Artykuł sponsorowany

Na czym polega proces odmanganiania wody?

Na czym polega proces odmanganiania wody?

Niewątpliwie słowo „odmanganianie” jest niezbyt ciekawie brzmiącym neologizmem, jednakże trudno o inne jednowyrazowe i krótkie określenie procesu usuwania związków manganu z wody. Chcąc nie chcąc zatem będziemy się tym wyrażeniem na potrzeby niniejszego artykułu posługiwali. Mangan jest wartościowym dodatkiem stosowanym do produkcji stali oraz nawozów sztucznych, a także jednym z ważniejszych dla naszego zdrowia mikroelementów, jednakże z drugiej strony obecność jego związków w wodzie sprawia nam sporo problemów.

Nadmiar manganu niepożądany w wodzie

Oczywiście jedynie nadmiary związków manganu w wodzie mogą nam szkodzić. Polskie normy mówią, że stężenie wszelkich związków manganu, w przeliczeniu na czystą jego postać nie może przekraczać 0,05 mg na jeden litr wody. Mówimy tu rzecz jasna o wodzie używanej do celów komunalnych i przemysłowych. Mangan zmienia właściwości organoleptyczne wody. Oznacza to ni mniej, ni więcej, że pod jego wpływem zmienia się jej barwa, mętność, smak i zapach. Takie zmiany nie tylko zniechęcają do picia wody, ale i psują smak przygotowywanych przy jej udziale potraw. Wcale nie najmniejszym problemem dla nas jest to, że woda przesycona nadmiarem manganu pozostawia po sobie dość wyraźne przebarwienia, co uwidacznia się w szczególny sposób na pranych tkaninach, ceramice sanitarnej i na innych mających z nią styczność powierzchniach. Szczęśliwie istnieją skuteczne metody redukowania ilości tego pierwiastka w wodzie, co jak już powiedzieliśmy wcześniej, nazywamy w fachowym żargonie „odmanganianiem” i o czym możemy tutaj opowiedzieć dzięki uprzejmości specjalistów z firmy AQUALINE z Ząbek, którzy przekazali nam na ten temat garść cennych informacji.

Odmanganianie w praktyce

Związki manganu, a w szczególności jego soli jest znacznie trudniej usunąć z wody niż związki żelaza, wapnia czy magnezu, gdyż niełatwo poddają się one naturalnej hydrolizie. Hydroliza to proces rozkładu substancji chemicznych pod wpływem wody, które to później wytrącają się w postaci różnego rodzaju osadów. Uzdatnianie wody poprzez odmanganianie wymaga specjalnych metod z użyciem silnych utleniaczy lub przy zastosowaniu złóż z odpowiednio dobranymi katalizatorami. Ponieważ nie mamy ambicji pisania jakiegoś traktatu naukowego z chemii (taki z pewnością w tym miejscu niewielu naszych czytelników by zainteresował), to wymienimy tutaj jedynie kilka znanych i najczęściej stosowanych substancji i metod służących usuwaniu manganu z wody. Oto najważniejsze z nich:

  • tlenki manganu jako katalizatory; osadzając się na złożu filtra ciśnieniowego, absorbują mangan w postaci wodorotlenków,
  • złoże filtracyjne typu FILTER AG z użyciem dwutlenku krzemionki,
  • złoże sedymentacyjne typu BIRM z użyciem granulowanego materiału filtracyjnego,
  • złoże filtracyjne typu GREENSAND z zastosowaniem materiału filtracyjnego pochodzenia naturalnego.

Podsumowując rzecz, należy powiedzieć, że odmanganianie wody, podobnie zresztą, jak i jej odżelazianie czy zmiękczanie jest dość trudnym procesem.

Już samo zaprojektowanie stacji uzdatniania wody, takiej,  która usuwałaby z niej wszystkie szkodliwe zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne czy mechaniczne wymaga i odpowiedniej, interdyscyplinarnej wiedzy i dużego doświadczenia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.