Na czym polegają szkolenia kelnerskie?
Bardzo często można spotkać się ze stwierdzeniem, że kelnerem – w szczególności w okresie wakacyjnym – może zostać praktycznie każdy. Oczywiście w pewnym sensie jest to prawda. Należy jednak zwrócić uwagę na lokal, w którym dana osoba stara się o zatrudnienie. W przypadku niewielkich, lokalnych biznesów odpowiednie wykształcenie kierunkowe zazwyczaj nie będzie konieczne. Jednak renomowane restauracje wymają często szkoleń kelnerskich. Sprawdź, na czym polegają.
Jak zdobyć dobrą pracę w zawodzie kelnera?
Podjęcie pracy kelnerskiej w renomowanej restauracji w większości przypadków musi zostać poparte odpowiednimi zaświadczeniami o umiejętnościach danej osoby. Szkolenie kelnerskie daje nie tylko szansę na otrzymanie zatrudnienia, ale także odpowiednio wysokiego wynagrodzenia podstawowego.
Kursy kelnerskie z reguły podzielone są na dwie podstawowe części. Podczas pierwszego etapu szkolenia, kelner otrzymuje niezbędną wiedzą dotyczącą obsługi imprez okolicznościowych:
- wesela,
- komunii,
- imienin.
Specjalista z firmy szkoleniowej wyjaśnia:
Druga część szkolenia dotyczy najczęściej obsługi gościa indywidualnego. To właśnie umiejętności z tego zakresu są najbardziej pożądane przez restauracje poszukujące pracowników. Trzeba jednak zaznaczyć, że jest to etap trudniejszy, który wymaga przyswojenia bardzo dużej wiedzy oraz szczegółowych zasad postępowania w różnych sytuacjach.
Szkolenie kelnerskie – czego można się na nim dowiedzieć?
Na samym początku kursu kelnerskiego, uczestnik otrzymuje niezbędną wiedzę dotyczącą zakresu prac i obowiązków, jakie stawiane są przed każdym w tym zawodzie. To właśnie na tym etapie przyszli kelnerzy uczą się między innymi odpowiedniej sylwetki, sposobu przywitania gości, czy przyjmowania zamówienia. Należy pamiętać, że osoba z obsługi restauracji ma bezpośredni kontakt z gościem. Dlatego otrzymuje niezbędne wskazówki dotyczące rozmowy z trudnym lub bardzo wymagającym gościem.
Kolejnym etapem szkolenia kelnerskiego jest przekazanie wiedzy dotyczącej właściwego przygotowania zastawy do zamówienia gościa. Jest niezwykle istotne, aby poprawnie ułożyć jej wszystkie elementy na stole. Praca kelnera wymaga także podania napojów czy dań. Właśnie dlatego na tym etapie odbywa się również nauka techniki noszenia zastawy oraz tacy kelnerskiej. Dotyczy ona także serwowania win czy innych trunków.
Kursy kelnerskie – jak wybrać odpowiednie szkolenie?
Wybierając kurs kelnerski, warto zwrócić przede wszystkim uwagę na to, czego dokładnie dotyczy. W programie szkolenia powinny być nie tylko zajęcia teoretyczne i praktyczne, ale również możliwość odbycia stażu w restauracji. Warto również sprawdzić, jak długo trwają poszczególne panele szkoleniowe. Profesjonalne kursy rozłożone są w czasie. Zakończone są natomiast otrzymaniem stosownego certyfikatu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana