Najczęstsze przyczyny alergii
Alergia to nadwrażliwość układu odpornościowego na nieszkodliwe substancje, na przykład sierść, pyłki roślinne lub kurz domowy. Mechanizmy powodujące powstawanie alergii nie są w pełni poznane. Oprócz dziedzicznych predyspozycji na wystąpienie uczuleń mają wpływ czynniki środowiskowe, takie jak zanieczyszczenie powietrza, dym tytoniowy i nadmierna higiena. Jakie są najczęstsze przyczyny alergii?
Jakie czynniki mogą wywoływać alergie?
Największą rolę w powstawaniu nadmiernych reakcji układu odpornościowego odgrywają czynniki dziedziczne. Szczególnie alergie typu bezpośredniego, do których należy katar sienny, alergia na kurz domowy i sierść zwierząt, są związane z genami. Jednak nawet jeśli istnieje tendencja do reakcji alergicznych, nie zawsze się one rozwiną. Czynnikiem wyzwalającym są wpływy środowiskowe i własne zachowanie. Dym tytoniowy jest ważną przyczyną chorób alergicznych (zwłaszcza astmy alergicznej). Podobnie zanieczyszczenia powietrza przyczyniają się do rozwoju alergii. Dlatego mieszkańcom miast zaleca się badania alergologiczne. Kraków należy do krajowej czołówki pod względem poziomu zanieczyszczeń, więc w razie dolegliwości warto skorzystać z pomocy alergologa.
Zaobserwowano ponadto, że choroby alergiczne występują rzadziej w mniej higienicznym środowisku. Kontakt z patogenami od najmłodszych lat zapewnia prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Bez takiego treningu organizm broni się przed nieszkodliwymi substancjami, co wywołuje reakcje alergiczne. Także brak równowagi flory jelitowej może prowadzić do zaburzeń układu odpornościowego i uczuleń.
Co należy do popularnych wyzwalaczy alergii?
Substancje wywołujące alergie nazywane są alergenami. Należą do nich tylko białka, na przykład cukier i sól nigdy nie powodują alergii pokarmowych. Typowymi źródłami alergenów są pyłki, roztocza kurzu domowego lub zwierzęta. Należą one do alergenów wziewnych. Wdychane przez alergików powodują nieżyt nosa, problemy z oddychaniem i zapalenie spojówek. Jeśli alergia nie jest leczona, zwiększa się ryzyko, że alergiczny katar przekształci się w astmę.
Do powszechnych alergenów pokarmowych należą mleko krowie, jaja kurze, orzeszki ziemne, ryby i owoce morza. Do zdiagnozowania uczulenia konieczne są nowoczesne metody, jakimi dysponuje m.in. Pracownia Alergologii i Immunologii Alergo-Med. Nasilenie objawów jest różne, od niewielkiego obrzęku do wstrząsu anafilaktycznego. Składniki kosmetyków, zapachy, konserwanty i barwniki oraz nikiel są przyczyną alergii kontaktowych, powstających na skórze. U dorosłych jedną z najczęstszych jest alergia na jad owadów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana