propozycją jest smarownica, czyli maszyna przeznaczona do nakładania substancji półpłynnej na podkład z ciasta. Idealna do słodkich wypieków z konfiturą, dżemem, kajmakiem.
Smarownica do ciast, aby spełniała swoją funkcję, powinna cechować się modułową konstrukcją, być łatwa w obsłudze oraz mieć możliwość zapisywania i szybkiego wywoływania receptur. To ostatnie zapewnia optymalną powtarzalność procesu produkcji.
Jaka jest zasada działania smarownicy? Wyrób przemieszczający się po transporterze taśmowym przejeżdża pod dozownikiem. Kiedy zostanie wykryty przez czujniki taśmociągu, dozownik się uruchamia i – działając według reguły pompy krzywkowej – rozprowadza warstwę substancji półpłynnej na przejeżdżającym podkładzie.
Ugniatarki – perfekcyjne wypieki
Ugniatarki przydają się do tworzenia ciast sztywnych i ciężkich, z których powstają na przykład precle, słone paluszki, pierogi, pizze, pyzy czy maca. Wyrobione w ten sposób ciasto cechuje się dużą elastycznością, napowietrzeniem i optymalną jednorodnością.
Idealnie dobrane ugniatarki od renomowanego producenta charakteryzują się cichą pracą, podwójnym ułożyskowaniem, wygodną obsługą oraz łatwym dostępem do poszczególnych elementów.
Miesiarki – niezastąpione przy tworzeniu pieczywa
Ostatnią propozycją są miesiarki. Przeznaczone do przygotowania ciasta do wypieku pieczywa. Najpopularniejsze modele to miesiarki spiralne, jednak na rynku występują różne wersje urządzeń. Wszystkie one stworzone są z myślą o miesieniu, ale rodzaj sprzętu zależy głównie od minimalnej zawartości wody w cieście.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana