Na czym polega skup warzyw?
Hurtownie warzyw odpowiedzialne są za dostawę oraz skup tych warzyw. Współpracują przede wszystkim z lokalnymi producentami oraz rolnikami, dzięki czemu skupowane produkty są świeże i najwyższej jakości. Dostępność zdrowych produktów żywnościowych w sklepach to w dużej mierze zasługa nie tylko rolników, ale również dostawców zajmujących się skupem i sprzedażą. Na czym polega skup warzyw i jak działają dostawcy?
Jak działa skup warzyw?
Skup warzyw to nie tylko odbiór i kupowanie ich od rolników, ale także odpowiednie przechowywanie oraz transport zarówno do sklepów detalicznych, jak i supermarketów czy odbiorców indywidualnych. Hurtownie współpracują głównie z lokalnymi producentami warzyw, którzy posiadają towar najwyższej jakości. Dobre skupy warzyw działają z przedstawicielami regionalnych rynków rolnych na podstawie długotrwałych umów, w których dostawca zobowiązuje się do dostarczania towaru spełniającego wymagania prawne, higieniczne, jak i sanitarne. Skupy warzyw zapewniają rolnikom pewny zbyt towarów, często niezależnie od popytu na niego. Dzięki nim producenci nie muszą szukać detalicznych nabywców na towary. Do najczęściej skupowanych warzyw na polskim rynku należy marchew, cukinia, pietruszka, brokuły czy kalarepa. W skupach produkty poobijane, robaczywe czy zepsute są odrzucane, a hurtownie oprócz konkurencyjnych cen muszą oferować również wysoką jakość produktów.
Skup warzyw – właściwe przechowywanie i dostawa
Przechowywanie warzyw wymaga odpowiednich warunków, gdyż zachowanie świeżości jest kwestią bardzo istotną. Konsumenci wybierają najczęściej produkty sezonowe, świeże oraz te wysokiej jakości.
Jak dobrze wiemy owoce oraz warzywa należą do produktów, które szybko się psują, szczególnie gdy przechowywane są w złych warunkach. Stąd, aby uniknąć generowania strat, warto wybrać sprawdzonego dostawcę, który dysponuje przechowalniami, mroźniami oraz chłodniami – zauważa nasz rozmówca reprezentujący hurtownię MacPol, która zajmuje się sprzedażą wysokiej jakości warzyw oraz skupem produktów na terenie wielkopolski, jak również całego kraju.
Do produktów, które powinny być przetrzymywane w specjalnych przechowalniach, zaliczamy m.in. truskawki, porzeczki, wiśnie, jabłka, marchew, kapustę, pomidory, ogórki, czy ziemniaki. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu produkty długo pozostają świeże i można je eksportować na rynki zagraniczne, co jest niesamowitą okazją dla polskich producentów warzyw. Warto jest przyczyniać się do rozwoju krajowej gospodarki, wspierając polskich rolników.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana